Το 2025, το ελληνικό οικοσύστημα των startups παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο εγχώριων όσο και διεθνών επενδυτών. Η δυναμική αυτή αντικατοπτρίζεται στις αυξημένες επενδύσεις, την ποικιλία των τομέων δραστηριοποίησης και την ενίσχυση της καινοτομίας στη χώρα, άνθηση η οποία εκτυλίσσεται ανοδικά τα τελευταία χρόνια.
Τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια, biometrics και άμυνα, είναι μερικοί από τους κυρίαρχους τομείς στους οποίους οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει ή αναμένεται να τοποθετήσουν μέρος των κεφαλαίων τους σε νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα στο έτος, καθώς όπως λένε θα αποφέρουν γρήγορη και μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Το 2024 ήταν ακόμα μια εντυπωσιακή χρονιά, καθώς οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις σήκωσαν 555 εκατ. δολ., με αύξηση 15% τη στιγμή που οι επενδύσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη σημείωσαν πτώση 5%. Με πηγές της αγοράς να σημειώνουν ότι το 2025 οι ελληνικές startups δείχνουν επίσης σημάδια ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα λένε ότι υπάρχουν πολλές καλές startups με δυνατές ομάδες οι οποίες είναι πιθανόν να αποτελέσουν στόχους μεγάλων funds.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) στηρίζει ήδη 30 επενδυτικά σχήματα, εκ των οποίων τα 16 είναι ενεργά funds που εστιάζουν αποκλειστικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα δείχνουν αυξανόμενη κινητικότητα και από άλλες πηγές κεφαλαίων, όπως ιδιώτες επενδυτές (angel investors) και family offices, οι οποίοι συμμετέχουν ολοένα και πιο συχνά σε γύρους χρηματοδότησης startups.
Η ελληνική startup σκηνή (startups με έδρα ή δραστηριότητα στην Ελλάδα/Έλληνες founders) προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών και τεχνολογικών κολοσσών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά της InAccel από την Intel, ενώ η Qualco, εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, ανακοίνωσε σχέδια για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών με στόχο την άντληση έως 70 εκατομμυρίων ευρώ .
Επενδυτικές ευκαιρίες σε Ευρώπη και Ελλάδα
Έρευνα του The Recursive, η οποία διερευνά τις επενδυτικές προθέσεις των Venture Capitals (VCs) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (CEE) για το 2025, δείχνει ότι η πλειοψηφία των επενδυτών (περίπου το 60%) σκοπεύει να διευρύνει τις τοποθετήσεις προς το νεοφυές οικοσύστημα
Σύμφωνα με την έρευνα, το 2025 αναμένεται να είναι μία χρονιά γεμάτη επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και δυναμικές αλλαγές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στην οποία η έρευνα τοποθετεί και την Ελλάδα.
Οι επενδυτές VCs στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, επαναξιολογούν τις στρατηγικές τους, καθώς βλέπουν διαρκή ανάπτυξη σε καίριους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η άμυνα. Ουσιαστικά βλέπουν μεγάλη ανάπτυξη στους παραπάνω τομείς και θέλουν να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες, χωρίς όμως οι αποφάσεις τους να είναι απερίσκεπτες ή βιαστικές. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι οικονομικές αβεβαιότητες τους αναγκάζουν να υιοθετήσουν προσεγγίσεις που ισορροπούν την επενδυτική δυναμική με την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση ρίσκου, αναφέρει χαρακτηριστικά το report.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο report, 6 στους 10 fund managers θεωρούν πως το επενδυτικό κλίμα το έτος που διανύουμε θα είναι πιο ευνοϊκό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο αισιοδοξία για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των startups.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα το 2025
Η Oumi AI, της οποίας founders είναι οι Μάνος Κουκουμίδης, Πάνος Αχλιόπτας και Κωνσταντίνος Αίσωπος σήκωσε πριν μερικές ημέρες 10 εκατ. ευρώ, με lead investor τη Venrock.
H Oumi είναι μια πλατφόρμα που ξεκίνησε από πρώην μηχανικούς της Google, της Apple και της Meta και στοχεύει να επαναπροσδιορίσει το τοπίο της ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης.
Η Keragon του Κωνσταντίνου Χρήστου, σήκωσε μέσα στο 2025 χρηματοδότηση ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Ο γύρος Seed σημείωσε μεγάλη υπερκάλυψη με την Upfront Ventures να ηγείται και με τους αρχικούς επενδυτές Afore Capital, Focal και 25m Health.
Το fund General Atlantic που αποτελεί βασικό μέτοχο της Epsilon Net με ποσοστό 29,5%, επένδυσε πρόσφατα πάνω από 300 εκατ. δολάρια στην Runaway, startup του Έλληνα Αναστάση Γερμανίδη, με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Η Runaway είχε χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν από κολοσσούς όπως Google, Nvidia και Salesforce, σηκώνοντας κεφάλαια 141 εκατ. δολ. Ουσιαστικά, η πλατφόρμα της μέσα από τη χρήση ΑΙ, μπορεί να παράγει σε διάστημα λιγότερο των 2 λεπτών, σκηνή από μία ταινία μικρού μήκους, από ένα βίντεο κλιπ ή μια διαφημιστική καμπάνια (text to video), μόνο μέσω μιας σύντομης περιγραφής.
H Intryc επίσης συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο, καθώς άντλησε χρηματοδότηση 3,1 εκατ. δολαρίων.
Η Intryc είναι μια πλατφόρμα διασφάλισης ποιότητας υποστήριξης πελατών που βελτιστοποιεί τις ροές εργασίας με αυτοματοποίηση που υποστηρίζεται από AI. Ενώ και η Progressive Robotics επίσης άντλησε 1,6 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση μέσα στο 2025.
Η Wealthyhood των Α. Χριστοδουλάκη και Κ. Φαλιάγκα, άντλησε 3,6 εκατ. ευρώ από το Global Wealth Group, το Genesis Ventures καθώς και από 20 angel investors, αποφασίζοντας μετά το Ηνωμένο Βασίλειο να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.