Το τέταρτο και το πέμπτο resort εκτός ελληνικών συνόρων επιδιώκει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του προσεχώς ο όμιλος της Sani/Ikos, που σήμερα λειτουργεί 12 ιδιόκτητα θέρετρα Sani Resort και Ikos σε Ελλάδα και Ισπανία. Έχοντας επεκταθεί σε Μαρμπέγια – Εστεπόνα και Μαγιόρκα, ο όμιλος με τις ελληνικές ρίζες ετοιμάζεται να ανοίξει τόσο το Ikos Marbella στην Ισπανία, το δεύτερο στην Costa del Sol, όσο και το πρώτο εκτός των δύο αγορών που έχει παρουσία, στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ομίλου, το Ikos Marbella στην Ισπανία με 360 δωμάτια θα ανοίξει τον Απρίλιο του 2027 και το Ikos Cortesia θα έχει δυναμικότητα 440 δωμάτια και θα κάνει εγκαίνια τον Απρίλιο του 2028. Είχε προηγηθεί η εξαγορά του Blau Porto Petro στη Mαγιόρκα από τον ισπανικό όμιλο Roxa και η αναβάθμισή του σε πολυτελές θέρετρο 5 αστέρων.
Το Ikos Andalusia ήταν το πρώτο από τα Ikos Resorts στην Ιβηρική χερσόνησο, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Η Sani/Ikos είναι ο πρώτος ελληνικός όμιλος που βγήκε εκτός Ελλάδας το 2018. Με την προσθήκη του Ikos Kassandra, του θερέτρου που θα αναπτυχθεί στα τρία ξενοδοχεία που εξαγόρασε πρόσφατα από τη Goldman Sachs, η δυναμικότητα του ομίλου θα ξεπεράσει τα 5.600 δωμάτια έως το 2029. Όπως έχει δηλώσει ο ένας από τους ιδρυτές του ομίλου ο όμιλος επεκτείνεται μεν στη Μεσόγειο, αλλά πιθανό να φτάσει μέχρι την Καραϊβική. Στο κάδρο, μάλιστα, φέρεται να είχαν μπει οι Σεϋχέλλες, οι Μαλδίβες και ο Άγιος Μαυρίκιος, προορισμοί που θα ενίσχυαν την εξωστρέφεια της Sani/Ikos. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου έχει εισέλθει το κρατικό fund της Σιγκαπούρης CIG, σε μια συμφωνία που αποτίμησε την ελληνική ξενοδοχειακή σε 2,3 δισεκατομμύρια.
Την παράδοση να προσθέτει στο δυναμικό της ιστορικά ξενοδοχεία συνέχισε κι εκτός ελληνικών συνόρων η Λάμψα, που εκτός από τη Μεγάλη Βρεταννία, το King George και το Athens Capital, ελέγχει το Hyatt Regency στο Βελιγράδι και το Mercure Belgrade Excelsior στην ίδια πρωτεύουσα. Το ξενοδοχείο Excelsior Beograd κατασκευάστηκε το 1921 και άνοιξε το 1924, ενώ κατασκευάστηκε από Βιεννέζους αρχιτέκτονες. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στέγαζε το γερμανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, ενώ από το 1945 έως το 1948 χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Γιουγκοσλαβίας. Ως ξενοδοχείο άνοιξε ξανά το 1948 υπό το καθεστώς της συμμετοχικής ιδιοκτησίας των εργαζομένων και ιδιωτικοποιήθηκε 60 χρόνια μετά. Από το 2020 ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην εισηγμένη των αδελφών Λασκαρίδη, που προχώρησε νωρίτερα σε εκτεταμένη ανακαίνιση. Το δε Hyatt Regency, σε κομβικό σημείο της Νέας Πόλης, του Βελιγραδίου αποκτήθηκε κατά 51% αντί 11 εκατομμυρίων το 2006. Αυτή ήταν και η πρώτη μεγάλη επένδυση στην ιστορία της Λάμψα που δε σχετίζεται με τη Μεγάλη Βρεταννία, ενώ δύο χρόνια μετά απέκτησε και το υπόλοιπο ποσοστό.

Η επέκταση σε ευρωπαϊκούς προορισμούς είναι στόχος και για τη Zeus International του Χάρη Σιγανού, η οποία έχει παρουσία ήδη σε τρεις χώρες εκτός συνόρων, σε Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρο. Το επενδυτικό πλάνο της Zeus International προβλέπει την αναβάθμιση του Dolce Milan Malpensa που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της. To ξενοδοχείο στο Μιλάνο ήταν ήδη μισθωμένο στην εταιρεία, που αγόρασε το ακίνητο από την Prodea το 2024. Ριζικά ανακαινισμένο λειτουργεί και το Opera Hotel στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Η Ρουμανία είναι τόσο γνώριμη αγορά, καθώς εκεί η Zeus έχει τρεις μονάδες μαζί με το Central Hotel, Trademark Collection by Wyndham και το Hotel Venezia, ενώ στην Κύπρο έχει επεκταθεί με το Wyndham Nicosia.
Συνεργάτης των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών αλυσίδων είναι και εκτός συνόρων η Knossians Group των Γιάννη και Τίνα Δασκαλαντωνάκη, οι οποίοι επιχειρούν αυτόνομα από την αδελφή τους Τίνα, ιδιοκτήτρια της Grecotel. Στην ιδιοκτησία του ομίλου έχουν περιέλθει τα Metropol Palace στη Σερβία, το Maison M-Gallery στη Σόφια, ενώ έχει συμμετοχή και στο επίσης βουλγαρικό Sofia Hotel Balkan.
Tο Metropol Palace είναι το πιο ιστορικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Σερβίας, που δημιουργήθηκε το 1956 μετά από εντολή του Tίτο για να υπάρχει χώρος φιλοξενίας των ξένων ηγετών. Η εταιρεία συνεχίζει να αξιολογεί ευκαιρίες ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, με τον Γιάννη Δασκαλαντωνάκη να έχει δηλώσει πως πιστεύει στις προοπτικές της γειτονιάς των Βαλκανίων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.