Ο Σταύρος Ανδρεάδης έχει συνδέσει το όνομά του με τον ελληνικό τουρισμό, χαίρει της εκτίμησης του κλάδου της φιλοξενίας κι ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου deal που έχει γίνει στα ξενοδοχεία μετά την πανδημία.
Αν και στο μετοχικό κεφάλαιο της Sani/Ikos έχουν εισέλθει ξένα κεφάλαια, ο Σταύρος Ανδρεάδης παραμένει τιμητικά πρόεδρος του ομίλου. Η διαδρομή του στον τουρισμό, όμως, δεν πρόκειται να σταματήσει στη Sani, αφού ο επιχειρηματίας δρομολογεί επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και εστιάζουν στην ανάπτυξη της περιοχής από την οποία ξεκίνησε η διαδρομή του: τη Χαλκιδική.
Εκεί τα αδέλφια Ανδρεάδη έγραψαν την αρχή της ιστορίας ενός ομίλου που αποτιμήθηκε σε 2,3 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2022, όταν πακέτο μετοχών αποκτήθηκε από το sovereign fund της Σιγκαπούρης, GIC. Ήταν ο όμιλος φιλοξενίας που υιοθέτησε πρώτος στον κόσμο το μοντέλο καθετοποιημένης λειτουργίας των ξενοδοχείων ως ιδιοκτήτης, developer και operator των μονάδων, ταυτόχρονα. Σε συνεργασία με τον Mathieu Guillemin και αφού εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο ονόματα όπως η Goldman Sachs και η Hermes GPE, η έως τότε οικογενειακή εταιρεία μετασχηματίστηκε και δημιουργήθηκε ο όμιλος Sani/Ikos. Σήμερα, αριθμεί 14 ξενοδοχεία, έχει παρουσία στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή του έως και τις… Σεϋχέλλες.
Αυτό που τον διακρίνει από τον αδελφό του, Ανδρέα Ανδρεάδη είναι η εντατικότερη ενασχόλησή του με τον κατασκευαστικό κλάδο, αφού αποφοίτησε με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου.
Ουρανοξύστης και πεντάστερα οι επενδύσεις του Σταύρου Ανδρεάδη
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η εκκίνηση της επένδυσης ύψους περί τα 25 – 30 εκατ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο Σιθωνίας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων με πισίνες, επιφάνειας 9.050 τ.μ.. Φορέας της επένδυσης είναι η Στάντα Α.Ε., πρόεδρος της οποίας είναι ο Σταύρος Ανδρεάδης.
Ωριμότερη είναι η επένδυση για την ανάπτυξη θερέτρου στη Διάπορο, νησί της Χαλκιδικής. Το έργο προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί σε έκταση 100 στρεμμάτων και στόχος είναι να δημιουργηθεί μία πρότυπη περιβαλλοντική τουριστική μονάδα που θα ηλεκτροδοτείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα διαθέτει 70 έως 75 σουίτες με πισίνες, μπαρ, εστιατόρια, μία κεντρική πισίνα και παιδική χαρά. Στόχος είναι το θέρετρο να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του τη θερινή σεζόν του 2026.
Η μεγαλύτερη επένδυση της Στάντα Α.Ε. είναι η ανάπλαση των Κεραμείων Αλλατίνι στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου ο Σταύρος Ανδρεάδης σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός οικιστικού πόλου. Δεδομένου ότι το βασικό στοιχείο της ανάπτυξης είναι η κατασκευή ενός ουρανοξύστη 100 μέτρων (ο πρώτος που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη), απαιτήθηκε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και η έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ, δρομολογείται η ανάπτυξη ενός υπερτοπικής εμβέλειας αστικού πάρκου αναψυχής και η ανάδειξη των διατηρητέων κτισμάτων της πρώην κεραμοποιίας.
Σύμφωνα με το διάταγμα, οι αρχιτεκτονικές επιλογές υλοποίησης του ψηλού κτηρίου αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του ως τοπόσημου, το καθιστούν αναγνωρίσιμο στο σύνολο της πόλης και συνάδουν με τον χαρακτήρα και τους όρους προστασίας του διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής ιστορίας «Αλλατίνη», ενώ εφαρμόζονται οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στα νέα κτήρια που θα κατασκευαστούν στο ακίνητο που κατείχε κάποτε η εβραϊκή επιχειρηματική οικογένεια της Θεσσαλονίκης.
Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του ουρανοξύστη αναμένεται να αξιοποιηθεί ως οικιστικό, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων στο κτήριο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.