18 Δεκ 2024
READING

Ένας πρώην βιομηχανικός σχεδιαστής της Hermes, που έκανε ελαιόλαδο το επίθετο του παππού του

5 MIN READ

Ένας πρώην βιομηχανικός σχεδιαστής της Hermes, που έκανε ελαιόλαδο το επίθετο του παππού του

Ένας πρώην βιομηχανικός σχεδιαστής της Hermes, που έκανε ελαιόλαδο το επίθετο του παππού του

Πριν αποφασίσει να κάνει πλήρη στροφή στη ζωή και την επαγγελματική του πορεία, ο Απόστολος Πορσανίδης-Καββαδίας έζησε για περίπου 15 χρόνια στο εξωτερικό, περιπλανώμενος σε διαφορετικές χώρες. Έχοντας σπουδάσει βιομηχανικός σχεδιαστής στο Saint Martins, σχεδίασε προϊόντα μεταξύ άλλων και για τον οίκο Hermes.

Το κτήμα του γιατρού Καββαδία, όπως ονομαζόταν ανέκαθεν το κτήμα του παππού του, αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ακολουθήσει μία διαφορετική επιλογή ζωής. Κληρονόμησε τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία από τον παππού του, ορθοπεδικό και όταν ήρθε η στιγμή να αλλάξει προσανατολισμό, αποφάσισε να επενδύσει στον τόπο καταγωγής του, την Κέρκυρα και να ξεκινήσει την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Εγκαταστάθηκε στον Τζάβρο, το χωριό που βρίσκεται στα ανατολικά της Κεντρικής Κέρκυρας και δημιούργησε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Dr. Kavvadia”. Αυτή τη στιγμή, σχεδόν ό,τι παράγει και συσκευάζει διατίθεται στο εξωτερικό. Παραδεχόμενος ότι η ελληνική αγορά δεν διαθέτει την κουλτούρα αγοράς και κατανάλωσης ενός premium ελαιολάδου με υψηλά διατροφικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, καθότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι συνηθισμένοι να αγοράζουν ελαιόλαδο χύμα σε τενεκέ από κάποιον γνωστό ή φίλο τους, στράφηκε αποκλειστικά στο εξωτερικό.

«Η ιδέα για την ονομασία του ελαιολάδου ήταν αρκετά απλή. Χτίζοντας την εμπορική ταυτότητα του προϊόντος, σκέφτηκα ότι εφόσον τα κτήματα ανήκαν στον παππού μου, γιατρό Καββαδία και δεδομένου ότι το λάδι κάνει καλό στην υγεία, θα μπορούσα να το ονομάσω, ‘Dr Kavvadia’, χρησιμοποιώντας γυάλινα μπουκάλια όπως αυτά που χρησιμοποιούσαν παλιά στα φαρμακεία», λέει ο Απόστολος Πορσανίδης.

Η συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο της Rena Doumas

Ήδη από τα 18 του, έφυγε από την Ελλάδα και έζησε διαδοχικά στο Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι. «Εργάστηκα ως βιομηχανικός σχεδιαστής τόσο στο studio ενός καθηγητή στο Μιλάνο, όσο και στη συνέχεια στο αρχιτεκτονικό γραφείο της συζύγου του ιδιοκτήτη του οίκου Hermes στο Παρίσι, Rena Doumas, σχεδιάζοντας αρκετά από τα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα του οίκου παγκοσμίως. «Αντικείμενο της δουλειάς μου ήταν ο σχεδιασμός χρηστικών αντικειμένων όπως πιάτα, μαχαιροπήρουνα αλλά και έπιπλα», εξηγεί.

Η ζωή του στο εξωτερικό αποδείχθηκε ιδιαίτερα πιεστική, παραδέχεται. Γεγονός που καλλιέργησε την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Το ότι δεν υπήρχε η προοπτική να εργαστώ ως βιομηχανικός σχεδιαστής στην Ελλάδα, με οδήγησε να ασχοληθώ με την παραγωγή ελαιολάδου. Η αρχική προοπτική ήταν να μείνουμε για λίγο με τη σύντροφό μου στην Κέρκυρα, για να δούμε πώς μπορεί να ήταν για εμάς η νέα αυτή συνθήκη. Πλέον, έχουμε συμπληρώσει αισίως τα 14 χρόνια διαμονής στο νησί», λέει ο Απόστολος Πορσανίδης.

Τις αποφάσεις του καθόρισε το γεγονός ότι έβλεπε χώρες του Βορρά, όπως η Σλοβενία, να παράγουν ελαιόλαδο

Τις αποφάσεις του καθόρισε το γεγονός ότι έβλεπε χώρες του Βορρά, όπως η Σλοβενία, να παράγουν ελαιόλαδο. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε και η Κέρκυρα να αξιοποιήσει τις ποικιλίες ελιάς που ευδοκιμούν εκεί όπως είναι η τοπική Λανολιά αλλά και μία ακόμα σπάνια ποικιλία το Θιακό, η προέλεση της οποίας εντοπίζεται στην Ιθάκη. Όλα έγιναν σε μία εποχή που κανείς δε ασχολούνταν με την παραγωγή ελαιολάδου στην Κέρκυρα και τον ίδιο να παραδέχεται ότι η προσπάθειά του αντιμετωπίστηκε τον πρώτο καιρό με αρκετή δυσπιστία. «Επηρεάστηκα εκτός των άλλων από την ανάγνωση του βιβλίου ‘One Straw Revolution’ (Επανάσταση με ένα άχυρο), με αντικείμενο την ανάπτυξη της φυσικής καλλιέργειας, από τον άνθρωπο που την εμπνεύστηκε, τον Ιάπωνα, Masanobu Fukuoka. Επίσης, κάποια στιγμή επισκέφθηκα το σπίτι του ιδιοκτήτη της Hermes, Jean-Louis Dumas, και μου χάρισε ένα μπουκάλι λάδι που παραγόταν από τις ελιές του κτήματός της οικογένειας στην Αίγινα. Γεγονός που με παρακίνησε ακόμα περισσότερο να κάνω και εγώ παραγωγή ελαιολάδου».

Η αναγέννηση στο κτήµα του παππού του στην Κέρκυρα ξεκίνησε τον πρώτο καιρό µε τη βοήθεια των καλογριών από το µοναστήρι της Καµαρέλας Αγίων ∆ούλων. Το κτήµα είχε αρκετά χρόνια ισορίας καθότι δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 όταν ο εκ Κεφαλονιάς ορµώµενος γιατρός, Καββαδίας, αποφάσισε µε τη γυναίκα του, Κερκυραία στην καταγωγή, να µετοικίσει στο νησί. Αγόρασε γη, την οποία παρέλαβε αρκετά χρόνια αργότερα ο εγγονός του και διαμόρφωσε ένα επισκέψιµο κτήµα βιολογικής καλλιέργειας ελιάς και έκθλιψης έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Αμιγώς εξαγωγική δραστηριότητα και διεθνή βραβεία

Αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο «Dr Kavvadia», το οποίο έχει λάβει διεθνή βραβεία στη Νέα Υόρκη και την Ιαπωνία για τα οργανοληπτικά και γευστικά του χαρακτηριστικά, εξάγεται σε χώρες όπως η Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Αμερική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του κτήματος αποτελεί ο αγροτουρισμός, καθώς διατηρεί επισκέψιμες εγκαταστάσεις στη φιλοσοφία από το χωράφι στο τραπέζι (Farm to table). Εκτός των άλλων καλλιεργούνται λαχανικά και βότανα, ενώ το επόμενο βήμα είναι η είσοδος στη μεταποίηση για την παραγωγή προϊόντων όπως οι μαρμελάδες από παντζάρι και άλλα αγαθά.

Όταν ρωτά κανείς τον Απόστολο για την επιλογή του να επιστρέψει στο νησί όπου μέχρι κάποια ηλικία επισκεπτόταν μόνο για τις καλοκαιρινές του διακοπές, εκφράζει μία ανακούφιση και ταυτόχρονα αποπνέει τη σιγουριά του ανθρώπου που έχει βρει αυτό που αναζητούσε. Αφήνοντας πίσω του τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις πόλεις του κόσμου που είχε επιλέξει να ζει για αρκετά χρόνια, ακολουθώντας τότε ένα εντελώς διαφορετικό πρότυπο ζωής από το σημερινό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.