05 Οκτ 2024
READING

Πειραιάς: το μεγαλύτερο Zara στην Ευρώπη

4 MIN READ

Πειραιάς: το μεγαλύτερο Zara στην Ευρώπη

Πειραιάς: το μεγαλύτερο Zara στην Ευρώπη

Με συνολική επιφάνεια περί τα 6.000 τετραγωνικά μέτρα το νέο κατάστημα Zara και Zara Home στον Πύργο του Πειραιά, θα κάνει επίσημο άνοιγμα στις 16 Μαΐου. Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο κατάστημα της παγκοσμίου βεληνεκούς αλυσίδας λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και μόδας, το οποίο ουσιαστικά θα συγκεντρώνει πλέον σε έναν χώρο τα δύο καταστήματα που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια η επιχείρηση στην περιοχή του Πειραιά, τα οποία ήταν και τα δύο περίπου 3.000 τετραγωνικά μέτρα και πλέον θα διακόψουν τη λειτουργία τους για να διατηρηθεί αποκλειστικά το νέο μεγάλο κατάστημα στον Πύργο.

Ελλάδα: Η δεύτερη σε κατά κεφαλήν κατανάλωση

Η Zara ποντάρει πολλά στην ελληνική αγορά, η οποία είναι δεύτερη σε κατά κεφαλήν κατανάλωση μετά την Ισπανία, που είναι και η χώρα «καταγωγής» της εταιρείας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κατάστημα θα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη έως αυτή τη στιγμή. Θυμίζουμε ότι ήδη το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στον κόσμο άνοιξε στη διάρκεια του 2023 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Το συγκεκριμένο κατάστημα ρούχων καλύπτει περίπου 9.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων πώλησης σε πέντε ορόφους.

Το τεράστιο κατάστημα της Ολλανδίας όπως και το νέο κατάστημα της Ελλάδας ταιριάζει με τη στρατηγική της Zara να ανοίγει περισσότερα μεγάλα καταστήματα και να κλείνει τα μικρότερα. Η Inditex, η μητρική εταιρεία της Zara, άνοιξε επίσης μεγάλα υποκαταστήματα Zara στο Παρίσι και το Μαϊάμι, ενώ περίπου 625 μικρότερα καταστήματα έχουν εξαφανιστεί παγκοσμίως από το 2022 έως και το 2023, σε διάστημα μόλις ενός έτους.

Τα μεγαλύτερα καταστήματα εξοικονομούν κόστος για τη Zara ανά ρούχο που πωλείται. Προσφέρουν επίσης χώρο για άλλες σειρές προϊόντων της Zara, όπως καλλυντικά, αθλητικά ρούχα και είδη σπιτιού μέσω του Zara Home. Οι πελάτες που αγόρασαν προϊόντα Zara μέσω διαδικτύου μπορούν επίσης να τα παραλάβουν ή να τα επιστρέψουν στα μεγαλύτερα καταστήματα.

Πριν το Ρόττερνταμ η Μαδρίτη

Να θυμίσουμε ότι τον τίτλο του μεγαλύτερου χώρου πώλησης της Zara, είχε πριν από αυτό της Ολλανδίας, το κατάστημα που λειτούργησε το 2022 στην καρδιά της Μαδρίτης με 7.700 τετραγωνικά μέτρα κατανεμημένα σε τέσσερις ορόφους.

Γεγονός πάντως είναι ότι την τελευταία τριετία η Zara επιταχύνει τη στρατηγική των καταστημάτων «gobig», ανοίγοντας το μεγαλύτερο κατάστημα στον κόσμο στο Ρότερνταμ και διπλασιάζοντας το μέγεθος άλλων καταστημάτων – ναυαρχίδων για να δημιουργήσει χώρο για νέες σειρές προϊόντων και χώρους αποθήκευσης για τις αγορές μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος.

Η Zara ποντάρει πολλά στην ελληνική αγορά, η οποία είναι δεύτερη σε κατά κεφαλήν κατανάλωση μετά την Ισπανία, που είναι και η χώρα «καταγωγής» της εταιρείας

Έρχεται και νέο μεγάλο κατάστημα στην Αθήνα

Η ITX Hellas, ο ελληνικός βραχίονας της Inditex, σχεδιάζει να αποκαλύψει το δεύτερο πολύ μεγάλο κατάστημά της μέχρι τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025, πιθανότατα στην Αθήνα, σηματοδοτώντας μια σημαντική κίνηση για την εταιρεία στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η Zara εισάγει το τελευταίο διάστημα τη νέα στρατηγική της και στην Ελλάδα, με ευρύχωρες τοποθεσίες σε εμβληματικά κτίρια και προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως κρατήσεις στα δοκιμαστήρια των καταστημάτων σε πραγματικό χρόνο, click and collect για παραγγελίες εντός δύο ωρών, δυνατότητα online αναζήτησης ειδών στο κατάστημα και αυτοματοποιημένες επιστροφές.

Τα νέα ενισχυμένα καταστήματα θα λειτουργήσουν τόσο ως χώροι λιανικής όσο και ως κέντρα διανομής, διευκολύνοντας ένα πιο αποτελεσματικό υβριδικό μοντέλο λιανικής. Οι αναλυτές αντιμετωπίζουν τη στροφή της Inditex προς την ενοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων με το φυσικό λιανικό εμπόριο ως στρατηγική κίνηση.

Η ITX Hellas, ο ελληνικός βραχίονας της Inditex, σχεδιάζει να αποκαλύψει το δεύτερο πολύ μεγάλο κατάστημά της μέχρι τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025, πιθανότατα στην Αθήνα

Το 2023 η Zara συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Το πρώτο κατάστημα δημιουργήθηκε στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής, όπου παραμένει έως και σήμερα. H άφιξη της Zara στην Ελλάδα το 1993, ήρθε να αλλάξει ριζικά το μοντέλο αγορών και την εμπειρία του καταναλωτή, ο οποίος απέκτησε την δυνατότητα να κινείται αυτόνομα στα καταστήματά της, επιλέγοντας ο ίδιος τα προϊόντα που επιθυμούσε να δοκιμάσει από τα ράφια της. Για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα άγγιξε τα 580 εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι στο άμεσο μέλλον να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αναπτύσσοντας περαιτέρω τη δραστηριότητά του. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.