Mόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα Ποσειδώνια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά γεγονότα παγκοσμίως. Η σχέση των Ελλήνων με την ναυτιλία διαπνέεται από τον ισχυρό δεσμό που διατηρούν με τη θάλασσα και το εμπόριο από τα αρχαία χρόνια, κάτι που μετουσιώνεται σε θαλάσσια κυριαρχία με βάση το μέγεθος του ελληνικού στόλου που διατηρούν οι εφοπλιστές της χώρας μας σήμερα.
Οι Έλληνες ήταν ένα θαλάσσιο έθνος από την αρχαιότητα, καθώς το ορεινό τοπίο της ηπειρωτικής χώρας, η περιορισμένη γεωργία και η εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας οδήγησαν τους ανθρώπους στη ναυτιλία. Η γεωγραφική θέση της περιοχής στο σταυροδρόμι των αρχαίων θαλάσσιων δρόμων στην ανατολική Μεσόγειο, ο μεγάλος αριθμός των νησιών και η εγγύτητα με άλλους προηγμένους πολιτισμούς συνέβαλαν στη διαμόρφωση της θαλάσσιας φύσης του ελληνικού έθνους σε πρώιμο στάδιο. Στην Ελλάδα και το ευρύτερο Αιγαίο, το διεθνές εμπόριο υπήρχε ήδη από τους Μινωικούς και Μυκηναϊκούς χρόνους κατά την Εποχή του Χαλκού. Η παρουσία αγαθών όπως αγγεία, χρυσός, χάλκινα αντικείμενα μακριά από την περιοχή προέλευσής τους μαρτυρεί αυτό το ευρύ δίκτυο ναυτιλιακών μεταφορών και εμπορίου που υπήρχε μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και των ελληνικών νησιών. Οι Έλληνες κυριάρχησαν στο θαλάσσιο εμπόριο, επεκτείνοντάς το σταδιακά τη δυναμική τους κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου μέχρι την Αίγυπτο, τη Φοινίκη, τη Μικρά Ασία, τη Μαύρη Θάλασσα και ιδρύοντας αποικίες.
Επισκέπτες από παγκόσμιες δυνάμεις της ναυτιλίας στα Ποσειδώνια
Η παγκόσμια δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας, είναι κάτι που αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο και στο σήμερα. Η έκθεση Ποσειδώνια που ξεκίνησε από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, εκτός από τις ελληνικές εταιρείες συγκεντρώνει και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις της ναυτιλίας. Οι Κινέζοι αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς φέτος η προσέλευσή τους είναι αυξημένη κατά περίπου 50% σε σχέση με το 2023. Αμέσως μετά ακολουθεί η Τουρκία με αυξημένη παρουσία κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Ισχυρό είναι επίσης το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται και από άλλες χώρες όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με δέκα εταιρείες αλλά και η Ινδία με οκτώ εταιρείες. Στη φετινή διοργάνωση των Ποσειδωνίων φιλοξενούνται συνολικά 23 εθνικά περίπτερα και 2030 εταιρείες από όλο τον κόσμο.
Οι Έλληνες εφοπλιστές υπέγραψαν στη διάρκεια του 2023 συμβόλαια για 293 νεότευκτα πλοία αξίας σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Ο μεγαλύτερος στόλος στον κόσμο είναι ο ελληνικός
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έγκυρη ανάλυση του Stephen Gordon, επικεφαλής της έγκυρης εταιρείας, Clarkson Research. Με βάση τα στοιχεία της ανάλυσης αυτής προκύπτει ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο από άποψη μεταφορικής ικανότητας, με πλοία 427 εκατομμύρια dwt σε λειτουργία, αξίας περίπου 183 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δέκα κορυφαίοι ιδιοκτήτες της χώρας ελέγχουν το 8% της συνολικής παγκόσμιας χωρητικότητας. Οι Έλληνες εφοπλιστές υπέγραψαν στη διάρκεια του 2023 συμβόλαια για 293 νεότευκτα πλοία αξίας σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα οι ελληνικές παραγγελίες ήταν οι περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο παίκτη της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς και πλέον οι Έλληνες πλοιοκτήτες διατηρούν τη δεύτερη θέση στον τομέα των νεότευκτων καραβιών. Να σημειωθεί επίσης ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες διατηρούν εξέχοντα ρόλο στις αγοραπωλησίες πλοίων από δεύτερο χέρι καθώς συμμετέχουν στο ένα τρίτο αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ελληνόκτητος στόλος ανήκει σε περίπου 700 ναυτιλιακές εταιρείες με ένα μέσο στόλο επτά πλοίων. Το 80% της χωρητικότητας είναι ιδιόκτητο, με το υπόλοιπο να ανήκει σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο.
Οι προκλήσεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό και θαλάσσιο περιβάλλον
Την ίδια ώρα πάντως το διεθνές ναυτιλιακό περιβάλλον βρίσκεται αντιμέτωπο όπως και άλλοι μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας, με σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον. Καθώς η παγκόσμια προσπάθεια απαλλαγής από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επιταχύνεται, οι Έλληνες πλοιοκτήτες θα πρέπει να επιδείξουν προσαρμοστικότητα τα επόμενα χρόνια. Περισσότερα από τα μισά πλοία τους μεταφέρουν ενέργεια με τη μια ή την άλλη μορφή, ενώ η ενέργεια αντιπροσώπευε το 38% του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου το 2023.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες της χώρα μας φαίνεται να επιδεικνύουν την προσαρμοστικότητά τους. Σχεδόν το 40% των πλοίων τους είναι εξοπλισμένα με συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας και το 75% των ελληνόκτητων πλοίων εμπίπτουν στις τρεις πρώτες κατηγορίες του δείκτη έντασης άνθρακα (CII) του ΙΜΟ, σε σύγκριση με παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 65%.
Oι προκλήσεις όμως για τη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν σταματούν εκεί καθώς είναι χαρακτηριστική τα τελευταία χρόνια η εκδήλωση πολεμικών συγκρούσεων και καθώς βρίσκεται εξέλιξη η αναζήτηση των πλοιοκτητών σχετικά με το ποια πλοία θα πρέπει να κατασκευάσουν στο μέλλον. Τα ελληνόκτητα πλοία μεταφέρουν τα πάντα. Το αργό πετρέλαιο και τα καύσιμα που παράγονται από αυτό, το φυσικό αέριο για τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, τα τελικά προϊόντα, τον άνθρακα και τα μεταλλεύματα που κινούν την παγκόσμια οικονομία.
Οι Έλληνες αναμετρώνται ως ίσοι προς ίσοι με τις κινεζικές εταιρείες και αποτελούν τους κορυφαίους ιδιοκτήτες πλοίων στον κόσμο που μεταφέρουν σχεδόν όλο το παγκόσμιο εμπόριο βάσει όγκου.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.