22 Απρ 2025
READING

Το own label στοίχημα της ΑΒ Βασιλόπουλος και οι επενδύσεις σε ελληνικά προϊόντα

4 MIN READ

Το own label στοίχημα της ΑΒ Βασιλόπουλος και οι επενδύσεις σε ελληνικά προϊόντα

Το own label στοίχημα της ΑΒ Βασιλόπουλος και οι επενδύσεις σε ελληνικά προϊόντα

Η δημιουργία own brand προϊόντων για την ΑΒ Βασιλόπουλος, τα οποία αποτελούν μάρκες που βρίσκει κανείς αποκλειστικά στα ράφια της υπό διαφορετικές ετικέτες μαρκών και κατηγορίες αγαθών, δεν είναι κάτι καινούργιο για την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Το 2003 ο Κώστας Μαχαίρας έφερε στα ράφια της αλυσίδας τη νέα τότε σειρά προϊόντων «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη», με τρόφιμα προερχόμενα από Έλληνες παραγωγούς, συνδυάζοντας στοιχεία όπως η ελληνικότητα, η ποιότητα και η ονομασία προέλευσης, χρησιμοποιώντας ετικέτα η οποία χαρακτηριζόταν από λιτό σχεδιασμό με κυρίαρχη τη μαύρη γραμματοσειρά και συστήνοντας ουσιαστικά μία premium σειρά στους καταναλωτές. Η στρατηγική της αλυσίδας έφερε στο προσκήνιο ήδη από τότε προϊόντα όπως τα φασόλια Πρεσπών, οι γίγαντες Καστοριάς, το ρύζι μπονέτ Αξιού αλλά και πολλά ακόμα, εμπλουτίζοντας διαρκώς τη γκάμα στο διάστημα που ακολούθησε.

Ο στόχος να φτάσει το 45% του τζίρου έως και το 2028

Η αλυσίδα στο πέρασμα των ετών βρέθηκε να κινείται εκ νέου προς μία αντίστοιχη κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια υπό τη διοίκηση του Νίκου Λαβίδα, η ΑΒ παρουσίασε στα ράφια της μάρκες προϊόντων όπως είναι αυτές που διακινούνται και στις υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου Ahold Delhaize που υπάγονται στο cluster χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Ρουμανία, Σερβία, Ελλάδα). Μεταξύ αυτών είναι οwn label προϊόντα όπως τα Gustona, Nature’s Promise, Perla και άλλες. Για την ΑΒ Βασιλόπουλος, από τα συνολικά 1,94 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2024 ο τζίρος της, περίπου το 20% προέρχεται από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Στο επίκεντρο της στρατηγικής που εφαρμόζει η αλυσίδα, είναι  ΑΒ Βασιλόπουλος είναι να συνεχίσει να επενδύει τα επόμενα χρόνια στην ιδιωτική ετικέτα με τη μορφή του own brand, προϊόντα δηλαδή που παράγονται αποκλειστικά για λογαριασμό της, φτάνοντας σε περίπου 45% του τζίρου της έως και το 2028. Eκτός των άλλων, ανάμεσα στα onw label προϊόντα της ΑΒ είναι οι  διεθνείς μάρκες Care ή 365 του ομίλου Ahold Delhaize, όπου στόχος είναι να προσφέρονται σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις και η αγορά τους γίνονται σε επίπεδο ομίλου.

Σημειώνεται εδώ ότι το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που οδήγησαν πολλούς καταναλωτές να αναζητήσουν φθηνότερα από τα επώνυμα προϊόντα, λόγω της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Το αποτέλεσμα αυτής της ανοδικής τάσης, είναι ότι αυτή τη στιγμή τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στη χώρα μας αντιστοιχούν σε μερίδιο 25,8% επί των συνολικών πωλήσεων ταχυκίνητων αγαθών, που διατίθενται από τα καταστήματα σούπερ μάρκετ.

Οι επενδύσεις επικεντρώνονται και στα ελληνικά προϊόντα, όπου μεταξύ άλλων συνεργάζεται με τα Θερμοκήπια Θράκης υπό την ετικέτα «Ο Κήπος της Ξάνθης». Εν προκειμένω, τα Θερμοκήπια Θράκης συνεργάζονται με την ΑΒ Βασιλόπουλος, στην οποία διαθέτουν αποκλειστικά για λογαριασμό του ντομάτα υδροπονικής καλλιέργειας, αγγουράκι και μελιτζάνα σε ειδικά διαμορφωμένη συσκευασία, υπό την εμπορική ονομασία «Ο Κήπος της Ξάνθης».

Το εξαγωγικό hub στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Ταυτόχρονα όμως η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει αναπτύξει εξαγωγικό hub στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, του οποίου ο τζίρος σήμερα ανέρχεται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Από εκεί, ελληνικά προϊόντα διοχετεύονται σε θυγατρικές του ομίλου Ahold Delhaize – στον οποίο ανήκει και η ΑΒ – και σε άλλες χώρες. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως τα ΑΒ Επιλογή και ΑΒ Ελληνική Γη, όπου εξάγονται πάνω από 80 κωδικοί από όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, ελιές, τυριά, χυμούς, τοματοπολτούς, αλάτι, χαλβά, όπως για παράδειγμα ψιλές φακές Κοζάνης, κριθαράκι Τρίπολης, ρύζι Στυμώνα, ελιές Καλαμών, γραβιέρα Κρήτης.

Μία ακόμα κίνηση της ΑΒ Βασιλόπουλος εντός του 2024, ήταν να επενδύσει στο φρέσκο γάλα σε μία περίοδο συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων, ανανεώνοντας τη συσκευασία που είχε μέχρι πρότινος στα ψυγεία της, με νέα. Σημειώνεται ότι για λογαριασμό της ΑΒ Βασιλόπουλος, το φρέσκο γάλα παράγεται από τη Δέλτα. Η κίνηση της ΑΒ βασίζεται στη φιλοσοφία ότι στην κατηγορία του γάλακτος το ιδιωτικής ετικέτας είναι το πιο δημοφιλές, γι’ αυτό και επένδυσε στην αλλαγή της εικόνας του. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.