Σημαντικές απώλειες καταγράφονται όσον αφορά στον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, όπως ανακοίνωσε η εταιρία. Η απώλεια που σημειώθηκε, της τάξεως του 11% αν και διαχειρίσιμη, έρχεται να επισκιάσει σε ένα βαθμό το θετικό πρόσημο με το οποίο έκλεισε το 2023 για τον Οργανισμό. Όπως φαίνεται, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επηρεάζει, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, και, όπως είναι λογικό, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας.
Η διοίκηση, η οποία δηλώνει ότι οι επιπτώσεις στο λιμάνι του Πειραιά από τις αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα είναι περιορισμένες, προχώρησε αμέσως στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να αντισταθμίσει την κατάσταση.
Να σημειώσουμε ότι οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στις προβλήτες 2 και 3, οι οποίες βέβαια πρέπει να πούμε ότι αποτελούν τις κύριες πηγές εσόδου για την εταιρία. Ενδεικτικά, το 2023 το έσοδο από την παραχώρηση των προβλητών 2 και 3 «σκαρφάλωσε» στα 87,4 εκατ. ευρώ (έναντι 82,7 εκατ. ευρώ το 2022) και τα σχετικά EBITDA διαμορφώθηκαν στα 75,4 εκατ. ευρώ. Μέσα στο έτος, από τις δύο προβλήτες διακινήθηκαν 4.587.000 εμπορευματοκιβώτια (TEUs) έναντι 4.352.000 το 2022.
Όσον αφορά στην προβλήτα 1, αυτή το 2024 κατέγραψε μείωση σε όγκο κατά 20,7%, αλλά και αύξηση των εσόδων στα 45 εκατ. ευρώ έναντι 40 εκατ. ευρώ το 2022, επομένως, ίσως τελικά η μείωση του όγκου στη συγκεκριμένη περίπτωση να μην ήταν τόσο βαρύνουσας σημασίας. Αυτό συνέβη διότι, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΛΠ, το φορτίο μεταφόρτωσης προς άλλους προορισμούς τιμολογείται χαμηλότερα, σε σχέση με το φορτίο που παραμένει στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί μεν να είναι μικρότερο σε όγκο, ωστόσο η τιμολόγησή του μπορεί να φτάσει ακόμη και στο τριπλάσιο.
Όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, η κίνηση των εισαγωγών containers στο λιμάνι του Πειραιά από την αρχή του έτους μειώθηκε κατά 45%, ενώ των εξαγωγών κατά 14% και της μεταφόρτωσης κατά 20%.
Αυτό συμβαίνει πιθανότατα διότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει οδηγήσει σε τεράστιες αυξήσεις στα ναύλα των εμπορευματοκιβωτίων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως για ένα container με προορισμό τον Πειραιά η τιμή του κυμαίνεται στα 6.000 ευρώ, από τα 2.000 ευρώ στις αρχές του Νοεμβρίου.
«Οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες αποφάσισαν να δρομολογήσουν τα πλοία τους μακριά από τη Διώρυγα του Σουέζ, διανύοντας μεγαλύτερες αποστάσεις γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό με τη σειρά του αύξησε τη ζήτηση σε τονομίλια, οδηγώντας σε έλλειψη χωρητικότητας, που οδήγησε τις τιμές των containers σε σημαντική αύξηση έως και 300%, ενώ αναμένεται ότι οι τιμές θα παραμείνουν αυξημένες όσο συνεχίζεται η διαταραχή», είχε αναφέρει ο Δρ. Γιάννης Κούστας της Danaos Corporation.
Όπως φαίνεται, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επηρεάζει, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, και, όπως είναι λογικό, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας.
Μια ακόμη συνέπεια που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΟΛΠ, οι – εύλογες – χρονικές καθυστερήσεις στην άφιξη των φορτίων, λόγω της αναταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 7-10 ημέρες, σύμφωνα με τη διοίκηση.
Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως το παγκόσμιο εμπόριο περνά για μεγάλο διάστημα μία σημαντική δοκιμασία, την οποία ενισχύουν αλλεπάλληλες κρίσεις. Από την πανδημία και την περιορισμένη δυνατότητα μεταφορών, μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και τελικά, την επίσης εμπόλεμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η αναταραχή είναι εδώ – Ο ΟΛΠ αντιδρά
Πάντως, η διοίκηση του OΛΠ δηλώνει αισιόδοξη για το 2024, εκτιμώντας ότι χάρη στον τουρισμό, τόσο η ακτοπλοΐα, όσο και η κρουαζιέρα, η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Έμφαση έδωσε μάλιστα στο κομμάτι της κρουαζιέρας, καθώς υποστήριξε πως οι προκρατήσεις πλοίων ανέρχονται σε 850 κρουαζιερόπλοια έναντι 760 που εξυπηρετήθηκαν πέρυσι.
Ίσως να ποντάρει και στο γεγονός ότι αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις βεληνεκούς που φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχης αξίας επενδύσεις που αφορούν τις υποδομές για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αλλά και την επέκταση του σταθμού της κρουαζιέρας.
Προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση, η OΛΠ Α.Ε., μαζί με την COSCO, εγκαινίασε την παροχή νέας υπηρεσίας μεταφοράς αυτοκινήτων, αξιοποιώντας την πλεονεκτική γεωγραφική θέση του λιμανιού και προσφέροντας έναν καινοτόμο τρόπο μεταφοράς οχημάτων με πλοία πολλαπλών χρήσεων. Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών logistics αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας. Μέσα από αυτή την κίνηση η εταιρία στοχεύει βέβαια στην ενίσχυση της κερδοφορίας της και στην εξισορρόπηση μιας κρίσης που φέρνει τα «απόνερα» της στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.