Σε μία εποχή όπου το real estate και η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων αποτελεί μία αγορά που καταγράφει συνεχώς υψηλές ταχύτητες, ο όμιλος ΟΤΕ, μέσω της θυγατρικής του, ΟΤΕ Estate, αναδεικνύεται σε ισχυρό παίκτη του κλάδου, έχοντας μάλιστα μία πλούσια περιουσία – «άσσο στο μανίκι του» – ακινήτων που αφορούν ευρεία γκάμα χρήσεων, από logistics και εμπορικά κτίρια, μέχρι κέντρα πληροφορικής και λογισμικού. Για την ακρίβεια, ο ΟΤΕ αυτή τη στιγμή καταγράφει ακίνητη περιουσία που ανέρχεται σε σύνολο δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και εμπορικής αξίας περίπου 1,15 δισ. ευρώ, με μερικά από αυτά να είναι ήδη μισθωμένα, φέρνοντας στα ταμεία της εταιρίας χιλιάδες ευρώ, που δίνουν το έναυσμα και την κατάλληλη ώθηση, ώστε η εταιρία να διατηρήσει και να εντείνει την προσοχή της στον τομέα του real estate, μέσα από την ανάπτυξη ακινήτων.
Βέβαια, με ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο όπως αυτό του ΟΤΕ, η εταιρία έχει ξεκαθαρίσει πως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει σκοπό να επεκταθεί στην αναζήτηση ευκαιριών σε ακίνητα εκτός του ομίλου, αλλά να επικεντρωθεί στο εσωτερικό της, και στην αξιοποίηση των δικών της ιδιοκτησιών, με σκοπό βέβαια αυτές να αποφέρουν έσοδα στην εταιρία, στρέφοντας το βλέμμα και στις κατοικίες, εντοπίζοντας την ισχυρή ανάπτυξη που υπάρχει σε αυτό το κομμάτι στη χώρα συνολικά.
Να σημειώσουμε επίσης πως ακίνητα της εταιρίας εντοπίζονται σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα, μέχρι τα ελληνικά νησιά, γεγονός το οποίο δημιουργεί ακόμη περισσότερο πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, ανάλογα με τις δυνατότητες και τα «δυνατά χαρτιά» που προσφέρει κάθε περιοχή και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της.
Τα τελευταία χρόνια, η εταιρία έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση, επισκευή και συντήρηση πάνω από 60 κτιρίων σε όλη την Ελλάδα, συνολικής επιφάνειας περίπου 120.000 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία αποτελούν ευρεία γκάμα χρήσεων.
Ο ΟΤΕ αυτή τη στιγμή καταγράφει ακίνητη περιουσία που ανέρχεται σε σύνολο δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και εμπορικής αξίας περίπου 1,15 δισ. ευρώ
Τα μεγάλα ακίνητα του ΟΤΕ
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2023, ετησίως τα έσοδα από την εκμίσθωση ακινήτων αυξήθηκαν κατά 4%, σε 53,4 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών (40,6 εκατ. ευρώ) να σχετίζεται με τη δραστηριότητα της ενοικίασης ακινήτων στον ΟΤΕ και στην Cosmote. Οι εισπράξεις μάλιστα από εκμίσθωση ακινήτων σε τρίτους ενισχύθηκαν κατά 17%, σε 3,7 εκατ. ευρώ.
Η ακίνητη περιουσία της OTE Estate περιλαμβάνει σημαντικά κτίρια και οικόπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε στρατηγικές θέσεις, με την πλειονότητα των κτιρίων να βρίσκονται στα πλέον εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων. Κύριος μισθωτής είναι βέβαια ο όμιλος ΟΤΕ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται στη Θράκη και τη Μακεδονία με 26% του συνολικού ποσοστού και 589 ακίνητα. Στη συνέχεια, έρχεται η Πελοπόννησος και τα νησιά της Ελλάδας, που κατέχουν από 15% (347 και 342 ακίνητα, αντίστοιχα) επί του συνολικού ποσοστού των ακινήτων της OTE Estate, που αφορά κτίρια και οικόπεδα.
Στα πιο εμβληματικά κτίρια που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της OTE Estate συγκαταλέγονται το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του ομίλου Deutsche Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που φέρει την εμπορική ονομασία «Τ-Digital», αλλά και το χαρακτηριστικό και ανακαινισμένο κτίριο της εταιρίας Cosmote e-value στον Κεραμεικό.
Ακόμη, η OTE Estate έχει «μεταμορφώσει» πρόσφατα κτίρια όπως το κτίριο του ΟΤΕ στην Αγία Παρασκευή, κτίρια στη Δάφνη, στην οδό Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη και το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας.
Όσον αφορά στα προς αξιοποίηση ακίνητα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του κτιρίου γραφειακών χώρων στα διοικητικά όρια της Δημοτική Ενότητα Αγίου Στεφάνου, του Δήμου Διονύσου, που βρίσκεται στο 23ο χλμ της Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας, πλησίον του κόμβου Αγίου Στεφάνου. Πρόκειται για κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ., με υπόγειους και βοηθητικούς χώρους 3.000, επί γηπέδου 30 στρεμμάτων.
Γενικώς, προς μίσθωση βρίσκονται τόσο επαγγελματικά, όσο και οικιστικά κτίρια της εταιρίας, και προς πώληση πλήθος κτιρίων, οικοπέδων και αποθηκών.
Σε επίπεδο εμπορικών ακινήτων, χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρία μισθώνει αυτή τη στιγμή κτίρια στις αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης H&M και Stradivarius στα Χανιά και την Καλαμάτα (H&M) και το Ρέθυμνο (Stradivarius).
Η ακίνητη περιουσία της OTE Estate περιλαμβάνει σημαντικά κτίρια και οικόπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται στη Θράκη και τη Μακεδονία με 26% και 589 ακίνητα
Η ανανέωση του εμβληματικού Μεγάρου στο Μαρούσι
Το πιο χαρακτηριστικό είναι βέβαια το Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, για το οποίο μάλιστα αυτό το διάστημα τρέχει μεγάλο έργο ανακαίνισης. Η αξία του κτιρίου (συνολικής επιφάνειας 85.000 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων και των αποθηκευτικών, βοηθητικών χώρων και data centers) πριν την ανακαίνιση ήταν στα 165 εκατ. ευρώ, με ανάλογη και την αναπροσαρμογή τώρα προς τα πάνω.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τη διοίκηση, το 80% του κτιρίου έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, με νέα φιλοσοφία που εστιάζει στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων, και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται μάλιστα για μία επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 περιλαμβάνοντας συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν μέχρι στιγμής ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους. Στο πλαίσιο του πράσινου χαρακτήρα του, το κτίριο αποκτά «έξυπνα» συστήματα μέτρησης των συνθηκών των χώρων εργασίας, όπως θερμοκρασία, υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2.
Το σήμα κατατεθέν ακίνητο στην πλατεία Βικτωρίας που φιλοξενεί πια το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών
Ο όμιλος σχεδίαζε εδώ και καιρό την αναμόρφωση και ανακατασκευή του κτιρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην πλατεία Βικτωρίας, με επιφάνεια 50.000 τ.μ. που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια ακίνητα του ομίλου και ίσως, το πιο χαρακτηριστικό.
Η ανακαίνιση εν τέλει πήρε σάρκα και οστά, με εργασίες που περιλάμβαναν ακόμη και τη στατική ενίσχυση του κτιρίου, και στη συνέχεια την αναμόρφωση των χώρων του. Η μετεγκατάσταση του ιστορικού πια, Μουσείου Τηλεπικοινωνιών από τη Νέα Κηφισιά στα ακίνητα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών), με έκταση πάνω από 40.000 τ.μ. και αποτελούμενο από 7 κτίρια, επί της Οδού Πατησίων 85, ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, το νέο μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας και θα προσφέρει ένα ταξίδι μάθησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.
Η αρχιτεκτονική μελέτη του νέου μουσείου πραγματοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates.
Για την ιστορία, η κατασκευή του ΥΜΑ ξεκίνησε το 1952 στην οδό Πατησίων 85 και ολοκληρώθηκε το 1954. Αποτελούσε για την εποχή καινοτόμο έργο, καθώς υποστήριξε τη λειτουργία της υπεραστικής σύνδεσης. Οι ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου Οργανισμού όμως αυξάνονταν συνεχώς και έτσι το 1961 ξεκίνησε η ανέγερση του ΝΥΜΑ, του πιο ψηλού κτιρίου της Αθήνας την εποχή εκείνη, με ύψος 58,60μ., το οποίο ολοκληρώθηκε το 1966, συνθέτοντας μαζί με το ΥΜΑ ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο, μέχρι το Μέγαρο του ΟΤΕ να μετακομίσει στο Μαρούσι, λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο του ΟΤΕ και κέντρο της τηλεπικοινωνιακής λειτουργίας της χώρας.
Πλέον, το ακίνητο της πλατείας Βικτωρίας αποκτά μία νέα σελίδα στην ιστορία του, η οποία έχει μάλιστα πολιτιστικό χαρακτήρα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.