01 Ιαν 2025
READING

Η Κίνα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις το 2024

3 MIN READ

Η Κίνα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις το 2024

Η Κίνα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις το 2024
1 MIN READ
31 Δεκ 2024

Οι προκλήσεις για την Κίνα φαίνεται πως θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται το 2024, μετά την κοινωνική δυσαρέσκεια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το επιδεινούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον του 2023. Η Έκθεση της Asia Society Policy για τη χώρα δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι πιθανό να βελτιωθούν κατά πολύ, αν και υπάρχουν ορισμένες ευκαιρίες στο εσωτερικό της που μπορούν να ιδωθούν σαν εξαιρέσεις. Το μεγάλο θέμα κατά τους αναλυτές είναι ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη -και χωρίς αυτή όλα είναι δυσκολότερα.

Η οικονομία της Κίνας θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Η σχετικά αργή καταναλωτική ζήτηση, η απουσία μέτρων τόνωσης των πολιτών και οι ανησυχίες για το χρέος και τη δημοσιονομική σταθερότητα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομία της Κίνας το επόμενο έτος.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια επηρεάζουν την ανάπτυξη

Η εστίαση στη σταθερότητα και την εθνική παντοδυναμία του Προέδρου Xi είναι πιθανό να κάνει τους επενδυτές να υποχωρήσουν οδηγώντας σε μείωση ξένου κεφαλαίου και αποτυχία των προσπαθειών τόνωσης της εμπιστοσύνης.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς υπονομεύει ωστόσο περαιτέρω την εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση και την ανάπτυξη, αναδιαμορφώνοντας τη δυναμική μεταξύ της πολιτικής ελίτ, του κράτους, της κοινωνίας, των κεντρικών και τοπικών κυβερνήσεων. Στο μεταξύ, μια πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας θα τροφοδοτήσει ξανά τη δημόσια δυσαρέσκεια. Ο δε συνδυασμός της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και της απώλειας της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και νέες διαμαρτυρίες το 2024, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Οι δε εκκαθαρίσεις στις επαρχίες της Κίνας αντιμετωπίζονται τοπικά με δυσπιστία, συμβάλλοντας στην πυροδότηση ενός κύματος πολιτικών αντιπαραθέσεων κατά της διαφθοράς, ειδικά σε φτωχότερες περιοχές και οδηγώντας σε νέα φαινόμενα πολιτικής αναταραχής.

Φόβοι για το στυλ διοίκησης

Το στυλ ηγεσίας του Xi βασίζεται στην ανάθεση της καθημερινής λήψης αποφάσεων σε έμπιστους συνεργάτες του, με εκείνον να εστιάζει στη μεγάλη εικόνα και στρατηγική. Κάτι που οι επικριτές του σχολιάζουν θεωρώντας πως θα αυξήσει τον κατακερματισμό της πολιτικής, θα ενισχύσει τις εντάσεις μεταξύ των μελών της κυβέρνησης αναφορικά με τις προτεραιότητες και θα μειώσει την αποτελεσματικότητα της διεθνούς διπλωματίας.

Περιβάλλον, εξωτερική πολιτική και Ταιβάν

Η Κίνα θα καταστήσει τα θέματα βιωσιμότητας περιβάλλοντος ως βασική προτεραιότητα για το 2024 και θα ενεργήσει ώστε να αποκαταστήσει τη διεθνή της θέση για το κλίμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει περισσότερες δαπάνες στις αναπτυσσόμενες χώρες και επιβράδυνση ή σταδιακό τερματισμό των εργοστασίων άνθρακα στο εσωτερικό της.

Η επιδείνωση των σχέσεων της Κίνας με τον δυτικό κόσμο και η ανάγκη ανάπτυξης νέων αγορών, εξασφάλισης πρώτων υλών και πολιτικής υποστήριξης, κάνουν τη χώρα να στρέφει όλο και περισσότερο την προσοχή της στην οικοδόμηση σχέσεων με χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρόσθετα κονδύλια ανάπτυξης, διπλωματικές σχέσεις και μεγαλύτερη επιχειρησιακή παρουσία από κινεζικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Η εκλογική αναμέτρηση της Ταιβάν και η αναμενόμενη εκλογή του Αντιπροέδρου Lai Ching-Τe, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, πρόκειται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική, με το Πεκίνο να αναμένεται να συνεχίσει το πάγωμα των σχέσεων του με την Ταϊβάν και τις ασκήσεις στρατιωτικών πιέσεων στο νησί. Σε κάθε περίπτωση, το 2024 δεν πρόκειται να είναι μια ήσυχη χρονιά για την Κίνα.

Photo: Unpslash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.