Επενδυτικό «τσουνάμι» έχει στα σχέδιά της η ΕΥΔΑΠ, η οποία ετοιμάζεται να προβεί σε επενδύσεις που θα φτάνουν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, μέχρι το 2034. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας, την αναβάθμιση και περαιτέρω εκμετάλλευση του ΚΕΛ Ψυττάλειας τη δημιουργία νέων ΚΕΛ, ικανών να προσφέρουν άμεσες λύσεις αλλά και μεγάλα έργα αποχέτευσης. Τα χρήματα, στον μεγαλύτερο βαθμό, θα προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενθαρρύνει παρόμοια έργα, από δανεισμό και από ίδια κεφάλαια.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη έχει υπολογιστεί ένα ποσό κοντά στα 1,85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ προορίζονται για έργα στην Ανατολική Αττική. Από τα χρήματα αυτά, το 90% πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμα, ένα ποσό κοντά στα 350 εκατ. ευρώ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε έργα μετασχηματισμού, με το «βάρος» να πέφτει στη δημιουργία έξυπνου δικτύου με τους σχετικούς μετρητές, σε ενεργειακά έργα, αλλά και νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας.
Επιπλέον, 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης, μέσω της αντικατάστασής του, ενώ 200 εκατ. ευρώ έχουν υπολογιστεί για διάφορα έργα αποχέτευσης.
To κρίσιμο project της Ψυττάλειας
Στο… σαρωτικό επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ δε θα μπορούσε να μην έχει δοθεί η πρέπουσα προσοχή και σημασία στην επόμενη μέρα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) που βρίσκεται στη περιοχή της Ψυττάλειας. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει το συγκεκριμένο ΚΕΛ είναι το γεγονός ότι αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, ενώ σε αυτό βασίζεται, επί της ουσίας το Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς επεξεργάζεται 20πλάσια ποσότητα λυμάτων σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ΚΕΛ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει πραγματοποιηθεί ήδη μία εξαιρετική προσπάθεια, καθώς με τη βοήθεια των κορυφαίων τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση νέων μονάδων θερμικής υδρόλυσης με αύξηση της παραγωγής βιοαερίου, , σημειώθηκε μείωση της κατανάλωσης κατά 30%, από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και τον φετινό Μάρτιο.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν είναι… ώρα για πανηγυρισμούς, καθώς τα νέα που έρχονται από την Ευρώπη δεν είναι καλά. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρόσφατη οδηγία της, ζητά να αναβαθμιστεί η επεξεργασία των αστικών λυμάτων στην Ψυττάλεια, από προχωρημένη δευτεροβάθμια που είναι σήμερα, σε τεταρτοβάθμια. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μιλάμε για ένα πολύ απαιτητικό project, για την υλοποίηση του οποία η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ζητήσει την συνδρομή εξειδικευμένης ξένης εταιρείας. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το 2025 στην οποία θα αναλύονται οι τρόποι που θα επιτρέψουν να περάσει το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην επόμενη μέρα. Μια επόμενη μέρα πάντως που δεν πρόκειται να φτάσει μέχρι το 2030, αφού θεωρείται σίγουρο ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αργότερα. Μάλιστα, άγνωστο παραμένει και το κόστος του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις υποδείξεις που θα περιλαμβάνει η μελέτη.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΥΔΑΠ έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις που απαιτούν συντονισμένες δράσεις, με στόχο όχι μόνο τις ακόμα καλύτερες ενεργειακές επιδόσεις της Ψυττάλειας, μέσω του βιοαερίου και των φωτοβολταϊκών, αλλά και την καλύτερη παραγωγή, και, εν συνεχεία, εκμετάλλευση, του ανακτημένου νερού. Υπενθυμίζεται ότι, στην κατεύθυνση αυτή, κινείται η απόφαση της εταιρείας να εκμεταλλευτεί εμπορικά την λάσπη που παράγεται στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, την οποία, αφού επεξεργαστεί, τη διαθέτει σαν εναλλακτικό καύσιμο για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία.
Μία Ψυττάλεια δεν αρκεί, «δεύτερη» δεν είναι εφικτή
Είναι δεδομένο ότι το ΚΕΛ Ψυττάλειας «σηκώνει» ένα εξαιρετικά μεγάλο βάρος, και μάλιστα με άκρως αποτελεσματικό τρόπο, αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Στο «τραπέζι» δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση η δημιουργία ενός Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων ανάλογης δυναμικής καθώς αυτό το σχέδιο και θα απαιτούσε σημαντικά κεφάλαια και δε θα απέδιδε προς το συμφέρον της ΕΥΔΑΠ. Ως εκ τούτου, έχει «προκριθεί» η δημιουργία νέων ΚΕΛ, μικρότερης δυναμικότητας και τοπικής «εμβέλειας», σε Ραφήνα-Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο, Μαραθώνα και Ωρωπό, μέχρι το 2028. Μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων, το συνολικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα ξεπερνά τα 12.000 χιλιόμετρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην εγκατάσταση τοπικών σταθμών επεξεργασίας λυμάτων και παραγωγής επαναχρησιμοποιούμενου νερού για χρήση σε επιλεγμένα σημεία, στα οποία θα περιλαμβάνονται πάρκα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό έχει ήδη γίνει επιλογή 25 πάρκων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το πάρκο Τρίτση. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα φτάσει σε κόστος τα 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι να αυξηθεί το πόσιμο νερό που μπορεί να ανακτήσει.
Αυτή τη στιγμή η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται στο δίκτυό της 5 κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, τα οποία βρίσκονται σε Κορωπί, Θριάσιο, Μεταμόρφωση, Ψυττάλεια και Μέγαρα, το μήκος των οποίων, συνολικά, ξεπερνά τα 11.000 χιλιόμετρα. Με τις επενδύσεις που θα γίνουν, ο αριθμός των ΚΕΛ θα αυξηθεί στα 9. Σήμερα, οι υπηρεσίες ύδρευσης της εταιρείας προσφέρονται σε 4,4 εκατ κατοίκους, ενώ οι υπηρεσίες αποχέτευσης σε 3,7 εκατ. κατοίκους διαθέτοντας εξωτερικό δίκτυο υδραγωγείων μήκους 495 χιλιομέτρων.
Κεφάλαιο εξαγορές
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2023, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης Τύπου της ΕΥΔΑΠ, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Στεργίου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Σαχίνης, είχαν κάνει λόγο για πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει και σε ορισμένες εξαγορές.
Συγκεκριμένα, στο «στόχαστρο» της ΕΥΔΑΠ έχουν βρεθεί οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στις όμορες με την Αττική περιοχές, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και την Κορινθία. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, εξυπηρετούνται από την επιχείρηση 66 δήμοι στην Αττική.
Νερό ποιοτικό και φτηνό
Η ΕΥΔΑΠ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι, με βάση τον δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων του Πανεπιστημίου Yale, προσφέρει το πιο ποιοτικό νερό μεταξύ 180 χωρών, ενώ είναι και το δεύτερο πιο φτηνό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Global Water Intelligence.
Αναφορικά με τις πληροφορίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα και κάνουν λόγο για σκέψεις της εταιρείας να προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια, αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι, για την ώρα, τηρείται στάση αναμονής, χωρίς πάντως να υπάρχει στα άμεσα σχέδια μια τέτοια κίνηση.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.