18 Οκτ 2024
READING

Ηλίας Μάλαμας: Ο “Mr. Zara” στην Ελλάδα

4 MIN READ

Ηλίας Μάλαμας: Ο “Mr. Zara” στην Ελλάδα

Ηλίας Μάλαμας: Ο “Mr. Zara” στην Ελλάδα

Η επαγγελματική πορεία του Ηλία Μάλαμα συνδέεται άρρηκτα με τον παγκόσμιο κολοσσό Inditex και την παρουσία του στην Ελλάδα, με τα διάσημα brands Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Zara Home και Oysho. Κι αυτό γιατί διατηρεί καθήκοντα γενικού διευθυντή στην εν Ελλάδα εταιρεία του ομίλου ITX Hellas, από το 2007, έχοντας θητεύσει σε πολλές μεγάλες εταιρείες ήδη από το 1993.

Αυτό που τον διακρίνει είναι η σταθερότητα ως προς τις επαγγελματικές του συνεργασίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ως επικεφαλής του ομίλου ITX στην Ελλάδα, μετράει ήδη 17 χρόνια συνεργασίας. Σε αυτόν μπορεί να αποδοθεί η επιτυχημένη πορεία του ομίλου όλα αυτά τα χρόνια, όπου υπό την καθοδήγησή του, διατηρώντας γύρω του έναν επίσης σταθερό πυρήνα στελεχών, κατάφερε να αναπτύξει το δίκτυο και να διαμορφώσει τα άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα που παρουσιάζει στην Ελλάδα η εταιρεία. Ήδη, το γνωστότερο και μεγαλύτερο από τα brands του ομίλου Inditex, συμπλήρωσε το 2023, 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της ITX Hellas, στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου οι πωλήσεις έφτασαν για πρώτη φορά στα 614,8 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της ITX Hellas, στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου οι πωλήσεις έφτασαν για πρώτη φορά στα 614,8 εκατ. ευρώ με αύξηση περίπου 26% συγκριτικά με τα 457,5 εκατ. ευρώ της προηγούμενης οικονομικής χρήσης. Έχοντας ήδη διανύσει αρκετά χρόνια διαδρομής το 2021 όμιλος Inditex προχώρησε το καλοκαίρι του 2021 στη συγχώνευση όλων των brands που διατηρεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα της Zara Home, της Pull & Bear, της Stradivarius, της Oysho, της Bershka, της Massimo Dutti και της Uterqüe, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μόνο ηλεκτρονικά, υπό την ομπρέλα της Zara Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε ITX Hellas. Με αυτή την κίνηση λειτουργικής αναδιάρθρωσης, ο όμιλος δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για οικονομίες κλίμακας, δυνατότητες διαχείρισης του προσωπικού υπό μία κοινή ομπρέλα και πιθανές συνέργειες που θα ισχυροποιούσαν ακόμα περισσότερο την επιχείρηση έναντι όλων των υπόλοιπων ανταγωνιστών της. Το πρώτο κατάστημα Zara που ουσιαστικά εγκαινίασε την παρουσία του ομίλου στη χώρα μας δημιουργήθηκε στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής, όπου παραμένει έως και σήμερα. H άφιξη της Zara στην Ελλάδα το 1993, ήρθε να αλλάξει ριζικά το μοντέλο αγορών και την εμπειρία του καταναλωτή, ο οποίος απέκτησε την δυνατότητα να κινείται αυτόνομα στα καταστήματά της, επιλέγοντας ο ίδιος τα προϊόντα που επιθυμούσε να δοκιμάσει από τα ράφια της. Η Ελλάδα αποτέλεσε μία από τις πρώτες χώρες, στις οποίες επεκτάθηκε η Ζara μετά την Ισπανία που αποτελεί και την χώρα προέλευσής της και εδώ παρουσιάζει μία από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν καταναλώσεις μεταξύ των αγορών όπου δραστηριοποιείται.

Σημαντική θητεία σε πολυεθνικές εταιρείες

Έχει διατελέσει επίσης γενικός διευθυντής στην McDonald’s Hellas από το 2001 έως και το 2007, περιφερειακός διευθυντής marketing και marketing manager για την Ελλάδα και την Κύπρο της Coca–Cola Hellas SA. Στο παρελθόν διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος στην United distillers & Vinters Greece SA και διευθυντικό στέλεχος στη Seino America στο Λος Άντζελες.

Η καριέρα του ως κολυμβητής

Με καταγωγή από την Καλαμάτα, έχει στο βιογραφικό του μία σημαντική πορεία ως πρωταθλητής της κολύμβησης, ενώ διατηρεί και θεσμικά καθήκοντα ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Με σπουδές στην Αμερική, οικονομικά στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας κατέχει Master of Business Administration από το Pepperdine Univercity του Λος Άντζελες. Κολύμπησε με τα χρώματα του ΝΟ Καλαμάτας, του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας και υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων στο ύπτιο. Συμμετείχε σε δυο Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λος Άντζελες το 1984 και στη Σεούλ το 1988. Κάτοχος τέταρτης θέσης στα 100 μέτρα ύπτιο σε ευρωπαϊκή εικοσιπεντάρα πισίνα, Βαλκανιονίκης και με πλήθος νικών σε πανελλήνια βάση.

Στους βασικούς στόχους που έχει θέσει ο επικεφαλής της ITX Hellas για την Ελλάδα, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, των πωλήσεων και της κερδοφορίας της. Πρόσφατα λειτούργησε το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στον Πύργο Πειραιά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και στα επόμενα βήματα είναι η λειτουργία καταστήματα της αλυσίδας στο πρώην Μινιόν αλλά και η συνένωση των καταστημάτων Zara στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, όπου το σημερινό ισόγειο κατάστημα με γυναικεία ρούχα θα γίνει ένα με το όμορο κτίριο που μέχρι πρότινος στέγαζε τα Marks & Spencer.

Τα πλάνα επέκτασης

Όμως τα πλάνα επέκτασης για τον Ηλία Μάλαμα και τον όμιλο Inditex δεν σταματούν εδώ. Ήδη στον σχεδιασμό είναι η δημιουργία και άλλων καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall ή κατά την νεότερη ονομασία του The Ellinikon Mall, που κατασκευάζεται εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού και θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη χώρα.

Ο γενικός διευθυντής της ITX Hellas ξέρει πολύ καλά από την εμπειρία του να διαχειρίζεται εταιρείες κολοσσούς και να φέρνει εις πέρας του στόχους που έχουν τεθεί από τις εκάστοτε μητρικές εταιρείες. Κάτι που αποδεικνύεται με πολύ εμφατικό τρόπο έως τώρα από τα αποτελέσματα που έχει φέρει στην καριέρα του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.