Η πορεία για τους αδερφούς Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη ξεκίνησε το 1985 από τα Τρίκαλα, όπου ανέλαβαν να αναπτύξουν την μικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Σταδιακά οι δύο επιχειρηματίες κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, όπου εκτός από παραγωγή στην Ελλάδα, διατηρούν εργοστάσια στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και ισχυρή δραστηριοποίηση στον τομέα των εξαγωγών.
Με καταγωγή από την περιοχή της Πίνδου, και συγκεκριμένα από το Περιβόλι Γρεβενών, οι δύο επιχειρηματίες διατηρούσαν από πολύ νωρίς στενή σχέση με τον πρωτογενή τομέα και την γαλακτοπαραγωγή. Τα τυροκομικά Αδελφών Σαράντη ΟΕ, το 1985 στα Τρίκαλα, ήταν το πρώτο τους επίσημο επιχειρηματικό βήμα όπου ο πατέρας τους Στέλιος Σαράντης μαζί με τους δυο γιους του, το Δημήτρη και τον Μιχάλη ξεκίνησαν σταδιακά να δημιουργούν την μετέπειτα γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ.
Kαθοριστικής σημασίας στην πορεία τους έως τώρα στάθηκε η αναβίωση της συνεταιριστικής βιομηχανίας Όλυμπος, που είχαν ιδρύσει η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και η Αγροτική Τράπεζα, όπου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αποφάσισαν να συγκεντρώνουν το γάλα της περιοχής και να παρασκευάζουν αυθεντικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Το 2000 η εταιρεία βρέθηκε στο κατώφλι της χρεοκοπίας, κατάφερε όμως παρ’ όλα αυτά να διασωθεί, έχοντας χρέη 10 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αδερφοί Σαράντη την εξαγόρασαν, έχοντας ήδη στην ιδιοκτησία τους τη βιομηχανία ΤΥΡΑΣ με έδρα τα Τρίκαλα, και κατάφεραν να την αναπτύξουν με ταχύτατους ρυθμούς.
Με την εξαγορά της Όλυμπος τα δύο αδέρφια εισήλθαν στην κατηγορία του φρέσκου γάλακτος. Πολύ σύντομα δημιουργήθηκε έντονη κόντρα με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τότε ιδιοκτήτη της Δέλτα, αποκαλύπτοντας στο πανελλήνιο ένα θέμα ταμπού: την καταγωγή του γάλακτος. Είχε προηγηθεί η κόντρα με τους πρώην συνεταίρους τους Γιάννη και Κυριάκο Φιλίππου, ιδιοκτήτες της ΦΑΓΕ. Το 1991 η ΦΑΓΕ είχε αναθέσει στην εταιρεία των αδελφών Σαράντη, που δεν είχαν πατήσει καλά-καλά τα 30, την παραγωγή ημίσκληρου τυριού με την επωνυμία ΦΑΓΕ. Η συνεργασία τους έληξε άδοξα το 1995, με τη ΦΑΓΕ να έχει αποκτήσει το 10% της ΤΥΡΑΣ Α.Ε.
Οι νέες δραστηριότητες
Λίγο πριν κλείσει έναν αιώνα ζωής, καθότι ιδρύθηκε το 1926, η τρικαλινή εταιρεία αναψυκτικών Κλιάφα εξαγοράστηκε το 2020 από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, εγκαινιάζοντας και έναν νέο κύκλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η Κλιάφα διαθέτει πλέον νέο εργοστάσιο παραγωγής και εμφιάλωσης στα Τρίκαλα, μία επένδυση 18 εκατ. ευρώ, και οι ιδιοκτήτες της εταιρείας αναψυκτικών ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να γίνουν υπολογίσιμη δύναμη και σε αυτόν τον τομέα τα επόμενα χρόνια. Την ίδια χρονιά μάλιστα απέκτησαν και την εταιρεία εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού, Δουμπιά. Η Δουμπιά είχε εκτεθεί προς πώληση από την Μαλαματίνα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν ως ένα βαθμό τα δανειακά βάρη της εταιρείας.
Κομβικής σημασίας η δραστηριότητα στις εξαγωγές
Σημαντικό ρόλο στη διαδρομή διαδραμάτισε η προσήλωση των δύο όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές. Η καταμέτρηση των βημάτων που σχετίζεται με την αγορά των τροφίμων για τους δύο επιχειρηματίες, προσφέρει ως πρόχειρο απολογισμό την εδραίωση του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, όχι απλά με εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά με βιομηχανικές μονάδες. H αρχή για τους δύο επιχειρηματίες εκτός Ελλάδας έγινε το 1999 όταν εξαγόρασαν την Tyrom 1999 και ίδρυσαν το πρώτο τους εργοστάσιο στη Ρουμανία, ενώ το 2011 δημιούργησαν το νέο εργοστάσιο γάλακτος, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία τους στη συγκεκριμένη χώρα, με τη Fabrica de Lapte Brasov.
Πρόκειται μάλιστα για μία εταιρεία όπου οι συσσωρευμένες επενδύσεις τα τελευταία 10 χρόνια υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολούθησε μία ακόμα επένδυση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ με την προσθήκη νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος και εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και τη σημασία που έχει η Ρουμανία για τον όμιλο, αρκεί να αναφερθεί ότι ο τζίρος της το 2021 ήταν 110 εκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 427 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία την ίδια χρονιά.
Σήμερα η ανάπτυξη του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία συνεχίζεται αδιάκοπη. Οι πωλήσεις για το 2023 έφτασαν στα 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ που ήταν στη διάρκεια του 2022. Τα αποτελέσματα αυτά επέτρεψαν στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία να γίνει η μεγαλύτερη επιχειρηματική οντότητα γαλακτοκομικών προϊόντων της αγοράς με έδρα την Ελλάδα. Στα υπόλοιπα οικονομικά αποτελέσματα, το EBITDA του ομίλου άγγιξε τα 90 εκατ. ευρώ το 2023, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα 65 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022.
Αναφορικά με τα δάνεια του ομίλου, παρουσιάστηκε αύξηση, καθώς έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων από 33 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ. Επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Δημήτρη και τον Μιχάλη Σαράντη αποτελεί αυτό της Κύπρου, όπου σύντομα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε αυτή την περίπτωση σε ποσό άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.