«Δεν είχαμε business plan, ούτε γνωρίζαμε εάν τα προϊόντα μας θα τύχαιναν αποδοχής. Μας οδήγησε από την πρώτη στιγμή το συναίσθημα και το πάθος που έχουμε γι’ αυτό που κάνουμε». Με αυτά τα λόγια, η Ελένη Πλαχούρα, επαγγελματίας αγρότισσα – μελισσοκόμος, εξωτερικεύει το πώς εκείνη και ο συνοδοιπόρος της, Βασίλης Ρήτας, αντιμετωπίζουν το επάγγελμά τους. Κυρίαρχο είναι το συναίσθημα και η διαίσθηση, καθότι όπως λέει «δεν γεννηθήκαμε επιχειρηματίες, ούτε είχαμε επιχειρηματική καθοδήγηση σε αυτό που κάνουμε».
Ζωή κοντά στη φύση, βραδύτεροι ρυθμοί καθημερινότητας, ποιότητα ζωής και ένα προϊόν που ίσως ποτέ πριν ασχοληθούν με αυτό, δεν είχαν φανταστεί ότι θα το έκαναν. Ο Βασίλης και η Ελένη στον πρότερο επαγγελματικό τους βίο ήταν μηχανικοί. Ο καθένας με εδραιωμένη πορεία στον τομέα των κατασκευών ακινήτων. Ένα συγκυριακό γεγονός οδήγησε, αρχικά τον Βασίλη και αργότερα την Ελένη, να αποκτήσουν λίγα μελίσσια και να δημιουργήσουν τη Nomad Honey στον Κατσικά Ιωαννίνων, παράγοντας βιολογικό μέλι.
Η πρώτη γνωριμία με τα μελίσσια
«Είχαμε επιστρέψει στα Γιάννενα, όπου μέναμε μόνιμα, μετά τις σπουδές μας. Όλα ξεκίνησαν όταν η γερόντισσα στην Ιερά Μονή Καστρίτσας που ασχολείται με τη μελισσοκομία, γνώρισε στον Βασίλη τον κόσμο της μέλισσας. Εκείνος και η οικογένειά του επισκέπτονταν το μοναστήρι από όταν ήταν μικρό παιδί. Τον προέτρεπε αρκετά συχνά να τη βοηθήσει με τα μελίσσια, όταν επισκεπτόταν το μοναστήρι. Κάποια στιγμή του χάρισε δύο μελίσσια. Κι όταν μου ανακοίνωσε ότι είχε αποκτήσει τα μελίσσια αυτά, απέκτησα κι εγώ τα δικά μου. Η αρχή έγινε από δύο μελίσσια που είχαμε ο καθένας μας», λέει στο Total Business η Ελένη Πλαχούρα.
Βλέποντας παραδείγματα παραγωγής μελιού γύρω τους, ήταν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο. Προσανατολισμένοι στο ότι το συγκεκριμένο προϊόν έπρεπε να είναι υψηλής ποιότητας και βιολογικής παραγωγής. Αποφάσισαν να εκπαιδευτούν και να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο της μέλισσας αλλά και τον παραγωγικό κόσμο που συνδέεται με αυτήν. Πήγαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εκπαιδεύτηκαν στο Τμήμα Μελισσοκομίας της Γεωπονικής Σχολής, με υπεύθυνο καθηγητή τον Ανδρέα Θρασυβούλου, στην τελευταία χρονιά πριν εκείνος αποσυρθεί από τα ενεργά ακαδημαϊκά του καθήκοντα. «Εντατικοποιώντας σταδιακά την παραγωγή μας, εκτός του ότι ήταν ήδη βιολογική η μέθοδος παραγωγής που εφαρμόζαμε, λάβαμε και τη σχετική πιστοποίηση που επιβεβαίωνε ότι τα προϊόντα μας είναι βιολογικά», αναφέρει η ίδια.
Νομαδική μελισσοκομία
Νομάδες μελισσοκόμοι, μετακινούν τα μελίσσια τους σε αρκετές περιοχές και σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, μακριά από οργανωμένες καλλιέργειες όπου γίνεται χρήση χημικών σκευασμάτων και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή τους. «Κατά κύριο λόγο δουλεύουμε στη Χαράδρα του Βίκου και στο Γεωπάρκο Βίκου – Αώου όπου παράγονται τα ορεινά ανθόμελα και το μέλι βελανιδιάς. Επίσης, ταξιδεύουν στο ελατοδάσος της Ευρυτανίας, όπου συλλέγουν το μέλι ελάτης. Στη Λάκκα Σουλίου παράγεται το πικρό στη γεύση, χειμερινό μέλι κουμαριάς».
Η ριζική αλλαγή τρόπου ζωής
«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είχαμε σκεφτεί πως θα ερχόταν η στιγμή να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής μας. Είχαμε και οι δύο τις δουλειές μας και μάλιστα τον πρώτο καιρό το μέλι συμβάδιζε με την προηγούμενη επαγγελματική μας ζωή. Στην εξέλιξη του χρόνου εγκαταλείψαμε τις δουλειές μας για να δημιουργήσουμε τα μελίσσια και αλλάξαμε εντελώς κατεύθυνση ζωής και επαγγέλματος. Το 2018 δημιουργήσαμε το τυποποιητήριό μας και από τότε είμαστε κατ’ επάγγελμα αγρότες. Σήμερα διαθέτουμε 250 παραγωγικά μελίσσια, ο αριθμός των οποίων μεταβάλλεται αναλόγως την εποχή, καθότι μειώνονται το χειμώνα και αυξάνονται το καλοκαίρι».
Περιγράφοντας την κυριότερη δυσκολία που καλούνται να αντιμετωπίσουν μέσα από τη δουλειά τους σήμερα, η Ελένη αναφέρεται στον πολυδιάστατο ρόλο που τόσο εκείνη όσο και ο Βασίλης έχουν να επιτελέσουν. «Αυτό που κάνουμε είναι επιχειρηματικότητα και όχι μόνο αγροτική παραγωγή. Η ενασχόλησή μας δεν περιορίζεται αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα. Εκτείνεται και σε άλλα καθήκοντα, όπως είναι η έρευνα και η παραγωγή καινοτόμων όπως είναι τα ενεργειακά τζελ που δημιουργήσαμε στη συνέχεια με βασική πρώτη ύλη το μέλι. Επίσης ασχολούμαστε με την τυποποίηση, την πιστοποίηση των προϊόντων και την εμπορική διάθεση στην αγορά. Είναι τόσα πολλά τα καθήκοντά μας, που δεν έχουμε “χέρια” για να προλάβουμε όλα όσα κάνουμε. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσει να μεγαλώνει η ομάδα μας, ωστόσο έως τώρα δεν έχουμε βρει τους ανθρώπους που να μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς».
«Εάν γυρίζαμε πίσω, θα κάναμε πάλι το ίδιο»
Από την άλλη, η μελισσοκομία προσφέρει συναισθήματα και εμπειρίες, που η ίδια παραδέχεται ότι δεν θα μπορούσαν να απολαμβάνουν ως μηχανικοί. «Βλέπουμε μοναδικούς, παρθένους τόπους. Και όταν δουλεύουμε στα μελίσσια τα ξεχνάμε όλα. Όταν ανοίγουμε κάποιο από αυτά, ακούμε το βουητό και τότε λαμβάνουμε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Κι αν γυρίζαμε πίσω, θα κάναμε πάλι το ίδιο, με τα ίδια λάθη. Η διαδρομή μας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική».
Η Nomad Honey εκτός από την ελληνική αγορά, εξάγει τα προϊόντα της στην Αμερική και τη Γερμανία.
Επόμενος προορισμός της είναι οι σκανδιναβικές χώρες. Εκτός από το μέλι, παράγουν ενεργειακά τζελ με βασική πρώτη ύλη το μέλι, που απευθύνονται σε αθλητές και όχι μόνο, ενώ προσεχώς θα δημιουργήσουν μία σειρά από μπάρες με μέλι και δημητριακά. Αμφότεροι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με την ακλόνητη πεποίθηση ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι εκείνη που αποτελεί τον πιο αλάθητο οδηγό.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.