Στην επόμενη εποχή της περνάει η HELLENiQ ENERGY καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δύο τεράστιες επενδύσεις, στα διυλιστήρια που λειτουργεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι οποίες, σε βάθος δεκαετίας, αναμένεται να φτάσουν έως και στα 4 δισ. ευρώ.
Την αποκάλυψη έκανε ο CEO της εταιρείας, Ανδρέας Σιάμισιης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα δύο μεγάλα έργα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην προσπάθεια της ενεργειακής μετάβασης που επιχειρείται.
Συγκεκριμένα, η πρώτη επένδυση αφορά σε έργο στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης. Αναλυτικότερα, αφορά έναν συνδυασμό ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου 600 MW που θα συνδέεται απευθείας με τα διυλιστήρια και α περιλαμβάνει συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Θα παράγεται από την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια υδρογόνο. Στο hub θα παράγεται και αμμωνία, ενώ θα περιλαμβάνεται και μικρό έργο αποθήκευσης υδρογόνου. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, το κόστος για την επένδυση αυτή αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 1,5 με 2 δισ. ευρώ.
Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό μεγάλο έργο που έχει η εταιρεία στα «σκαριά», καθώς σημαντικά σχέδια υπάρχουν και για την Αττική. Ο κ. Σιάμισιης δεν έκανε γνωστό αν η επένδυση που ανακοίνωσε θα πραγματοποιηθεί στα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο ή στην Ελευσίνα. Όπως όμως έκανε γνωστό, έχει ήδη αποφασιστεί η υλοποίηση μίας μεγάλης επένδυση που θα συνδυάζει την δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, την παραγωγή μπλε υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων σε συνδυασμό με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές στο άμεσο μέλλον.
Το στοίχημα της «πράσινης μετάβασης»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και η θέση της ΗELLENiQ ENERGY, όπως αυτή εκφράστηκε από τα χείλη του Ανδρέας Σιάμισιης, σχετικά με την «πράσινη» μετάβαση. Ο CEO της HELLENiQ ENERGY έκανε λόγο για «στροφή στον ρεαλισμό», σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πρόσφατη COP 28 και τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκειά της.
Αναλυτικότερα, τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν θέσει το θέμα του πόσο γρήγορα μπορεί τελικά να επιτευχθεί η συγκεκριμένη μετάβαση σε πιο ρεαλιστικές βάσεις, καθώς, όπως τονίζει, οι αντιρρήσεις που υπήρχαν από την πλευρά της εταιρείας του εστίαζε στο πόσο ρεαλιστικό είναι το συγκεκριμένο πλάνο. Άλλωστε, ούτε ο ίδιος αρνήθηκε πως τελικά η «πράσινη μετάβαση» θα εξελιχθεί σε μονόδρομο, τόνισε όμως ότι μέχρι τώρα υπήρχε μία μονοδιάστατη προσέγγιση που ήθελε την στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια, και, κυρίως, την αλλαγή από τον λιγνίτη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χωρίς να υπολογίζει ότι στο ενδιάμεσο της διαδρομής υπάρχουν και ενδιάμεσοι σταθμοί όπως τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο. Άλλωστε, όπως τόνισε, η ενέργεια βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το κόστος, τις τιμές , την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια. Ως εκ τούτου, η θέση της HELLENiQ ENERGY είναι ότι το σύστημα δεν είναι ώριμο για να εξαρτηθεί ακόμα στις ΑΠΕ, η εταιρεία όμως επιθυμεί να είναι μέρος της λύσης που προωθείται.
Οι στόχοι για της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Αναφερόμενος στους στόχους της εταιρείας του σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα ο στόχος έχει οριστεί στο χαρτοφυλάκιο 1 GW, στη Ρουμανία σε χαρτοφυλάκιο 200 + 500 MW ενώ στην Κύπρο σύντομα πρόκειται να μπει στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τα 2 GW. Όταν οι στόχοι αυτοί ολοκληρωθούν η εταιρεία σκοπεύει να αξιολογήσει εκ νέου την στάση της, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη οι ΑΠΕ παρουσιάζουν σοβαρές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων το θέμα του ηλεκτρικού χώρου. Μάλιστα, όπως σημείωσε, είναι εξαιρετικά σημαντική η ανάπτυξη της αποθήκευσης στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία, όχι για τις μεγάλες αποδόσεις αλλά γιατί είναι απαραίτητη.
Οι εξελίξεις για υδρογονάνθρακες και νέο placemt
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή της HELLENiQ ENERGY στις έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς η εταιρεία αποτελεί εταίρο της ExxonMobil σε δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη. Ακόμα, υπενθυμίζεται ότι είναι μοναδική διαχειρίστρια και σε μπλοκ τα οποία βρίσκονται ανοιχτά του Ιονίου.
Πάντως οι εξελίξεις δε θα πρέπει να αναμένονται άμεσα, καθώς ο κ. Σιάμισιης ξεκαθάρισε η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση θα παρθεί σε 12 με 18 μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι η περίοδος εκμετάλλευσης βρίσκεται ακόμα μακριά. Τη δεδομένη χρονική περίοδο, η HELLENiQ ENERGY βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και ανάλυσης των γεωφυσικών δεδομένων που ελήφθησαν από τις τελευταίες σεισμικές έρευνες.
Τέλος, ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο placement της εισηγμένης, μία απόφαση που εξαρτάται από τους μετόχους, όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης, αναφερόμενος στο ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο Λάτση. Από την πλευρά του, σχολιάζοντας την διάθεση του 11% που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2023, την έκρινε επιτυχημένη, ενώ, όπως πρόσθεσε με νόημα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις 3 με 4 δισ. ευρώ απαιτείται καλύτερη πρόσβαση στη μετοχή.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.