Ίσως να μην είναι γνωστό ότι τα εμπορικά κέντρα πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και ξεκίνησαν να αναπτύσσονται στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν τα προάστια απέκτησαν ζωή και η ανάγκη για αγορές από τα τοπικά καταστήματα αυξήθηκε. Τα δε department stores που εγκαταστάθηκαν αργότερα στα εμπορικά κέντρα, έφεραν σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση και διεύρυνσή τους, με το concept τους να επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτό που είναι γνωστό ωστόσο, είναι ότι η πανδημία έπληξε τα φυσικά καταστήματα λιανικής, όταν τα εμπορικά κέντρα από εκεί που αποτελούσαν μέρη γεμάτα κόσμο και βοή, μετατράπηκαν μέσα σε μια νύχτα, σε κλειστά σκοτεινά μέρη, χωρίς κόσμο, με άδεια πάρκινγκ.
Οι έμποροι λιανικής ανακάλυψαν ότι ένα από τα αποτελέσματα της πανδημίας ήταν ότι η εργασία από το σπίτι είχε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές έκαναν τις αγορές τους, προτιμώντας μικρότερες αποστάσεις και διαδρομές και την άνεση ενός υπαίθριου πάρκινγκ.
Τα εμπορικά κέντρα ωστόσο δεν έχουν πεθάνει
Βρίσκονται απλώς σε μεταβατική φάση και διαδικασία μετασχηματισμού, καθώς ειδικοί και αναλυτές βλέπουν ότι η προστιθέμενη αξία τους πρόκειται να έρθει μέσα από την προσφορά μιας βιωματικής εμπειρίας στους πελάτες. Άλλωστε το 68% των καταναλωτών αναμένει ότι, μέχρι το 2030, όλες οι εταιρείες θα έχουν καταστήματα όπου θα μπορούν να δουν τα προϊόντα πριν τα αγοράσουν.
Το εμπορικό κέντρο του μέλλοντος
Το σύγχρονο εμπορικό κέντρο επενδύει πολλά στο να δημιουργήσει μια πλούσια και αξέχαστη εμπειρία στους πελάτες του. Γαστρονομία, διασκέδαση, τέχνη, ψυχαγωγία και αγορές, καθιστούν τους χώρους αυτούς ελκυστικούς για το καταναλωτικό κοινό το οποίο αναζητά κάποιο λόγο για να βγει από το σπίτι του και να επισκεφθεί ένα κατάστημα για να κάνει τις αγορές του, ενώ μπορεί να τις κάνει ηλεκτρονικά.
Η διοργάνωση εκδηλώσεων μέσα στα εμπορικά κέντρα επίσης δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια αίσθηση κοινότητας και να προσελκυθούν καταναλωτές από όλες τις ηλικίες. Σε έναν χώρο με μοντέρνο σχεδιασμό που φιλοξενεί εκδηλώσεις -από συναυλίες μέχρι επιδείξεις μόδας, ή ακόμα και τοπικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες- οι πελάτες αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυτό που κάποτε ήταν ένας απλός χώρος με καταστήματα, ως ένα μέρος όπου συναντά κόσμο και κοινωνικοποιείται. Το στοιχείο της “κοινότητας”, του δημόσιου χώρου συνάντησης και των δράσεων που μπορούν να φιλοξενούνται εκεί είναι μέρος του εμπορικού κέντρου του μέλλοντος.
Οι μάρκες που θα καταφέρουν να “χωρέσουν” σε διαφορετικές μορφές καταστημάτων, αυξάνοντας την ελκυστικότητα και δημιουργώντας ένα concept που θα παρέχει στους πελάτες εξαιρετική εμπειρία, θα προσθέσουν αξία στα εμπορικά κέντρα στα οποία φιλοξενούνται. Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για βιωματικές αγοραστικές εμπειρίες και το εμπορικό κέντρο σε μορφή μεγάλου “κουτιού” με πολλά καταστήματα δεν αποτελεί πια πόλο έλξης του αγοραστικού κοινού. Τα καταστήματα που έχουν μόνο λειτουργίες παραδοσιακού καταστήματος δεν θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στο μέλλον αφού το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται ταχύτατα και οι αγοραστές απαιτούν μια ολιστική αγοραστική εμπειρία.
Η υιοθέτηση τεχνολογίας στα φυσικά καταστήματα που επιτρέπει την σύνδεση με τον ψηφιακό κόσμο της μάρκας, είναι κρίσιμη για την επιβίωση τους, δεδομένου ότι οι αγοραστές θέλουν να μεταφέρονται από τον φυσικό στο ψηφιακό κόσμο χωρίς εμπόδια και δυσκολίες. Και ναι, έχουμε μπει σαφώς σε μια νέα φάση για το τι μπορούμε να περιμένουμε από τα εμπορικά κέντρα, αναλογιζόμενοι ότι η δημιουργικότητα, η τεχνολογία και η προθυμία υλοποίησης νέων concepts θα μας οδηγήσουν σε ένα νέο εμπορικό κέντρο που θα έχει χαρακτηριστικά πολυχώρου και δεν θα θυμίζει τα μέρη που πηγαίναμε απλώς για να κάνουμε τις αγορές μας.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.