22 Απρ 2025
READING

Ποιοι ελέγχουν την αγορά του leasing στην Ελλάδα

5 MIN READ

Ποιοι ελέγχουν την αγορά του leasing στην Ελλάδα

Ποιοι ελέγχουν την αγορά του leasing στην Ελλάδα

Κερδισμένος από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε η επιβολή δασμών αναμένεται να βγει ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κατακόρυφη αύξηση των τιμών οχημάτων που αναμένεται, θα οδηγήσει όλο και περισσότερους στη λύση του leasing. Εξάλλου, κινητήρια δύναμη της ανοδικής πορείας του leasing είναι το ρεκόρ τουριστών που φτάνουν στη χώρα, κυρίως αεροπορικά,  με τους μεγαλύτερους παίκτες της αυτοκίνησης να βάζουν πόδι στη μίσθωση οχημάτων. 

Η επιβατική κίνηση στην Ελλάδα παρουσίασε ετήσια ανάπτυξη 8%, επηρεάζοντας θετικά τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Στον τομέα των μακροχρόνιων μισθώσεων, οι ταξινομήσεις εταιρικών στόλων παρουσίασαν μείωση κατά 2% το 2024. Ωστόσο, παρέμειναν περισσότερες από το 55% των συνολικών ταξινομήσεων, συνεχίζοντας τη μακροχρόνια τάση προτίμησης της μίσθωσης αντί της ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με έρευνα της ICAP μόλις τέσσερις εταιρείες ελέγχουν το 90% της αγοράς leasing και συγκεκριμένα της μακροχρόνιας μίσθωσης, εκ των οποίων οι δύο πρώτες εκτιμάται ότι ελέγχουν σχεδόν τη μισή αγορά, σε όρους αξίας.

Τη μερίδα του λέοντος έχει η Autohellas του ομίλου Βασιλάκη,  αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς franchisee της Hertz. Εκτός από τις υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, η Autohellas προσφέρει υπηρεσίες λειτουργικής μίσθωσης (leasing) και ήταν η πρώτη που εισήγαγε αυτή την υπηρεσία στην Ελλάδα το 1989. Ο δρόμος προς την καθιέρωση της Autohellas – Hertz ως τη μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ξεκίνησε το 1966 στην Κρήτη, όταν ο Θεόδωρος Βασιλάκης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για την αντιπροσώπευση της Hertz. Το 1974 η Hertz Hellas εξαγοράζεται πλήρως από τον Βασιλάκη και μετονομάζεται σε Autohellas. Πέρσι, τα έσοδα της Autohellas από τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν στα 220 εκατ. ευρώ, γράφοντας ανάπτυξη 9,9%, ενώ οι πωλήσεις στόλου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων διαμορφώθηκαν στα 90 εκατομμύρια, επίσης αυξημένες κατά 8,9%. Για το 2025 εκτιμά ότι συνεχιζόμενη ανάπτυξη στις μισθώσεις, λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες κινητικότητας και της ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση ομολόγου 200 εκατομμυρίων, «προκειμένου να προστατευτεί περαιτέρω από το υψηλό κόστος των επιτοκίων». Παράλληλα διασφάλισε χρηματοδότηση για τις αγορές στόλου αυτοκινήτων για το 2024 και σύναψε νέα σύμβαση χρηματοδότησης με το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλειστικά για την ενίσχυση του στόλου με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με στόχο να πρωταγωνιστήσει την επόμενη ημέρα της ηλεκτροκίνησης.

Μεγάλη δύναμη στο leasing είναι η Avis, η οποία στην Ελλάδα ελέγχεται από την Avis Budged Group και την Otokoc Otomotiv, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Koc στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εταιρεία κατέληξε στην κοινοπραξία όταν το 2017, στον σχετικό διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση της Avis Hellas (Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.) άσκησε το δικαίωμα πρώτης άρνησης που διατηρούσε στο σχήμα Olympia Group – Virtus International. Οι επενδυτές απέκτησαν το δικαίωμα χρήσης των Avis, Budget και Payless στην Ελλάδα αντί 81 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει ηγετική θέση με στόχο μεγαλύτερο των 30.000 οχημάτων.

Το 2023 ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 31% και ανήλθε σε 310 εκατομμύρια ευρώ. Ο τομέας της μακροχρόνιας μίσθωσης κατάφερε να αυξήσει τον όγκο των συμβολαίων του κατά 6,2% σε σχέση με το 2022 και τα έσοδα από αυτόν τον τομέα αυξήθηκαν κατά 22,4%. Σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη ήταν η ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας στην προμήθεια καινούριων αυτοκινήτων και η συσσώρευση παραγγελιών προηγούμενων ετών. Η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης σημείωσε αύξηση κατά 10,8%, καθώς επηρεάστηκε θετικά από τις αυξημένες ροές εισερχόμενου τουρισμού. Σημειωτέον ότι το EBITDA 161,2 εκατομμύρια, αυξημένο κατά 30,5%. Το 2024 η Avis έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα myavis, η οποία προσφέρει πλήρως ψηφιακή απόκτηση αυτοκινήτου με μακροχρόνια μίσθωση, μέσω πλήρους διασύνδεσης με την πλατφόρμα της KYC της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων. Η συνδρομητική υπηρεσία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά, ενώ έχει υπογραφεί σύμβαση για την εξαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινώντας από τη Γερμανία. Στο πλαίσιο της συμμετοχής στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Avis έχει υπογράψει δύο συμβάσεις χρηματοδότησης με τις Πειραιώς και Eurobank, συνολικού ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ. Το επενδυτικό πλάνο στοχεύει στη σταδιακή αντικατάσταση 8.000 οχημάτων κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά οχήματα.

Μετά το deal με την οικογένεια Θεοχαράκη για τη Sixt, βασικός παίκτης στη μίσθωση έγινε η Μοτοδυναμική. Η Sixt δραστηριοποιείται στον χώρο της κινητικότητας από το 1912 και στην Ελλάα έχει παρουσία από το 1998. Από τον Δεκέμβριο του 2018, η εισηγμένη απέκτησε το 80,5% της εταιρείας Λάϊον Ρένταλ που ελέγχει το brand της γερμανικής Sixt, ενώ από τον Απρίλιο του 2023 απέκτησε το σύνολο της εταιρείας από το μέτοχο μειοψηφίας. Το 2023 η Sixt πέτυχε 41,4 εκατ. ευρώ έσοδα από ενοικιάσεις, αυξημένα κατά 7,9% – με περισσότερες κρατήσεις, αλλά και μειωμένη μέση τιμή σε σχέση με το 2022 – και 12,5 εκατ. από πωλήσεις αυτοκινήτων.

Όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμικής, Πάρης Κυριακόπουλος, η ενοικίαση αυτοκίνητων συνέχισε την σημαντική ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, με τον εισερχόμενο τουρισμό να διαγράφει εξαιρετική πορεία και τις αφίξεις να υπερβαίνουν σημαντικά αυτές του 2019. Η εισηγμένη εξετάζει νέους σταθμούς και αύξηση του στόλου, με στόχο να αυξήσει περαιτέρω τη θέση της στην κατηγορία και συνεχίζει να επενδύει επιλεκτικά στο Sixt+, τη συνδρομητική υπηρεσία, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη εξαγορά στην ενοικίαση αυτοκινήτου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.