18 Οκτ 2024
READING

Το Last Dance του Μιχάλη Τσαμάζ

5 MIN READ

Το Last Dance του Μιχάλη Τσαμάζ

Το Last Dance του Μιχάλη Τσαμάζ

«Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν» συνηθίζει να λέει ο…θυμόσοφος λαός. Λαϊκή ρήση που ταιριάζει στην περίπτωση του απερχόμενου πρόεδρου του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος μετά από 13,5 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο τιμόνι του ομίλου, παραδίδει τα «κλειδιά» στον Κώστα Νεμπή.

Την Τρίτη ο Μιχάλης Τσαμάζ, στο τελευταίο του conference call, αποχαιρέτησε τους αναλυτές, οι οποίοι του ευχήθηκαν καλή συνέχεια στα νέα του βήματα, πραγματοποιώντας το Last Dance (τελευταίο χορό) από την θέση του προέδρου και CEO του ομίλου. Καθώς στην επόμενη τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξαμήνου, στη θέση αυτή θα κάθεται ο διάδοχός του.

Στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, όπου και θα ψηφιστεί επισήμως η ανάληψη καθηκόντων του Κώστα Νεμπή. Κάτι που θα σημάνει και τυπικά το τέλος εποχής του Μιχάλη Τσαμάζ από τον ΟΤΕ.

Τα δύσκολα χρόνια

Όπως έχει πει και ο ίδιος η πορεία όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν εύκολη. Ο Μιχάλης Τσαμάζ ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2010. Περίοδος που η οικονομική κρίση είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας επηρεάζοντας αρνητικά ακόμα και τις εταιρείες-βαρόμετρο, όπως ο ΟΤΕ. Ο νέος CEO του ΟΤΕ είχε λοιπόν να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, με σημαντικότερο αυτό του υψηλού δανεισμού.

Στόχος του ίδιου να εξυγιάνει τον ΟΤΕ και να τον οδηγήσει με ασφάλεια στο μέλλον. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από την πρώτη του ομιλία προς τους μετόχους το 2011, όταν είχε πει «οι αρνητικές επιδόσεις του ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της ελληνικής οικονομίας, του «άρρωστου» ανταγωνισμού, της άδικης και κοντόφθαλμης ρύθμισης, αλλά και του τρόπου λειτουργίας μας και της «εταιρικής κουλτούρας» μας.  Τους πρώτους τρεις παράγοντες δεν μπορούμε να τους επηρεάσουμε. Μπορούμε όμως να δουλέψουμε πάνω στους δύο τελευταίους».
«Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων και ενεργειών που θα διασφαλίσουν την επιτυχία της στρατηγικής μας για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι η αύξηση της αξίας της εταιρείας μας».

Πάνω σε αυτό το κομμάτι ο κ. Τσαμάζ από το φόρουμ των Δελφών είπε ότι «έπρεπε να φτιάξουμε ένα πλάνο που θα ακολουθούσαμε όλοι για να εξυγιάνουμε την εταιρεία. Αυτά τα οράματα τα δημιουργήσαμε μαζί με τους εργαζόμενους τα μοιραστήκαμε και τα πιστέψαμε και έτσι τα υλοποιήσαμε. Οι σύντομες νίκες μας, έφεραν μεγάλες νίκες».

Τι πήρε και τι παραδίδει

Η εξέλιξη του ΟΤΕ είναι ανοδική από την ημέρα που ανέλαβε ο Μιχάλης Τσαμάζ μέχρι σήμερα που ουσιαστικά παραδίδει τα ηνία. Ο ΟΤΕ το 2010 είχε μείωση εσόδων 8% ενώ έχασε μόνο εκείνη τη χρονιά 500.000 πελάτες. Ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 4,3 δισ. ευρώ και το ετήσιο κόστος προσωπικού στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. ευρώ. Ενώ το καθαρό αποτέλεσμα του ομίλου ήταν ζημιά ύψους 139 εκατ. ευρώ από κέρδη 407 εκατ. ευρώ το 2009.

Είχε μείωση των εσόδων της τηλεφωνίας εσωτερικού κατά 13,9% και της διεθνούς τηλεφωνίας κατά 20,3%, Μείωση των εσόδων από πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αλλά και μείωση στις μισθωμένες γραμμές.

Επί ημερών Τσαμάζ ο ΟΤΕ υλοποίησε με επιτυχία τη στρατηγική μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας. Ενώ ήδη από την επόμενη χρονιά, ο όμιλος «μπήκε» σε νέες αγορές, με στόχο την αύξηση των εσόδων. Η αρχή έγινε το 2011 με τη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ αργότερα ο ΟΤΕ εισήλθε στα έργα ICT, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πλέον αυτό που… παραδίδεται στον Κώστα Νεμπή, είναι μια διαφορετική εταιρεία. Ο ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024 εμφάνισε κύκλο εργασιών 877,6 εκατ. ευρώ με αύξηση 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο το 2023, EBITDA στα 326 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο ΟΤΕ πλέον βάσει αριθμών είναι ο νο1 πάροχος σε οπτική ίνα. Ο συνολικός αριθμός συνδρομητών FTTx ανήλθε σε 1,5 εκατ., ενώ η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης αυξήθηκε σε 66,3% από 63,8% ένα χρόνο πριν. Παράλληλα ο στόχος παραμένει το FTTH να φτάσει περίπου τα 1,8 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024.

Τα λοιπά έσοδα από τα έργα ICT ανήλθαν στα 692 εκατ. ευρώ το σύνολο του 2023 και πάνω από 190 εκατ. ευρώ μόνο το α’ τρίμηνο του 2024, ενώ είναι νο1 πάροχος και στην συνδρομητική τηλεόραση, με την πελατειακή βάση να διαμορφώνεται στους 687.691 συνδρομητές.

Η αντοχή στον ανταγωνισμό

Σίγουρος ότι ο Κώστας Νέμπης θα συνεχίσει στον δρόμο των επιτυχιών παρουσιάστηκε ο Μιχάλης Τσαμάζ

Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια του call με τους αναλυτές δήλωσε σίγουρος ότι ο Κώστας Νεμπής θα καταφέρει να κρατήσει «ψηλά» τον ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια, ενώ έκανε αναφορά και στον ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσαμάζ είπε ότι η στρατηγική που εφαρμόζουν οι ανταγωνιστές προκειμένου να «χτυπήσουν» τον ΟΤΕ είναι η ίδια και επαναλαμβάνεται.

«Οι ανταγωνιστές μας προσπαθούν να “χτυπήσουν” στις τιμές, χωρίς να βελτιώνουν πραγματικά την εμπειρία του πελάτη που προσφέρουν. Ωστόσο, συνειδητοποιούν ότι αν δεν βελτιώσουν την εμπειρία του πελάτη, τα οφέλη που αποκομίζουν, δεν τους βοηθούν πραγματικά. Αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι ακόμα κι αν έχεις τις χαμηλότερες τιμές, είναι πιο σημαντική η συνολική εμπειρία του πελάτη.

Έτσι, στην περίπτωσή μας, εστιάζουμε περισσότερο στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, αντί να προχωρήσουμε σε παράλογες προωθητικές κινήσεις. Οπότε θα έλεγα ότι, αν ήθελα να κάνω μια εικασία για το μέλλον, ότι και πάλι έχουν πάρει το μάθημά τους και έχουν γίνει πιο έξυπνοι».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.