Τα σχέδια επέκτασής της «καταστρώνει» η Box Now, που ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν στην αγορά του last mile delivery στην Ελλάδα, με λίγες ημέρες διαφορά από τον βασικό ανταγωνιστή της, τη Skroutz, που σύστησε πρώτη τις έξυπνες θυρίδες στους καταναλωτές.
H Box Now, θυγατρική της Emma Capital, γεννήθηκε από μία ιδέα του Τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς γνωστού στην Ελλάδα κι από άλλες επενδύσεις του, όπως αυτή στον ΟΠΑΠ. Η λογική των lockers υπήρχε στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο του 2021 το fund από την Τσεχία αποφάσισε να προσαρμόσει αυτή τη λογική στην ελληνική πραγματικότητα και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου τοποθέτησε το πρώτο της κουτί.
Η πιο πρόσφατη απόβαση της Box Now ήταν αυτή στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος της για επέκταση στα μεγαλύτερα νησιά της χώρας. Το επενδυτικό πλάνο ύψους 4 εκατ. ευρώ για φέτος προβλέπει την τοποθέτηση θυρίδων σε δέκα νέους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως είναι η Ζάκυνθος, η Ρόδος, η Σύρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κεφαλονιά, που προστίθενται στο ήδη υπάρχον δίκτυο της εταιρείας, η οποία εξυπηρετεί την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Κρήτη και τη Σαλαμίνα. Ήδη η Box Now διαθέτει 120.000 διαθέσιμες θυρίδες στην Ελλάδα, δηλαδή καλύπτει το 90% του πληθυσμού. Η Ελλάδα ήταν η αφετηρία για την εταιρεία που επεκτάθηκε στην Κύπρο πριν από ένα χρόνο και εκεί το δίκτυο αριθμεί 125 lockers και 10.000 διαθέσιμες θυρίδες με 92% πληθυσμιακή κάλυψη. Στο πλαίσιο της επέκτασής της, έχουν ιδρυθεί δύο συγγενείς εταιρείες της Box Now σε Κροατία και Βουλγαρία όπου φαίνεται ότι θα δραστηριοποιηθεί από το 2026 κι έπειτα, ενώ οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε Ελλάδα και Κύπρο φτάνουν τους 300.
Πέρα από τη χωρική επέκταση, τα κουτιά της Box Now μεγαλώνουν και σε μέγεθος, αφού ενώ είχαν έως 50 θυρίδες, εξοπλίζονται με περισσότερες για να παραδίδονται τα δέματα με μεγαλύτερη χρονική ακρίβεια. Όπως έχει εξηγήσει η εταιρεία, οι θυρίδες δεν τοποθετούνται τυχαία, αλλά ανάλογα με τον πληθυσμό και δεδομένα για την αγοραστική δύναμη, σε σημεία όπου υπάρχει περισσότερη ζήτηση. Συγκεκριμένα, το πλάνο για τα αστικά κέντρα συνεχίζεται μέσω της ανάπτυξης ενός νέου μοντέλου, με τη μίσθωση μικρών καταστήματα και την τοποθέτηση lockers που διαθέτουν περίπου 250 θυρίδες. Σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 40 τέτοια καταστήματα, τα οποία είναι προσβάσιμα στους καταναλωτές όλο το 24ωρο, σε κομβικά σημεία, όπως είναι η περιοχή του Γκύζη στην Αθήνα και της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κολοκοτρώνη της Πάτρας. Εκεί η εξυπηρέτηση γίνεται self service και φιλοξενείται μεγάλος αριθμός θυρίδων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Σε ό,τι αφορά το πελατολόγιό της, η Βοx Now συνεργάζεται με 4.000 ηλεκτρονικά καταστήματα – 9 στα 10 ελληνικά. Στους καταναλωτές αποστέλλει από αυτά 11 εκατομμύρια δέματα, το 68% των οποίων διακινείται από την ελληνική αγορά και το 32% από το εξωτερικό, ενώ το 15% των διακινούμενων δεμάτων αποστέλλεται από ιδιώτη σε ιδιώτη. Ενδεικτικά, ένας οδηγός της Box Now διανέμει 700 δέματα το οκτάωρο, όταν ένας κούριερ διανέμει έως 80 δέματα κατ’ οίκον, ημερησίως.
Η ιδέα αυτή άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς, αφού η εταιρεία πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία στο τελευταίο τρίμηνο του 2024. Πέρσι πέτυχε οκταπλάσιο κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2023 και υπέρ-τριπλασίασε τον όγκο δεμάτων σε ετήσια βάση. Η εταιρεία κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη τετράδα μεταξύ των κορυφαίων παικτών στην αγορά διακίνησης δεμάτων.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι από τις αρχές του 2023 στη Box Now έχει επενδύσει η Olympia Group του Πάνου Γερμανού μέσω του επενδυτικού βραχίονα PCP, που κατέχει μερίδιο μειοψηφίας, έτσι ώστε να συμβάλει στο στόχο για την κατάκτηση ηγετικής θέσης στην αγορά των αυτόματων θυρίδων παραλαβής δεμάτων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Από την ίδρυσή της, η εταιρεία έχει δαπανήσει 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πέρσι δημιούργησε την πρώτη εφαρμογή για το κινητό, με τη δυνατότητα αποστολής δεμάτων και παρακολούθησής τους σε πραγματικό χρόνο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.