Μπορεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Viva, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου, να μην ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει η πλευρά του Χάρη Καρώνη, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν εξελίξεις, και μάλιστα σημαντικές.
Άλλωστε, το γεγονός ότι δεν βγήκε «λευκός καπνός» στις προτάσεις του κ. Καρώνη που περιλάμβαναν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, νέο επενδυτικό πλάνο αλλά και λήψη δανείου, ήταν απολύτως αναμενόμενο.
Αρχικά διότι η Viva με την JP Morgan βρίσκονται και επισήμως στα δικαστήρια, αφού από τις 14 Φεβρουαρίου οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει αγωγές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και, εν συνεχεία, διότι σε περίπτωση που η ΑΜΚ έπαιρνε το «πράσινο φως», αυτό θα σήμαινε αυτομάτως ότι η πλευρά της JP Μorgan θα είχε ουσιαστικά αποδεχθεί την αποτίμηση στα 3 δισ. ευρώ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, μόνο έκπληξη δεν δημιούργησε το γεγονός ότι στη γενική συνέλευση έλαβε μέρος και εκπρόσωπος της JP Morgan, ο οποίος καταψήφισε όλες τις προτάσεις, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» τις διαδικασίες. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι δεν επετεύχθη καμία πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών; Η απάντηση είναι όχι. Αντιθέτως, για πρώτη φορά, μετά από πολλούς μήνες, και σίγουρα από την παραίτηση από το ΔΣ των δύο μελών που εκπροσωπούσαν την JP Morgan, δηλαδή της Jessica Marlborough και του James Crotty, φάνηκε η πρώτη διάθεση συνεννόησης.
Αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, από το «αμερικανικό στρατόπεδο» φαίνεται ότι τελικά γίνεται αποδεκτός στο ΔΣ της εταιρείας ο Δημήτρης Αφεντούλης, ενώ και η ελληνική πλευρά συμφερόντων Καρώνη αποδέχεται τους δύο ξένους που αποτελούν προτάσεις της αμερικανικής τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Αφεντούλης διαθέτει πλούσιο βιογραφικό καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικά επιτυχημένο στέλεχος των επιχειρήσεων Λάτση, ενώ είναι διευθύνων σύμβουλος του Latsco Family Office. Το έμπειρο στέλεχος τελικά θα παραμείνει στο ΔΣ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Elliott James, για τον οποίο η πρόθεση του Χάρη Καρώνη ήταν να απομακρυνθεί.
Πού οφείλεται αυτή η μεταστροφή;
Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί όμως να είναι απλώς και μία κίνηση τακτικής, προκειμένου να μην πέσει κι άλλο «λάδι στη φωτιά». Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, το τελευταίο διάστημα, πολλοί είναι εκείνοι που προέρχονται είτε από τον τραπεζικό, είτε από τον επιχειρηματικό τομέα, και έχουν συμβουλεύσει τον Χάρη Καρώνη να πουλήσει άμεσα το 51,5% της εταιρείας του.
Κι αυτό γιατί, όπως θεωρούν, σε περίπτωση που τελικά η υπόθεση οδηγηθεί στη λύση της διαιτησίας, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να βγει ζημιωμένος καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να προκύψει από την αποτίμηση των ανεξάρτητων εκτιμητών. Όπως όμως σπεύδουν να προσθέσουν με νόημα, το deal, σε κάθε περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2025, οπότε τώρα ίσως θα ήταν μια καλή χρονική συγκυρία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές είναι εξαιρετικά μεγάλο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να συνδέσουν ακόμα και τη μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s με την συγκεκριμένη υπόθεση, κάνοντας λόγο για μία… αμερικανική παραίνεση στην ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει κι εκείνη με τον τρόπο της.
Τι θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα
Αυτή τη στιγμή, με τις δύο πλευρές να έχουν ανταλλάξει αγωγές, είναι λογικό όλη η προσοχή να έχει στραφεί στο δικαστικό κομμάτι. Με τους ρυθμούς στους οποίους κινείται η υπόθεση να έχουν επιταχυνθεί θεωρείται πιθανό ακόμα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 να υπάρξουν εξελίξεις, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ουσιαστικά, τα ενδεχόμενα είναι δύο. Ή θα ολοκληρωθεί η συμφωνία και η Viva θα περάσει ολοκληρωτικά σε αμερικανικά χέρια, με τίμημα που μένει να καθοριστεί, ή η πλευρά του Χάρη Καρώνη θα εξαγοράσει το μερίδιο των Αμερικανών. Σημειώνεται πάντως ότι το δεύτερο ενδεχόμενο, τη δεδομένη στιγμή, δε φαντάζει πολύ πιθανό.
Σημείο τριβής των δύο πλευρών είναι η αποτίμηση της εταιρείας. Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2021 η JP Morgan απέκτησε ποσοστό 48,5% της Viva με το τίμημα να φτάνει στα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή αποτίμηση άνω του 1,6 δισ. ευρώ.
Στη συμφωνία, υπήρχε πρόβλεψη βάση της οποίας η πλευρά των Αμερικανών μπορεί να πάρει στην κατοχή της και το υπόλοιπο ποσοστό, έχοντας έτσι εκείνη κατά 100% τον έλεγχο της Viva, σε περίπτωση που η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025.
Αυτό το σημείο έχει αποτελέσει και την αφορμή για μια μεγάλη κόντρα, καθώς από την αρχική αποτίμηση, ο κ. Καρώνης θεωρεί ότι η αξία της fintech έχει αυξηθεί, με τον εκτιμητή της ελληνικής πλευράς να αποτιμά την εταιρεία στα 3 δισ. ευρώ, ενώ η επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey, αποτίμησε για λογαριασμό της JP Morgan την Viva στο 1 δισ. ευρώ.
Οι δύο πλευρές έχουν στραφεί η μία κατά της άλλης, με την WeRealize.com Ltd., του Χάρη Καρώνη, να κατηγορεί την αμερικανική πλευρά ότι θέλουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της εταιρείας για να την αγοράσουν σε χαμηλή τιμή, και την αμερικανική τράπεζα να στρέφεται εναντίον της με την κατηγορία ότι η τελευταία προχωρά «σε ενέργειες για να περιορίσει ή να παρακάμψει τα συμβατικά και νόμιμα δικαιώματα που έχουμε ως επενδυτές στη Viva». Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα είναι άγνωστο, με τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο να περιμένει να μάθει αν το μεγάλο deal τελικά θα ολοκληρωθεί, παρά τα όποια εμπόδια, ή θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο «φιάσκο».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.