22 Νοέ 2024
READING

Φοιτητικές κατοικίες, ο πιο “hot” κλάδος για επενδύσεις στο real estate στην Ελλάδα του 2024

4 MIN READ

Φοιτητικές κατοικίες, ο πιο “hot” κλάδος για επενδύσεις στο real estate στην Ελλάδα του 2024

Φοιτητικές κατοικίες, ο πιο “hot” κλάδος για επενδύσεις στο real estate στην Ελλάδα του 2024

Σε μία τάση που στην Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς στους επενδυτές στρέφονται οι… διαβασμένοι του εγχώριου real estate. Το next big thing στην κτηματαγορά φαίνεται να είναι οι φοιτητικές κατοικίες που, αφενός έχουν γίνει δυσεύρετες λόγω των υψηλών ενοικίων στις μεγάλες φοιτητουπόλεις, αφετέρου χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν ως παρεχόμενο προϊόν και να εμπλουτιστούν με υπηρεσίες, θυμίζοντας all inclusive ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ζήτηση των επενδυτών για φοιτητική στέγαση σε όλη την Ευρώπη έγραψε ρεκόρ, με 15,3 δισ. ευρώ να έχουν κατανεμηθεί σε περίπου 270 συναλλαγές. Στα μεγαλύτερα deals καταγράφεται η απόκτηση χαρτοφυλακίου φοιτητικών διαμερισμάτων στο Λονδίνο από την κοινοπραξία του sovereign fund της Σιγκαπούρης, GIC με την αμερικανική επενδυτική Greystar, μία συναλλαγή ύψους 3,3 δισ. στερλίνων. Τα επίπεδα ρεκόρ αυτών των επενδύσεων δείχνουν τη συνέχιση της μετατόπισης της «επενδυτικής όρεξης» προς τις φοιητητικές κατοικίες σε όλη την Ευρώπη.

 Στην Ελλάδα, οι κινήσεις αυτές γίνονται ακόμα δειλά, εξ’ου και οι αποδόσεις αυτής της κατηγορίας των επενδυτικών ακινήτων διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, που μπορεί να ξεπερνούν και το 7%, όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται χαμηλότερα, ακόμα σε επίπεδα του 4%. Αυτό επιβεβαίωσε και κατά την παρουσία του στην Ελλάδα ο Luke Dawson, επικεφαλής της περιοχής της Colliers, τονίζοντας πως «στην Ελλάδα, η προσφορά σε φοιτητικές κατοικίες είναι πολύ χαμηλή και εδώ βρίσκεται μια μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές».

Η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες και η Κομοτηνή την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων

Η έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες και η Κομοτηνή την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων. Σε σχέση με 10 χρόνια πριν, οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 61,9% με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 80,42% Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2014, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 15-20% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένουμε να σημειώσει περαιτέρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού.

 Η κατηγορία που βρίσκεται στα σπάργανα είναι φοιτητικές κατοικίες, στην τιμή των οποίων συμπεριλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες και λογαριασμοί (όπως καθαρισμός, φύλαξη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, internet και χρήση κοινόχρηστων χώρων). Βέβαια, οι χρήστες καταβάλλουν υψηλότερα ενοίκια, με την αύξηση να κυμαίνεται μεταξύ 20% και 40% σε σχέση με τα τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα, ανάλογα με την πόλη, σύμφωνα με έρευνα της εκτιμητικής Geoaxis. Σε κάθε περίπτωση φέρεται να θεωρείται συμφέρουσα η ενοικίαση ενός εξυπηρετούμενου φοιτητικού σπιτιού, μιας και οι τιμές έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά σε ποσοστό 61,9% την τελευταία δεκαετία, με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 80%. Η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες και η Κομοτηνή την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων.

 Οι πρώτες κρούσεις από επενδυτές

Την τάση αυτή διάβασε η Premia Properties, που έχει βάλει στόχο τη δημιουργία 1.000 εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων έως το 2026, η πλειονότητα των οποίων προβλέπεται να αξιοποιηθεί ως φοιτητικές κατοικίες. Έχοντας στην ιδιοκτησία της τρία φοιτητικά συγκροτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, η ΑΕΕΑΠ, στην αρχή της σχολικής σεζόν προστίθεται το ακίνητο των φοιτητικών κατοικιών στην Ξάνθη. «Είναι ένα πείραμα στο οποίο πιστεύουμε, για αυτό και θέλουμε να επεκταθούμε σε όλες τις πόλεις που υπάρχουν φοιτητές. Πανευρωπαϊκα είναι η πρώτη τάση σε όλη την Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί», είπε ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Μαρκάζος, στους επενδυτές. Η συγκεκριμένη επένδυση της Premia Properties είχε ύψος 8 εκατομμύρια ευρώ και θα φέρει απόδοση της τάξης του 7,3%.

Στο κάδρο βάζει και η Dimand τις επενδύσεις σε φοιτητική στέγη, καθώς ερευνά την ανάπτυξη διαμερισμάτων στο πρώην εργοστάσιο της Softex στο Βοτανικό. Η Dimand βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους για την εγκατάσταση παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου σε τμήμα του ακινήτου συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. που θα αναπτυχθεί, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος και για την εκμίσθωση των φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο παιχνίδι έχει μπει και το δημόσιο, μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ, ρίχνοντας κεφάλαια στην κατασκευαστική αγορά. Η Intrakat έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την ανάπτυξη εστιών για λογαριασμό των Πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλίας.  Η Intrakat θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επίσης, θα αναλάβει την αστική ανάπλαση και η αξιοποίηση του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και η δημιουργία φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου στη Λαμία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.