28 Απρ 2025
READING

Εταιρείες πληροφορικής: Με το βλέμμα στην μετά RRF εποχή – Πού εστιάζουν το business plan

4 MIN READ

Εταιρείες πληροφορικής: Με το βλέμμα στην μετά RRF εποχή – Πού εστιάζουν το business plan

Εταιρείες πληροφορικής: Με το βλέμμα στην μετά RRF εποχή – Πού εστιάζουν το business plan

Το βλέμμα στην μετά το Ταμείο Ανάκαμψης εποχή στρέφουν σταδιακά οι διοικήσεις των εταιρειών πληροφορικής-τεχνολογίας, καθώς μέχρι το 2026 τα έργα που έχουν αναλάβει πρέπει να τα έχουν παραδώσει και πλέον διαμορφώνουν στρατηγικές για την διατήρηση των εσόδων του χωρίς τους πόρους που…απλόχερα προσέφερε την τελευταία 4ετία το RRF.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια έδωσαν την ευκαιρία στις εγχώριες εταιρείες πληροφορικής να κάνουν το step up, αυξάνοντας κατακόρυφα τα μεγέθη τους, ενώ οι αποτιμήσεις τους άγγιξαν νούμερα πέρα από κάθε φαντασία. Κλασσικό παράδειγμα η Entersoft, για το 100% της οποίας το Olympia Group έβγαλε από τα ταμεία 240 εκατ. ευρώ. Ενώ και η περίπτωση της BETA CAE Systems εξέπληξε την εξαγορά, δείχνοντας την δυναμική που έχει αποκτήσει το οικοσύστημα, όταν τον Μάρτιο του 2024 ο αμερικανικός κολοσσός Cadence έδωσε 1,2 δις δολάρια για να την εξαγοράσει.

Το 2025 αναμένεται να είναι ακόμα μια χρονιά-ορόσημο για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, καθώς επιδιώκουν σημαντική ανάπτυξη στα μεγέθη, τα προϊόντα και τον τζίρο τους.

Ωστόσο θα είναι ορόσημο και για ακόμα έναν σημαντικό λόγο. Αυτόν της παράδοσης του μεγαλύτερου μέρους των έργων ψηφιοποίησης που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν από το RRF. Και φυσικά το 2025 είναι έτος οργάνωσης business plan για τα χρόνια που έρχονται, στα οποία θα πορευτούν χωρίς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Με το στοίχημα να παραμένει το ίδιο. Συνέχιση δηλαδή της δραστηριότητας τους και εισαγωγή σε νέες, η αύξηση των τζίρων και των κερδών.

Τα τελευταία χρόνια, το Ταμείο Ανάκαμψης διοχέτευσε στην ελληνική οικονομία κονδύλια που ξεπέρασαν τα 14,7 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνθηκε σε έργα ψηφιοποίησης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Δημόσιες υπηρεσίες, υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες γνώρισαν μια ραγδαία ψηφιακή μετάβαση, δημιουργώντας τεράστια ζήτηση για λύσεις πληροφορικής, συστήματα cloud, κυβερνοασφάλεια και υποδομές δεδομένων. Οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, από μεγάλες πολυεθνικές θυγατρικές έως μικρές startups, επωφελήθηκαν από αυτή την πρωτοφανή δυναμική.

Και το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα έτη είναι να διατηρηθεί και να συντηρηθεί αυτή η νέα τάξη πραγμάτων, ώστε οι εταιρείες να διατηρήσουν τα μεγέθη που προήλθαν ως απόρροια των κονδυλίων του RRF.

Αναπροσαρμογή της στρατηγικής

Οι διοικήσεις των εταιρειών πληροφορικής δηλώνουν έτοιμοι για αυτή τη μετάβαση, ενώ τονίζουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει το expand των δραστηριοτήτων τους, ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα.

Η πρώτη και πιο κρίσιμη αλλαγή που καταγράφεται είναι ο σαφής προσανατολισμός των εταιρειών προς τον ιδιωτικό τομέα και τις διεθνείς αγορές. Μέχρι πρόσφατα, μεγάλος αριθμός εταιρειών εξαρτιόταν υπερβολικά από δημόσιους διαγωνισμούς, που χρηματοδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό από το RRF.

Πλέον, για να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους πορεία, στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα και τις υπηρεσίες τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού. Ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός εταιρειών στρέφονται σε αγορές του εξωτερικού (Ευρώπη, Βαλκάνια, Αφρική, Μέση Ανατολή), εκμεταλλευόμενες την εμπειρία που έχουν αποκτήσει από την υλοποίηση έργων στην Ελλάδα.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Η ανάγκη διαφοροποίησης των εσόδων ωθεί πολλές ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που μπορούν να σταθούν σε ανταγωνιστικό επίπεδο διεθνώς. Ήδη, startups και scaleups στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, των fintech και της υγειονομικής τεχνολογίας (healthtech) σημειώνουν εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης.

Εξαγορές και νέες δραστηριότητες

H Performance έχει προχωρήσει ήδη σε δύο εξαγορές μειοψηφίας, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για ακόμα μία.

Βασικό πλεονέκτημα της Performance, όπως έχει παραδεχτεί ο CEO Διονύσης Χιντζίδης, είναι ότι συγκριτικά με άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, αναπτύσσεται ταχύτατα στα έργα που αναλαμβάνει σε τεχνολογικές λύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η εξάρτησή της από τα έργα δημοσίου είναι ελάχιστη. Γεγονός που της δίνει…αέρα στην μετά RRF εποχή, καθώς τα κονδύλια έχουν ημερομηνία λήξης το 2026.

Η Q&R επίσης έχει προχωρήσει σε εξαγορές εντός Ελλάδας, εστιάζοντας στην ανάπτυξή της σε νέες δραστηριότητες όπως στην κυβερνοασφάλεια.

Η Profile διατηρεί δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες και διατηρεί γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Παρίσι, Ντουμπάι, Λευκωσία, Στοκχόλμη, Όσλο, Σιγκαπούρη, Μαϊάμι. Ο όμιλος επεκτείνεται σε στρατηγικές αγορές, στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, στην Αφρική και στην Ασία, ενώ μέσα στο 2024 σύνηψε συμφωνίες με 42 οργανισμούς σε 25 διαφορετικές χώρες, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ. Ενώ για το 2028 η διοίκηση προβλέπει έσοδα 130 εκατ. ευρώ και EBITDA πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Η Netcompany-Intrasoft έχει μεγάλη παρουσία στο εξωτερικό, με τις υπηρεσίες ΑΙ να βρίσκονται στην κορυφή της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας.

Η Cosmos Business έχει επίσης μεγάλη εξάρτηση από τα έργα δημοσίου και RRF, ωστόσο προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη ημέρα. Ενώ μέσα στα σχέδια είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, ώστε να  χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τις συνεργασίες, ενώ κοιτάει εξαγορές εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.