18 Οκτ 2024
READING

Το παράδειγμα της Παπαστράτος για βιωσιμότητα και κοινωνική ευθύνη

6 MIN READ

Το παράδειγμα της Παπαστράτος για βιωσιμότητα και κοινωνική ευθύνη

Το παράδειγμα της Παπαστράτος για βιωσιμότητα και κοινωνική ευθύνη

Περιβαλλοντικά ζητήματα, κλιματική κρίση. Οι επιπτώσεις τους στην καθημερινότητά μας είναι πλέον ορατές και παρουσιάζουν συνεχώς σημάδια επιδείνωσης, που απαιτούν άμεση δράση από όλους. Πολίτες, κρατικό μηχανισμό, ενώ βλέπουμε ότι στον «χορό» μπαίνουν πλέον και μεγάλες επιχειρήσεις, που εντάσσουν στο πλαίσιο των βασικών στρατηγικών τους την εταιρική κοινωνική ευθύνη, με στόχο να συνδράμουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και ένα καλύτερο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό μέλλον.

Η Παπαστράτος, η ιστορική εταιρία παραγωγής καπνού στην Ελλάδα, η οποία μετρά έτη ιστορίας από το 1931, δείχνει σταθερά ότι είναι μία από τις εταιρίες πρωτοπόρους, μεταξύ άλλων, και στο κομμάτι του CSR (Corporate Social Responsibility). Άλλωστε ήδη από το 2017, η εταιρία έχει ανακοινώσει ένα πλάνο εταιρικού μετασχηματισμού, αναδεικνύοντας τη βιωσιμότητα ως έναν από τους κυριότερους πυλώνες της στρατηγικής της.

Αυτή τη στιγμή, και ήδη από την αρχή του μετασχηματισμού, η Παπαστράτος ξεκάθαρα εντοπίζει ως βασική προβληματική στην οποία πρέπει να επικεντρωθεί, στο πλαίσιο της CSR στρατηγικής της, την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, μέσα από μία ευρύτερη προσέγγιση. Και αυτή η κατεύθυνση, μάλλον δεν αποτελεί ένα απλό επικοινωνιακό εργαλείο, ούτε έναν τρόπο μέσα από τον οποίο θα χτίσει την εικόνα της ευαισθητοποιημένης, σε τέτοια θέματα, επιχείρησης. Αντίθετα, οι δράσεις στις οποίες έχει προβεί κατά καιρούς δείχνουν περισσότερο ένα παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες εταιρίες. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε βέβαια τα ακριβή κίνητρα που οδηγούν σε αυτή την στρατηγική, όμως σίγουρα τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα στην πράξη, που αποδεικνύουν, αν μη τι άλλο, μία θετική πρόθεση που προχωρά και γίνεται σταδιακά πραγματικότητα.

Παράλληλα, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης επισκιάζουν όλο και εντονότερα την καθημερινότητα, με την Παπαστράτος να στοχεύει σε ένα – συνολικότερα – καλύτερο μέλλον για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη νερού, οι εκπομπές ρυπογόνων αερίων που επιβαρύνουν την υγεία, το πράσινο που όλο και μειώνεται λόγω περιβαλλοντικών καταστροφών και άλλοι πολλοί παράγοντες, βρίσκονται στο προσκήνιο σε καθημερινή βάση και φαίνεται πως θα μείνουν για καιρό, επιβαρύνοντας την ανθρωπότητα ακόμη και σε θέματα υγείας, μακροπρόθεσμα. Ίσως σε αυτό το πλαίσιο, η Παπαστράτος να «κουμπώνει» και τη γενικότερη στρατηγική της που έχει να κάνει με τις εναλλακτικές μορφές προϊόντων, που ξεφεύγουν από την αγαπημένη, αλλά άκρως βλαβερή καθημερινή συνήθεια του τσιγάρου, βάζοντας το δικό της λιθαράκι σε ένα μέλλον πιο υγιές, με μεγαλύτερη ελπίδα.

Η Παπαστράτος ξεκάθαρα εντοπίζει ως βασική προβληματική στην οποία πρέπει να επικεντρωθεί, στο πλαίσιο της CSR στρατηγικής της, την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, μέσα από μία ευρύτερη προσέγγιση

Οι μεγάλες επενδύσεις για το περιβάλλον

Η Παπαστράτος έχει στρέψει εδώ και καιρό το βλέμμα της προς το περιβάλλον, με απτά παραδείγματα και δράσεις που δεν μένουν στα λόγια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην 3η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης ήδη από το 2022, προχώρησε σε 100% κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από Εγγυήσεις Προέλευσης από ΑΠΕ. Μερικά ακόμη επιτεύγματα που συμπεριλήφθηκαν στη συγκεκριμένη έκθεση φαίνεται πως δείχνουν τον δρόμο που έχει χαράξει η Παπαστράτος για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικότερα, επαναχρησιμοποίησε το 80% του αέρα από τις μονάδες κλιματισμού, εξοικονομώντας ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, ενώ κανένα απόβλητο που παράχθηκε στο εργοστάσιο δεν κατέληξε σε ΧΥΤΑ. Επίσης, πέτυχε μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με 267.724 λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης μέσω της πρωτοβουλίας «Zero Plastic & Recycling Project». Τέλος, με βάση τα ίδια στοιχεία, έλαβε την επαναπιστοποίηση του προτύπου «Συµµαχία για το Νερό» (Alliance for Water Stewardship) για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η Παπαστράτος ήταν μάλιστα μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση.

Αξιοσημείωτη δουλειά έχει γίνει όμως και στο κομμάτι της εξοικονόμησης υδάτων. Συγκεκριμένα, η στρατηγική για το νερό έχει στόχο την ελαχιστοποίηση της ποσότητας που χρησιμοποιείται ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος (θερμαινόμενων ράβδων καπνού) στο εργοστάσιό της, το οποίο εφαρμόζει Σύστηµα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και έχει πιστοποιηθεί με ISO 14001, πρότυπο που περιλαμβάνει και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Συμπληρωματικά, η εταιρία μάλιστα έχει προχωρήσει στη δημιουργία δύο μονάδων βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων για αστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Τα επεξεργασμένα ύδατα διατίθενται υπεδάφια, ενισχύοντας έτσι την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ μέρος του νερού βέβαια επαναχρησιμοποιείται για την άρδευση των εκτάσεων και χώρων πρασίνου.

Μάλιστα ήδη από το 2020, η εταιρία δεσμεύτηκε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και νερού ανά μονάδα προϊόντος κατά 20% σε βάθος πενταετίας, όμως, όπως φαίνεται, ίσως να το πέτυχε πιο σύντομα, με τον εταιρικό μετασχηματισμό που έχει ανακοινωθεί από το 2017 να αναπτύσσεται γρήγορα και δυναμικά.

Η πράσινη επένδυση στον Ασπρόπυργο

Το 2023, η εταιρία προχώρησε στην ανακοίνωση ενός φιλόδοξου εγχειρήματος, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Μία επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο, που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές των κτιρίων και σε έκταση 11.000 τετραγωνικών µέτρων, αντλιών θερµότητας και ηλεκτρικού µπόιλερ. Στόχος είναι η μείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% έως το 2025. Η επένδυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράµµατος «Zero Carbon Tech» της Philip Morris, με τις διαδικασίες για την υλοποίησή της να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη, το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο κινείται σε «πράσινη» φιλοσοφία, καθώς αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή.

Η μεγάλη αναδάσωση σε Πεντέλη και Άγιο Στέφανο

Ίσως μία από τις χαρακτηριστικότερες δράσεις που αντικατοπτρίζουν τη μέριμνα για το περιβάλλον και το πράσινο του τόπου να είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Παπαστράτος έχει βάλει σε τροχιά υλοποίησης μεγάλο πρόγραµµα αναδάσωσης, ύψους 1 εκατοµµυρίου ευρώ, στον Άγιο Στέφανο και την Πεντέλη Αττικής. Συγκεκριµένα, η Παπαστράτος έχει αναλάβει τη φύτευση συνολικά 70.000 δέντρων σε έκταση 1.000 στρεµµάτων πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής, αλλά και την  φροντίδα τους µέχρι το 2026, ενώ πρόσφατα φύτεψε 800 ακόμη δέντρα.

Στόχος του προγράµµατος είναι η επιβίωση τουλάχιστον του 75% των δέντρων αυτών, ένα μεγάλο στοίχημα που καλείται να φέρει εις πέρας.  Το έργο μάλιστα συνεπάγεται διαρκή επιστηµονική καθοδήγηση και εποπτεία, αλλά και συνοδευτικές δράσεις, όπως ο καθαρισµός ρεµάτων. Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδότησε την έναρξη της Β’ φάσης του μεγάλου προγράμματος αναδάσωσης της Παπαστράτος. Στην πρώτη φάση, φυτεύτηκαν 35.000 δέντρα στον Άγιο Στέφανο, από τα οποία τα 8.000, παρά την εντατική τους φροντίδα, ξεράθηκαν εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι του 2023, ωστόσο, επαναφυτεύτηκαν.

Έμφαση και στον εργαζόμενο

Η φιλοσοφία και στρατηγική της εταιρίας χαρακτηρίζεται από μία ολιστική προσέγγιση. Η έμφαση δίνεται στο περιβάλλον, όμως δεν ξεχνά τον άνθρωπο, και κυρίως, τον εργαζόμενο με νέες ευκαιρίες και προοπτικές εξέλιξης. Το 2022, η εταιρία προχώρησε στη δημιουργία 391 νέων προσλήψεων, μια εξέλιξη που σηματοδοτεί αύξηση του προσωπικού κατά 32% σε σχέση με το 2021. Όμως εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η κατάρτιση και συνεχής εξέλιξή τους εντός της εταιρίας, κάτι που σηματοδοτεί την επένδυση της Παπαστράτος σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε 100.000 ώρες εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονα συστήματα, παρακολουθώντας στενά τις νέες τάσεις, εξελίξεις και ανάγκες που αυτές δημιουργούν.

Απώτερος στόχος είναι πάντα η ανάπτυξη και ευημερία των ανθρώπων της εταιρίας, με γνώμονα τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, ισότητας και συμπερίληψης. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε επενδύσεις ύψους 600.000 ευρώ σχετικά με την κοινωνική συνεισφορά, αλλά και την ενδυνάμωση της γυναίκας, ζήτημα που απασχολεί αρκετά το τελευταίο διάστημα την κοινωνική επικαιρότητα, αλλά και το σύγχρονο επιχειρείν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.