Στις αρχές της τεχνολογικής έκρηξης, το προφίλ μιας εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφήνονταν σε νεότερο, τεχνολογικά καταρτισμένο προσωπικό, ή στους επαγγελματίες επικοινωνίας, με τα διευθυντικά στελέχη να είναι απρόσιτα, σε μια απόμακρη μυθώδης, μυστηριώδη και ίσως φοβική αίθουσα θρόνου – διοίκησης. Μα όχι πια!
Οι λόγοι που κοτζάμ CEOs κάνουν αναρτήσεις σα να έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο
Οι σημαντικότεροι και πλέον επιτυχημένοι CEOs φαίνεται να επιθυμούν να είναι ενεργοί στα social media, εναρμονισμένοι πλήρως με την εποχή, που αν δεν είσαι κοινωνικά δικτυωμένος, είναι σα να μην υπάρχεις. Έχοντας πλήρη συνείδηση της εποχής και των ψηφιακών συνθήκων της, που άλλωστε στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι στάθηκαν οι αρχιτέκτονες της, δημιουργούν προσωπική και εταιρική επίδραση μέσω των social media και αναπτύσσουν τη φήμη τους ως thought leaders. Ακόμη, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πελατών και των επενδυτών στην εταιρεία τους. Η online παρουσία τους λειτουργεί ως extension του employer branding, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την προσβασιμότητα και τη σύνδεση με το κοινό. Κάποιοι απ αυτούς, μάλιστα ενισχύουν το προσωπικό τους προφίλ, αναδεικνύοντας και ανθρώπινες στιγμές του βίου τους, ή κοινωνικές του θέσεις και αντιλήψεις. Οι πιο κορυφαίοι μάλιστα αναδεικνύονται σε αλά Κιμ Καρντάσιαν influencers! Οι πλατφόρμες που προτιμούν είναι Twitter ή X το οποίο θεωρείται πολύ βασικό για real-time engagement, κριτική και επικοινωνία κρίσεων, το Instagram, που επιλέγεται για προσωπική εικόνα και lifestyle branding, το YouTube και το TikTok, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για διείσδυση τους στο νεανικό κοινό και βέβαια το LinkedIn.
LinkedIn: απαραίτητο για B2B networking και thought leadership
Μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το LinkedIn, αφού είναι η κορυφαία πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης, με περισσότερους από 900 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και υψηλή επισκεψιμότητα. Έτσι, όμως, για την ιστορία να αναφέρουμε, πως η άνευ ανταγωνισμού πλατφόρμα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 και εκτοξεύτηκε επίσημα τον Μάιο του 2003, κυρίως από τον Ριντ Χόφμαν, πρώην υπάλληλο της PayPal, για να αγοραστεί το 2016 από τη Microsoftγια 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι γνωστό πως λειτουργεί ως εικονικό βιογραφικό, εργαλείο networking και πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας. Για τις επιχειρήσεις, είναι απαραίτητο για employer branding, recruitment και B2B marketing, ενώ οι χρήστες του είναι κυρίως επαγγελματίες, managers, recruiters και entrepreneurs που αναζητούν συνεργάτες, γνώσεις ή καριέρα. Το LinkedIn παραμένει η κορυφαία πλατφόρμα επαγγελματικού δικτύωσης, αλλά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Για recruitment και employer branding, το Indeed και το Glassdoor προσφέρουν δυνατότητες αναζήτησης εργασίας και κριτικές εταιρειών, ενώ το AngelList και το Hired εστιάζουν σε startups και tech talent. Στο B2B marketing και networking, το Twitter (X) και οι Facebook Groups διευκολύνουν την αλληλεπίδραση, ενώ πλατφόρμες όπως το Slack και το Discord φιλοξενούν communities ειδικών κλάδων. Για freelancers, το Upwork, το Fiverr και το Toptal είναι ιδανικά, ενώ οι creatives προτιμούν το Behance και το Dribbble. Ειδικοί κλάδοι, όπως οι ακαδημαϊκοί, χρησιμοποιούν το ResearchGate, ενώ οι entrepreneurs και οι επενδυτές αξιοποιούν το Crunchbase. Αν και το LinkedIn καλύπτει τα περισσότερα από αυτά, οι εναλλακτικές προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις για συγκεκριμένους στόχους.
Οι πλέον επιδραστικοί με τους περισσότερους followers CEOs στα Social Media
Με τα πολλά, οι top CEOs πια, χρησιμοποιούν τα social media ως επεκτάσεις της δουλειάς τους, συνδυάζοντας επιρροή, μάρκετινγκ και διαφάνεια. Η επιτυχία τους δεν μετριέται μόνο ικανότητα να διαμορφώνουν αφηγήματα και να επηρεάζουν κοινά με συναισθηματική και πληροφοριακή σύνδεση, αλλά και με followers και πως αλλιώς! Άλλωστε για social media μιλάμε εδώ. Έτσι υπάρχει μια χρυσή δεκάδες των σταρ επιχειρηματιών – influencers, που μπορεί να μην πιάνουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο με τα 630 εκατομμύρια followers και την Κίμ Καρντάσιαν με τα 365 εκατομμύρια της, αλλά και αυτοί έχουν μυθώδη νούμερα ακολούθων. Πρώτος φυσικά είναι ο Έλον Μασκ, στο δικό του X -Twitter, με 194 εκατ. followers. Είναι βέβαια σταρ, εκκεντρικός και αμφιλεγόμενος με αναρτήσεις, που γίνονται συχνά viral προβάλλοντας πολιτικές απόψεις, memes και ακόμη και προτάσεις για αγορές, ή προσφορές για προϊόντα της Dogecoin ή της Tesla stock για παράδειγμα. Τον ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς με 74 εκατομμύρια ακολουθούν στο Χ- Twitter και με 41 εκατομμύρια στο LinkedIn, με αναρτήσεις που εστιάζουν σε υγεία, κλιματική αλλαγή και φιλανθρωπία, δημοσιοποιώντας τις δράσεις του Gates Foundation. Εννοείται πως το LinkedIn το χρησιμοποιεί για επιχειρηματικό content. Τρίτος στη σειρά είναι ο Γουόρεν Μπάφετ με 6 εκατομμύρια στο Twitter και ενεργό προφίλ στο LinkedIn, όπου είναι φειδωλός στις αναρτήσεις του, οι οποίες αφορούν αυστηρά σε για επενδύσεις και μοίρασμα οικονομικής σοφίας. Τέταρτη σε επιδραστικότητα είναι η Σάτια Ναντέλα, CEO της Microsoft με 11 εκατ. ακόλουθους στο LinkedIn το οποίο χρησιμοποιεί για εταιρική επικοινωνία και τεχνολογικά insights. Πέμπτος ο Ρίτσαρντ Μπράνσον με 12 εκατ. ακολούθους στο Twitter, που διαθέτει μια αντικομφορμιστική, απρόβλεπτη αυθεντικότητα και προωθεί τη Virgin Group με χιούμορ και ιστορίες. Ο Τζεφ Μπέζος χρησιμοποιεί το Χ και το Instagram στο οποίο έχει 4 εκατομμύρια followers δείχνει τη προσωπική του ζωή σε εορτασμούς με τη σύζυγο του, εικόνες από διαστημικά ταξίδια της Blue Origin και δράσεις από τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα. Ο Τιμ Κουκ εκτός από το LinkedIn έχει 10+ εκατομμύρια ακολούθους στο Χ – Twitter, όπου ο CEO της Apple’s Voice ανακοινώνει νέα προϊόντα και υποστηρίζει κοινωνικά θέματα για το περιβάλλον, τα πολιτικά δικαιώματα ή την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Σέριλ Σάντμπεργκ εκτός από το LinkedIn, έχει 7+ εκατ. φίλους στο Facebook και οι αναρτήσεις της εστιάζει σε γυναίκες ηγέτες και ψηφιακή επικοινωνία. Ο Τζακ Μα, ιδρυτής της Alibaba πολύ ενεργός στο LinkedIn έχει πάνω από 3 εκατομμύρια ακολούθους στο Χ Twitter, όπου μοιράζεται τα παγκόσμια οράματα του, για entrepreneurship και τεχνολογική καινοτομία. Ο Μαρκ Μπένιοφ, ιδρυτής και Πρόεδρος της Salesforce, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού παγκοσμίως ακολουθείται από 1 εκατομμύριο άτομα στο Χ -Twitter, ενώ παραμένει ενεργός στο LinkedIn, προωθώντας την εκπαίδευση και την τεχνολογία μέσω της πλατφόρμας του.
Οι πιο έξυπνοι από μας
Τελικά αυτοί οι έξυπνοι άνθρωποι που αναδείχθηκαν στους πλέον δυνατούς CEOs του πλανήτη, δεν μοιάζει να χρησιμοποιούν τα social media για να λάμψουν, αλλά χρησιμοποιούν τη λάμψη τους για να αναδείξουν κάτι μεγαλύτερο. Δεν έχουν ανάγκη αυτοπροβολής, όσο αξιοποίησης άλλης μιας κραταιής κοινωνικής οδού για την επίτευξη του στρατηγικού τους σκοπού. Του να μετατρέψουν, δηλαδή, τη διαδικτυακή παρουσία τους σε γέφυρα προς τους πελάτες, τους εργαζόμενους και το μέλλον της εταιρείας τους. Μοιάζει η κοινωνική τους παρουσία, η προβολή των θέσεων για την πολιτική, την οικονομία, τον κόσμο, την Τεχνητή Νοημοσύνη και όλα αυτά που απασχολούν όλους εμάς τους κοινούς θνητούς στο ότι δεν πουλάνε μόνο το προϊόν τους, αλλά μια ιδέα, όπως ο πράττει ο Μπένιοφ προβάλλοντας τη θέση του για την «ισότητα στην τεχνολογία». Δεν θέλουν να είναι απλώς ένα προφίλ, που να θυμίζει την παρουσία τους, αλλά πηγή έμπνευσης. Να εκμεταλλεύονται την προσοχή για να την επενδύουν, όπως ο Μασκ, που μετατρέπει όλα τα tweets του σε δωρεάν δημοσιότητα για τη Tesla.
Τέλος, οι έξυπνοι αυτοί άνθρωποι, δεν μετρούν τα likes, αλλά την αλλαγή που προκαλούν. Και μοιάζει αυτό να είναι το μόνο που μετράει.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.