18 Δεκ 2024
READING

ΘΕΣγάλα: Η τελευταία προσπάθεια σωτηρίας των… ΑΤΜ γάλακτος!

9 MIN READ

ΘΕΣγάλα: Η τελευταία προσπάθεια σωτηρίας των… ΑΤΜ γάλακτος!

ΘΕΣγάλα: Η τελευταία προσπάθεια σωτηρίας των… ΑΤΜ γάλακτος!

Μία τελευταία ευκαιρία αναζητά ο Συνεταιρισμός ΘΕΣ Γάλα που ξεκίνησε πολύ δυναμικά, στη συνέχεια όμως βρέθηκε να παλεύει για την επιβίωσή του στην επιχειρηματική ζωή της χώρας.

Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης

Προκειμένου να μην «πέσουν» οριστικά τίτλοι τέλους σε μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια που όμως δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη, οι ελπίδες στρέφονται στο σχέδιο εξυγίανσης, τη μοίρα του οποίου θα αποφασίσει το Πρωτοδικείο Λάρισας.

Σε αυτό προβλέπεται η η διάθεση του συνόλου των παραγωγικών εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των εμπορικών σημάτων του, ήτοι του κλάδου των παραγωγικών διαδικασιών, έναντι 2,68 εκατ. ευρώ σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των πιστωτών που εκπροσωπούν το 77,1% επί του συνόλου των θιγόμενων (ενέγγυων και ανέγγυων) απαιτήσεων.

Ο στρατηγικός επενδυτής δεν είναι άλλος από την COSMOS ΘΕΣγάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. Που ελέγχεται από την επιχειρηματική οικογένεια Καντώνια. Η COSMOS ΘΕΣγάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. Έχει ως βασικό και μοναδικό μέτοχο την Cosmos Investments, η οποία ιδρύθηκε το 2022 και σε αυτή έχουν εισφερθεί τα ακίνητα και οι συμμετοχές της Cosmos Aluminium.

Αντικείμενο της εταιρείας Cosmos ΘΕΣ Γάλα είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο γάλακτος, γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, η παραγωγή βουτύρου, το εμπόριο χυμών φρούτων και λαχανικών κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Καντώνια έχει ήδη αποκτήσει το εμπορικό σήμα του ΘΕΣγάλα, το οποίο ο συνεταιρισμός είχε ενεχυριάσει έναντι ποσού 500 χιλ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις του, ενώ με βάση το σημερινό σχέδιο προβλέπεται ότι θα αναλάβει ρόλο «λευκού ιππότη» και όχι μετόχου στον ΘΕΣγάλα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το ποσό των 2,68 εκατ. ευρώ για το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό θα κατευθυνθούν προς την πληρωμή μέρους των υφιστάμενων υποχρεώσεων του ΘΕΣγάλα. Αναλυτικότερα, 2,056 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος των δανειακών υποχρεώσεων του Συνεταιρισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό που απομένει, ύψους 623.837,51 ευρώ, προορίζεται για την αποπληρωμή μέρους των λοιπών υποχρεώσεών του.

Οι προβλέψεις για τα έσοδα

Σε ότι αφορά την παραγόμενη ποσότητα, αυτή, στο σύνολό της, θα πωλείται στον επενδυτή έναντι προσυμφωνημένης ανταγωνιστικής τιμής. Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο εξυγίανσης, ο Συνεταιρισμός θα διατηρήσει μόνο τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συλλογή και διάθεση των παραγόμενων ποσοτήτων των παραγωγών.

Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, ο Συνεταιρισμός θα μπορέσει να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 10,4 εκατ. ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο του επιχειρηματικού σχεδίου, τα οποία υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 12 εκατ. ευρώ από τον τρίτο χρόνο του επιχειρηματικού σχεδίου και έπειτα.

Μία ακόμα θετική εξέλιξη από την αναμενόμενη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του συνεταιρισμού και των παραγωγών του, είναι ότι η παραγόμενη ποσότητα θα αυξηθεί από 30 τόνους σε 60 τόνους ημερησίως από τον τρίτο χρόνο. Ακόμα, εξαιτίας της μεταβίβασης των εγκαταστάσεων και των παραγωγικών διαδικασιών, καθώς και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του στη συλλογή και διάθεση γάλακτος, σημαντική υπολογίζεται ότι θα είναι και η τεράστια μείωση των λειτουργικών εξόδων. Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι από 0,9 εκατ. ευρώ το 2023, τα λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν στα 0,5 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ από το πρώτο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης, αυτά θα περιοριστούν μόλις στις 122 χιλ. ευρώ ετησίως.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο σε κάθε ιστορία και προσπάθεια διάσωσης μιας επιχείρησης είναι, φυσικά, και οι εργαζόμενοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με βάση το υφιστάμενο σχέδιο, προβλέπεται ότι το σύνολο του προσωπικού θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία του επενδυτή και θα διατηρήσει την εργασία του. Μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου δε θα χαθούν θέσεις εργασίας.

Η πληροφόρηση σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις που αυτή τη στιγμή φτάνουν στα 6,8 εκατ. ευρώ, τα οποία η ΘΕΣγάλα χρωστάει σε πέντε πιστωτές, αναφέρει ότι ο επενδυτής θα αποπληρώσει περίπου 2 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διαγραφεί. Συγκριμένα, η διαγραφή προς τους συναινούντες παραγωγούς φθάνει το 100% για το ποσό των 5,4 εκατ. ευρώ ενώ στο 90% προβλέπεται η διαγραφή για οφειλές ύψους 820 χιλ. ευρώ. Αναφορικά με τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί προς το Ελληνικό Δημόσιο και φτάνουν στις 195 χιλ. ευρώ, το σχέδιο προβλέπει διαγραφή των προστίμων, προσαυξήσεων, τόκων. Αντίστοιχα οι υποχρεώσεις ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1,4 εκατ. ευρώ το σχέδιο προβλέπει διαγραφή των προστίμων, προσαυξήσεων, τόκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο εξυγίανσης είναι πιο ευνοϊκό για όλους, καθώς με βάση τα όσα προβλέπονται σε αυτό πρόκειται να ικανοποιηθεί το 21,2% των οφειλών, εν αντιθέσει με το σενάριο της βίαιης ρευστοποίησης, στο οποίο το ποσοστό αυτό περιορίζεται μόλις στο 9,3% των οφειλών.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2019 τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο σχέδιο εξυγίανσης προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει από τη μία πλευρά να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς τρίτους και από την άλλη να συνεχίσει να λειτουργεί. Το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο διέθετε τη σύμφωνη γνώμη του 75% των πιστωτών (τράπεζες, προμηθευτές, Δημόσιο, εργαζόμενοι) κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στο Πρωτοδικείο Λάρισας, λαμβάνοντας την σχετική έγκριση, το οποίο και το ενέκρινε.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο, υπήρχε πρόβλεψη για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους 9,3 εκατ. ευρώ στις τράπεζες Eurobank, Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας εντός 15 ετών με επιτόκιο 3% χωρίς κούρεμα, η πλήρης καταβολή δεδουλευμένων στο προσωπικό, ύψους 231.000 ευρώ, μέσα σε χρονικό διάστημα διετίας, και η αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεων σε Δημόσιο, ύψους 250.000 ευρώ και Ταμεία, ύψους 600.000 ευρώ, σε 180 δόσεις. Στην κατηγορία των προμηθευτών προβλεπόταν κούρεμα σε κάποιες κατηγορίες και αποπληρωμή υποχρεώσεων σε βάθος 15ετίας ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Μπορεί όμως με την ένταξη στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα να έγινε εφικτή η είσοδος στρατηγικού επενδυτή -καθώς μέχρι τότε απαγορευόταν να αποκτήσει ιδιώτης μετοχές του συνεταιρισμού- τελικά όμως λήφθηκε η απόφαση το σχέδιο εξυγίανσης να τεθεί σε εφαρμογή από το υφιστάμενο μάνατζμεντ, χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

Τελικά το πλάνο αυτό δεν απέδωσε, και στο τέλος του 2021 ο ΘΕΣγάλα είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των μακροπρόθεσμων δανείων ανερχόταν σε 6,9 εκατ. ευρώ.

Από τις αρχές του 2022 ο συνεταιρισμός έχει τεθεί εκ νέου σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών του, ενώ το καλοκαίρι του 2022 έγινε γνωστός ο τερματισμός λειτουργίας των αυτόματων πωλητών γάλακτος.

Όλα ξεκίνησαν αλλιώς

Ο ΘΕΣγάλα αποτελεί έναν συνεταιρισμό «αυθεντικό παιδί» της οικονομικής κρίσης, αφού γεννήθηκε το 2011, χρονιά που η ελληνική οικονομία είχε ήδη βυθιστεί στον εφιάλτη της χρεοκοπίας και των μνημονίων.

Η αρχική ιδέα είχε ως εμπνευστή τον Θανάση Βακάλη, ο οποίος, αν και είχε σπουδάσει γιατρός, βρέθηκε να αναλαμβάνει την διαχείριση της πρότυπης φάρμας του πατέρα του. Αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες της εποχής, με τις περισσότερες φάρμες να έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, αρχίζει τις επαφές με άλλους γαλακτοπαραγωγούς, τους οποίους πείθει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η ιδέα που έρχεται στο προσκήνιο είναι η δημιουργία ενός συνεταιρισμού ή μίας εταιρείας που θα λειτουργήσει ως «όχημα» προκειμένου να πετύχουν την λεγόμενη οικονομία κλίμακας, που σε αυτήν την περίπτωση μεταφράζεται ως μεγαλύτερη παραγωγή σε χαμηλότερο κόστος.

Τελικά αποφασίζουν να προχωρήσουν επιλέγοντας τη λύση του συνεταιρισμού, ο οποίος ξεκίνησε το 2011 από 15 παραγωγούς που σύντομα έφτασαν τους 100. Έδρα της όλης προσπάθειας είναι η Λάρισα, οι στόχοι τους όμως δεν περιορίζονται στα στενά όρια της πόλης, αλλά επεκτείνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η ιδέα δείχνει να προχωράει καλά και τον Αύγουστο του 2012 έρχονται σε συμφωνία με την Frieslandcampina, εταιρεία η οποία παρασκευάζει το Νουνού. Οι δύο πλευρές υπογράφουν συμβόλαιο πώλησης γάλακτος, ενώ πολύ σύντομα ανάλογες συμφωνίες επιτυγχάνονται με τις περισσότερες γνωστές γαλακτοβιομηχανίες.

Η ιδέα «αγκαλιάζεται» από τους καταναλωτές

Ο συνεταιρισμός καταφέρνει σε μία εποχή πολύ δύσκολη για την Ελλάδα, που η επιχειρηματικότητα είχε υποχωρήσει αισθητά αλλά και η ψυχολογία των καταναλωτών βρέθηκε στο ναδίρ, να κερδίσει την προσοχή.

«Αντιγράφοντας» μία ιταλική ιδέα, λανσάρει τα λεγόμενα ΑΤΜ γάλακτος και διέθετε στους πελάτες της φρέσκο γάλα όλο το 24ωρο και μάλιστα σε χαμηλές τιμές. Τα μηχανήματα τραβάνε αμέσως την προσοχή των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν φρέσκο γάλα ημέρας 24 ώρες το 24ωρο, με τη διάρκεια του προϊόντος να φτάνει τις 5 ημέρες. Το μηχάνημα δίνει το άδειο μπουκάλι (πλαστικό ή γυάλινο για πολλές χρήσεις), τα οποία πωλούνται, ενώ σε μία προσφερόμενη τριπλέτα μηχανημάτων (δύο για πλήρες γάλα κι ένα για ελαφρύ), ο καταναλωτής τοποθετεί το μπουκάλι, επιλέγει την ποσότητα και το γεμίζει με φρέσκο γάλα.

Μάλιστα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το προϊόν προσφέρεται σε χαμηλή τιμή, με το κόστος να φτάνει το ένα ευρώ το λίτρο και το μισό ευρώ το μισό λίτρου, ενώ δίνεται και έκπτωση σε περίπτωση προπληρωμής, μέσω ενός ειδικού κλειδιού. Στα ψυγεία οι καταναλωτές μπορούσαν να βρουν με την πάροδο του χρόνου κι άλλα προϊόντα, όπως σοκολατούχο γάλα, τυριά, κρέμες, γιαούρτια και χυμούς.

Η ιδέα «αγκαλιάζεται» από το καταναλωτικό κοινό, ενω ο συνεταιρισμός γαλακτοπαραγωγών Θεσσαλίας και Πιερίας «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς», φτάνει το 2014 να βρίσκεται πίσω από την παραγωγή του 10% περίπου της συνολικής παραγωγής φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα συλλέγοντας καθημερινά 120 τόνους, με τζίρο της τάξης των 26 εκατ. ευρώ από το σύνολο των δραστηριοτήτων του.

Το δίκτυο καταστημάτων με Αυτόματους Πωλητές δημιουργήθηκε σταδιακά. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε το 2013 στη Λάρισα, το 2015 επεκτάθηκε στη Θεσσαλονίκη και το 2016 έφτασε και στην Αθήνα.

Η πτώση και η συσσώρευση χρεών

Η επέκταση του δικτύου ήταν ένα εμπορικό άνοιγμα με αρκετά υψηλό κόστος, κάτι το οποίο ισχύει και για το εργοστάσιο που έφτιαξε το οποίο είχε ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Σε χρονικό διάστημα τριών ετών, εν μέσω capital controls, η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ συνάπτοντας βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Η κίνηση αυτή παρά το γεγονός ότι βοηθά την επέκτηση του συνεταιρισμού και την παροδική «εκτόξευση» του τζίρου, «τορπιλίζεται», από μία σειρά απρόβλεπτων παραγόντων.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές, λόγω οικονομικής κρίσης, μειώνουν δραστικά την κατανάλωση γάλακτος -στρεφόμενοι σε προϊόντα όπως τα τυριά και το γιαούρτι- ενώ η Friesland Campina (Νουνού) αποχωρεί από το φρέσκο γάλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να παρουσιάζεται πρόβλημα ρευστότητας την ώρα που το κόστος δανεισμού διογκώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι, τους τελευταίους μήνες, ενδιαφέρον για το εργοστάσιο του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα είχε επιδείξει η βιομηχανία τυροκομικών «Όμηρος» που βρίσκεται στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, ενώ διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη γαλακτοβιομηχανία Φάρμα Κουκάκη, και με τις δύο αυτές περιπτώσεις όμως να μην προχωράνε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.