Το 2024 έχει έρθει με μια σειρά από αλλαγές στη λιανική. Ύστερα από μια χρονιά χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το 2023 παρουσίασε σημαντικές προκλήσεις για τους λιανοπωλητές. Ωστόσο, έκθεση της Goldman Sachs για το 2024 προβλέπει ότι οι πιέσεις υποχωρούν, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξάνεται αργά και οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι συγκρατημένα αισιόδοξες για το μέλλον.
Τι σημαίνει όμως αυτό για τις μικρές επιχειρήσεις;
Οι τάσεις λιανικής υποδηλώνουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές ψωνίζουν και στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τις επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βιωσιμότητα ανησυχεί όλο και περισσότερο τους καταναλωτές. Άλλωστε, τα 2/3 των ερωτηθέντων Μillennials τη θεωρούν βασική προτεραιότητα όταν κάνουν τις αγορές τους. Το αυξημένο ενδιαφέρον τους ακολουθεί βέβαια και ο αυξημένος σκεπτικισμός απέναντι στις πρακτικές των επιχειρήσεων. Ακολουθούν πράγματι βιώσιμες πρακτικές και τηρούν τις δεσμεύσεις τους ή μήπως απλά κάνουν greenwashing;
Η Έκθεση Consumer Trends 2024 του Euromonitor διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές απαιτούν από τις επιχειρήσεις να εντείνουν και να αποδεικνύουν τις οικολογικές υποσχέσεις τους, καθώς είναι πλέον πιο προσεκτικοί και εξετάζουν εξονυχιστικά τους ισχυρισμούς τους.
Και ενώ η κλιματική αλλαγή φαίνεται στα μάτια του αγοραστικού κοινού ως απειλητικό ζήτημα, υπάρχει η αίσθηση ότι οι πρακτικές των επιχειρήσεων δεν κάνουν πραγματική διαφορά. Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι εταιρείες απλώς διατυπώνουν τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς τους – δεν πιστεύουν πραγματικά αυτό που ισχυρίζονται.
Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσει υπέρ των μικρών επιχειρήσεων. Οι μικρότεροι έμποροι λιανικής τείνουν να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της βιωσιμότητας της επιχείρησής τους και, λόγω του μεγέθους τους, είναι σε θέση να κάνουν ευκολότερα αλλαγές στις καθημερινές λειτουργίες τους.
Καμία τάση δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο η ΑΙ
Το 2023, το Chat GPT έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή του διαδικτύου όλων των εποχών, με περίπου 100 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες σε μόλις δύο μήνες. Για να καταλάβουμε το μέγεθος, ας αναλογιστούμε ότι το Instagram χρειάστηκε δυόμισι χρόνια και το Facebook τεσσεράμισι, για να συγκεντρώσει τον ίδιο αριθμό χρηστών.
Είναι σαφές ότι στους καταναλωτές αρέσουν αυτές τις εφαρμογές. Τώρα, οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία AI προς όφελός τους, καθώς και να αντιδράσουν στην αυξανόμενη χρήση και εμπιστοσύνη των πελατών τους. Δηλαδή, πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και τις διαδικασίες, διατηρώντας όμως την ανθρώπινη επαφή, στην οποία οι αγοραστές δίνουν επίσης μεγάλη προτεραιότητα.
Οι μικροί έμποροι λιανικής θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν εξατομικευμένη εμπειρία και ανθρώπινη επαφή, σαν μια “premium” πινελιά και να το τονίσουν αυτό. Το 2024, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να εξισορροπείται από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.
Το κοινωνικό εμπόριο επιδρά καθοριστικά στη λιανική
Το κοινωνικό εμπόριο σημειώνει μια τεράστια άνοδο με τα social media να διευκολύνουν την εξερεύνηση, τη λήψη αποφάσεων και τις αγορές. Το 98% των καταναλωτικού κοινού σχεδιάζει να κάνει τα ψώνια του μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τουλάχιστον μία φορά φέτος – τεράστια αύξηση σε σχέση με το περσινό 68%.
Τα εμπορικά σήματα επικεντρώνονται πλέον στην αφήγηση ιστοριών και το κοινωνικό εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί επίσης πάνω από 28% ετησίως. Το ίδιο πρόκειται να γίνει και με εκείνους που δημιουργούν περιεχόμενο για τις πλατφόρμες – μια αγορά που εκτινάσσεται στα ύψη και παραμένει στο μεγαλύτερο βαθμό ανεκμετάλλευτη. Μέχρι στιγμής μόνο το 2% εκείνων που δημιουργούν περιεχόμενο είναι σε θέση να το κάνουν ως αποκλειστική απασχόληση, πράγμα που σημαίνει ότι το 98% δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει στο μέγιστο τα οφέλη από αυτή τη δουλειά.
Το 2024, το κοινωνικό εμπόριο και η δημιουργία περιεχομένου θα μάθουν να συμβιώνουν καθώς το 37% των καταναλωτών δείχνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τους influencers παρά τις επωνυμίες. Οι μικρές επιχειρήσεις, λοιπόν, έχουν δύο μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης: να γίνουν οι ίδιες δημιουργοί περιεχομένου ή να συνεργαστούν με δημιουργούς που ήδη σχέσεις με τους πελάτες-στόχους τους. Η επόμενη χρονιά δεν θα αφορά τις συμβατικές διαφημίσεις, αλλά όλα αυτά που απολαμβάνουν να βλέπουν οι πελάτες από τους αγαπημένους τους.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.