19 Δεκ 2024
READING

H Skroutz βάζει τα ρομπότ στις αποθήκες της

4 MIN READ

H Skroutz βάζει τα ρομπότ στις αποθήκες της

H Skroutz βάζει τα ρομπότ στις αποθήκες της

Καθώς αλλάζει το μοντέλο της Skroutz που σχετίζεται με την διακίνηση των προϊόντων που διαθέτει στους πελάτες της κατά τις παραδόσεις της, επενδύοντας στον τομέα των logistics, η εταιρεία κάνει διαρκώς νέες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πιο πρόσφατη από τις κινήσεις αυτές είναι η συνεργασία με τoν όμιλο FDL. H συνεργασία αφορά στην ενίσχυση της υπηρεσίας Skroutz Last Mile, με την εγκατάσταση ρομποτικών συστημάτων GEEK+ σε τρεις κόμβους τροφοδοσίας της Skroutz στην Ελλάδα.

Οι κινήσεις στα logistics που αλλάζουν το μοντέλο λειτουργίας

Ήδη η Skroutz έχει ξεκινήσει μία νέα σελίδα στον τομέα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, με το νέο μοντέλο λειτουργίας Fulfilled by Skroutz. Το νέο αυτό μοντέλο προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης του εμπορεύματος των καταστημάτων που συνεργάζονται με το Skroutz Marketplace στους χώρους αποθήκευσης του Skroutz. Η νέα αυτή υπηρεσία είναι ήδη σε λειτουργία πιλοτικά από την περασμένη χρονιά σε συνεργασία με επιλεγμένους εμπόρους, με στόχο το νούμερο αυτό να αυξηθεί σημαντικά στο προσεχές διάστημα.

Μέχρι στιγμής η Skroutz δουλεύει με συνεργαζόμενες εταιρείες αποθήκευσης, στόχος της όμως είναι η απόκτηση και ιδιόκτητων χώρων. Η επένδυση της Skroutz στα logistics εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και ταυτόχρονα να επιταχύνει το χρόνο παράδοσης των παραγγελιών προς τους πελάτες της, με το σχήμα της να γίνεται σταδιακά όλο και πιο ευέλικτο.

Θυμίζουμε επίσης ότι τον Ιούνιο του 2022 η Skroutz προχώρησε στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Ecommerce Logistics, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των 3rd party logistics (3PL), κάνοντας μία ακόμα επένδυση στον τομέα των υπηρεσιών logistics.

Ο ρόλος των ρομποτικών συστημάτων

Tα ρομποτικά συστήματα όταν χρησιμοποιούνται στα logistics παρέχουν τη δυνατότητα αυτοματοποίησης κατά τη διαδικασία αποθήκευσης και μετακίνησης αγαθών καθώς περνούν από την αλυσίδα εφοδιασμού. Συχνά χρησιμοποιούνται σε αποθήκες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης για την οργάνωση και τη μεταφορά προϊόντων, μια διαδικασία που αναφέρεται ως intralogistics, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες ρυθμίσεις. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω στο συγκεκριμένο τομέα, στη χρήση δηλαδή των ρομποτικών συστημάτων σε εγκαταστάσεις logistics. Εξαίρεση αποτελεί η εταιρεία παροχής ηλεκτρολογικού υλικού, Καυκάς, η οποία επίσης ξεκίνησε να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα με την εγκατάσταση ρομποτικής τεχνολογίας στο κέντρο διανομής που διατηρεί στον Ασπρόπυργο, με πόρους που προέρχονται και μέσω ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η FDL είναι αυτή τη στιγμή ο αντιπρόσωπος και διανομέας των προϊόντων της GEEK+ στην Ελλάδα. Η GΕΕΚ+ είναι ηγέτης στις τεχνολογίες ρομποτικής και αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις ρομποτικής για την εξυπηρέτηση παραγγελιών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις πολύ μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιούν τις λύσεις της για να υλοποιήσουν ευέλικτα, αξιόπιστα και αποδοτικά συστήματα αυτοματισμών για αποθήκες και διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας. Η GEEK+, που ιδρύθηκε το 2015, σήμερα έχει περισσότερους από 1.500 υπαλλήλους, με γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την ηπειρωτική Κίνα, τι Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

Συνεχιζόμενη ανάπτυξη και διεύρυνση της δραστηριότητας για τη Skroutz

Kαθώς λοιπόν η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι ανάγκες για πιο ευέλικτη εξυπηρέτηση των παραδόσεων και χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και αυτοματισμών, καθίσταται επιτακτικότερη για τη Skroutz από χρονιά σε χρονιά. Σημειώνεται ότι η Skroutz δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια καθώς το 2022, στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 75,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 31,02% σε σχέση με τα 57,5 εκατ. ευρώ του 2021.

Ωστόσο, την ίδια χρονιά τα κέρδη προ φόρων για τη Skroutz μειώθηκαν κατά 64,63% από τα 6,5 εκατ. ευρώ στα 2,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν κατά 51,20% από τα 5 εκατ. ευρώ στα 2,4 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εταιρείας ο τζίρος αυξήθηκε κατά 56,07% από τα 47,59 εκατ. ευρώ στα 74,28 εκατ. ευρώ. Καταγράφηκαν όμως ζημιές προ φόρων ύψους 2,17 εκατ. ευρώ (από κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ το 2021) και ζημιές μετά από φόρους ύψους 1,96 εκατ. ευρώ (από κέρδη 5 εκατ. ευρώ το 2021).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.