05 Ιαν 2025
READING

Iστορίες retail

6 MIN READ

Iστορίες retail

Iστορίες retail

Ήταν ένα ενδιαφέρον έτος για το marketing και το retail το 2018. Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχουν κινηθεί πιο επιθετικά στο λιανικό εμπόριο, με τα Instagram, Facebook, Pinterest και άλλα να ξεκινούν νέα χαρακτηριστικά για να διευκολύνουν τις αγορές. Οι έμποροι λιανικής πώλησης, όπως η Victoria’s Secret και διάφοροι retailers πώλησης αθλητικών ειδών, αντιμετώπισαν την κατακραυγή επειδή εστίασαν σε λάθος πράγματα, ενώ άλλοι έχουν επαινεθεί για συνεργασίες μεγέθους χωρίς αποκλεισμούς και για ποικίλες διαφημιστικές καμπάνιες.

Παρ ‘όλα αυτά, μερικές ιστορίες έμειναν στην επικαιρότητα περισσότερο από άλλες λόγω του αντίκτυπου τους . Ακολουθεί ο κατάλογος των τριών κορυφαίων ιστοριών στο λιανικό εμπόριο για το 2018.

Η Nike ανοίγει το κατάστημα της Nike Live στο Λος Άντζελες

Τον Ιούλιο, η Nike αποκάλυψε μια νέα φιλοσοφία καταστημάτων που ήταν αξιοσημείωτη για δύο κυρίως λόγους: περιοριζόταν για τα μέλη του προγράμματος NikePlus και χαρακτηριζόταν από την έντονη ενσωμάτωση τεχνολογίας κινητών τηλεφώνων. Το κατάστημα βασίστηκε στην ιδέα της χρήσης στοιχείων μελών από τη γειτονιά Melrose του Λος Άντζελες για να προσφέρει μια πιο εξατομικευμένη, τοπική εμπειρία για τους αγοραστές. Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού παραλαβής αγορών με ντουλαπάκια και ενός τμήματος τοπικών εμπορευμάτων, μεταφέρθηκαν στην πρόσφατη ναυαρχίδα της Νέας Υόρκης και η εταιρεία έχει σχέδια για περισσότερα καταστήματα της Nike Live, ενώ το επόμενο θα βρίσκεται στο Τόκιο.

Το κατάστημα είναι μόνο ένα παράδειγμα της τάσης προς πειραματικές έννοιες, τις οποίες οι λιανοπωλητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο για να προσελκύσουν τους αγοραστές σε καταστήματα με διάφορους τρόπους. Πολλοί προσφέρουν υπηρεσίες στο κατάστημα, εμπειρίες υψηλής αισθητικής και ακόμη και επιδείξεις προϊόντων για να διαφοροποιηθούν από το συνηθισμένο ταξίδι αγορών ή να τοποθετηθούν καλύτερα σε μια δεδομένη αγορά. Η CVS, για παράδειγμα, άρχισε να δοκιμάζει ένα concept store ομορφιάς τον Αύγουστο για να την βοηθήσει να ανταγωνιστεί σε αυτόν τον ήδη “πηγμένο χώρο”, μια προσέγγιση που έρχεται με πολλές νέες προσφορές για πελάτες, οι πιο αξιοσημείωτες από τις οποίες είναι οι υπηρεσίες περιποίησης ινστιτούτου ομορφιάς.

Ωστόσο, το Nike Live είναι επίσης αξιοσημείωτο για τον τρόπο με τον οποίο επαναδιατυπώνει τον τρόπο με τον οποίο οι έμποροι χρησιμοποιούν τα προγράμματα πιστότητας και τι δίνουν στους πελάτες σε απάντηση. Η ενσωμάτωση της εφαρμογής για κινητά, σημαίνει ότι η Nike μπορεί να συλλέξει αρκετά στοιχεία σχετικά με τα μέλη της, με τη δημιουργία ενός θετικού feedback τόσο για την ίδια όσο και για τους πελάτες της. Ανταποκρίνεται επίσης σε μια μεγαλύτερη τάση στο λιανικό εμπόριο,  στην οποία οι λιανοπωλητές δίνουν τα μέλη τους περισσότερο από λίγα σημεία ανταμοιβής για την παρουσία τους ή τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Η ίδια πρωτοβουλία μπορεί να βρεθεί στην κοινωνική πλατφόρμα των μελών της Sephora, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, και οι δύο λένε πολλά για τον μεταβαλλόμενο ρόλο της πίστης στο λιανικό εμπόριο.

Η Target λήγει την συνεργασία της με τη σειρά ενδυμάτων της Champion

Η εταιρεία Target έχει κινηθεί ξανά εις βάρος ιδιωτικών ετικετών, αλλά μια ανακοίνωση τον Αύγουστο ότι θα περιορίσει τους δεσμούς με την Champion το 2020 έφερε τις ενέργειες του μαζικού εμπόρου σε μεγαλύτερη εστίαση. Η γραμμή C9 by Champion ήταν αποκλειστική για την Target και βρίσκεται στα ράφια του λιανοπωλητή από το 2014. Πράγματι, ορισμένοι αναλυτές εξέφρασαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η Target θα διέκοπτε τη γραμμή τη στιγμή που έφερνε επιτυχία, αλλά η κίνηση αυτή έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί καθοριστικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής διαφοροποίησης την Target.

Μόνο το 2018, η Target δρομολόγησε μια σειρά από σειρές ιδιωτικής ετικέτας σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού, της γυναικείας ένδυσης, των ειδών οικιακής χρήσης και ακόμη και μιας ιδιωτικής ετικέτας καταναλωτικών αγαθών χαμηλής τιμής που στοχεύει στο μοντέλο Brandless . Το όνομα του λιανοπωλητή συνδέεται όλο και περισσότερο με μια στρατηγική ιδιωτικής ετικέτας που εμποδίζει τα εμπορικά σήματα που δεν ταιριάζουν με την εικόνα του μαζικού εμπόρου και να τα αντικαθιστά με δικές τις μάρκες.

Η Target δεν είναι μόνος έμπορος σε αυτό το πλαίσιο. Οι έμποροι λιανικής πώλησης κινούνται όλο και περισσότερο προς τη δημιουργία των δικών τους ιδιωτικών ετικετών, περιπλέκοντας τις σχέσεις τους με τα εμπορικά σήματα που πωλούνται ταυτόχρονα μέσω αυτών. Συγκεκριμένα, η Amazon έχει πάρει την προσοχή (όχι πάντα θετικά) για τον αριθμό των ιδιωτικών ετικετών που έχει ξεκινήσει κατά το προηγούμενο έτος, με πολλά εμπορικά σήματα να ανησυχούν ότι η Amazon θα λάβει δεδομένα από τα προϊόντα με τις καλύτερες πωλήσεις τους και θα τα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει και να προωθήσει τις δικές σειρές.

Η Black Diamond απαιτεί η Walmart να απομακρύνει τον εξοπλισμό του Moosejaw αμέσως μετά την κυκλοφορία του

Τον Αύγουστο, το φαινομενικά ατελείωτο παζάρι διαπραγματεύσεων και συγχωνεύσεων της Walmart έφερε καρπούς, με την απόκτηση του καταστήματος Moosejaw για υπαίθριο εξοπλισμό στην ιστοσελίδα της Walmart, μετά την απόκτηση του μικρού λιανοπωλητή τον περασμένο Φεβρουάριο. Αλλά η ενέργεια αυτή είχε μικτά αποτελέσματα για την Walmart καθώς η μεγάλη εταιρεία Black Diamond που κινείται στον ίδιο χώρο, έστειλε στον λιανοπωλητή τελεσίγραφο να αφαιρέσει τα προϊόντα της από τη νέα σελίδα του Moosejaw.

Η εταιρεία εξοπλισμού ισχυρίστηκε ότι τα προϊόντα της πωλούνταν χωρίς άδεια και αμφισβητούσαν την ύπαρξή τους “κατά τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές με το να πιστεύουν ότι η Walmart είναι εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του Black Diamond ή ότι η νέα εξωτερική τοποθεσία Walmart.com συνδέεται ή υποστηρίζεται από την Black Diamond “, σύμφωνα με μια ανάρτηση εκείνη την εποχή. Η καταγγελία έφερε απότομη δυσκολία στον αγώνα της Walmart για το branding, ειδικά με τις προσπάθειές της να μετακινηθεί σε ένα χώρο υψηλότερης αξίας μέσω των εξαγορών της Modcloth, της Bonobos και, πιο πρόσφατα,της  Eloquii.

Πολλοί πιστοί πελάτες αυτών των εμπόρων έχουν αντιταχθεί ανοιχτά στις εξαγορές, καθώς το όνομα Walmart, που συχνά συνδέεται με χαμηλές τιμές και χαμηλή ποιότητα, άφηνε πικρή γεύση στο στόμα τους. Η Bonobos ισχυρίζεται ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στο  εμπορικό σήμα της, εκτός από το γεγονός ότι οι επιταγές μισθοδοσίας των εργαζομένων της λένε τώρα “Walmart”. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα της μάρκας Walmart δεν είναι μοναδικά.  Το Victoria’s Secret έχει επίσης αντιμετωπίσει πρόσφατα μια μετατόπιση της άποψης των καταναλωτών και ειδικά των νέων καταναλωτών που αγοράζουν με τη συνείδησή τους.Είναι όλο και πιο σημαντικό για τους λιανοπωλητές να το κάνουν σωστά,  τόσο μέσα στα τείχη της εταιρείας όσο και έξω, να υπηρετούν εναν σκοπό.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.