12 Απρ 2025
READING

Με επενδύσεις στο ακτινίδιο πρώην στέλεχος της ΑΒ Βασιλόπουλος και ο επικεφαλής του Συνεταιρισμού Αγρινίου

3 MIN READ

Με επενδύσεις στο ακτινίδιο πρώην στέλεχος της ΑΒ Βασιλόπουλος και ο επικεφαλής του Συνεταιρισμού Αγρινίου

Με επενδύσεις στο ακτινίδιο πρώην στέλεχος της ΑΒ Βασιλόπουλος και ο επικεφαλής του Συνεταιρισμού Αγρινίου

Στη δεύτερη φάση υλοποίησης του επενδυτικού του σχεδιασμού εισέρχεται ο νεοσύστατος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Ακτινιδίων Αγρινίου, τον οποίο δημιούργησαν και συμμετέχουν ο πρώην Senior Vice President Operations της ΑΒ Βασιλόπουλος και επί σειρά ετών στέλεχος της αλυσίδας, Δημήτρης Πρίντζιος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς.

Σημειώνεται ότι ο Θωμάς Κουτσουπιάς έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια και προσωπικά στην καλλιέργεια κίτρινου ακτινιδίου, το οποίο προσφέρει υπεραξία σε επίπεδο τιμής για τον παραγωγό και συσκευαστή σε σχέση με τα συμβατικά πράσινα ακτινίδια. Οι επενδυτές και µέλη του νεοσύστατου συνεταιρισμού έχουν σκοπό να πραγματοποιήσουν παραγωγή ελεγχόμενων ποικιλιών µε επίκεντρο το κίτρινο αλλά και κόκκινο ακτινίδιο, συνάπτοντας συµβόλαιο µε το τυποποιητήριο της Alfa Greek Fruits που ανήκει στον Ένωση Αγρινίου, η οποία θα έχει την ευθύνη για τη διαλογή της σοδειάς, την τυποποίηση καθώς και διάθεσή των ακτινιδίων στην αγορά. Σχεδόν το σύνολο των παραγόμενων ποσοτήτων θα διατίθεται σε χώρες του εξωτερικού.

Συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας 500 στρεμμάτων

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται οι δύο επενδυτές έχουν ήδη συγκεντρώσει τα κτήματα που ήταν απαραίτητα, για να φτάσουν σε συνολικές καλλιέργειες 500 στρεμμάτων, όπου έχουν γίνει οι απαραίτητες φυτεύσεις κίτρινου ακτινιδίου, ενώ από αυτά υπολείπονται ακόμα 50 στρέμματα που πρόκειται να φυτευτούν τον Φεβρουάριο του 2026 με πρόσθετες κινήσεις για τη στήριξη και προστασία των καλλιεργειών με αντιχαλαζικά δίχτυα για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Το συνολικό επενδυτικό πλάνο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The Total Business ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ και η πρώτη συγκομιδή αναμένεται να γίνει το 2027. Μέρος της επένδυσης έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελώντας το πρώτο project από τον πρωτογενή τομέα, το οποίο εντάχθηκε και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης το επενδυτικό πλάνο.

Ο κλάδος του ακτινιδίου αποτελεί καίριο πεδίο ενδιαφέροντος και δυναμικής για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διατηρεί την πρωτιά στην καλλιέργεια ακτινιδίου στο βόρειο ημισφαίριο, δεδομένης της πτωτικής πορείας που έχουν ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα οι καλλιέργειες ακτινιδίου στην Ιταλία, η οποία αποτελεί τον κύριο ανταγωνιστή της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών καλλιεργειών αποτελείται από πράσινα ακτινίδια ποικιλίας Χέιγουορντ, τα οποία κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια παρουσίασαν αύξηση μέσης τιμής καθώς κινήθηκαν περίπου στο 1 ευρώ το κιλό. Το γεγονός αυτό ενθάρρυνε πολλούς από τους παραγωγούς ακτινιδίου να συνεχίσουν να καλλιεργούν το πράσινο ακτινίδιο, έναντι του κίτρινου.

Ιδιαίτερα δημοφιλές το κίτρινο ακτινίδιο στη Νέα Ζηλανδία

Το κίτρινο ακτινίδιο αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή καλλιέργεια στη Νέα Ζηλανδία, χώρα στην οποία παράγονται 450.000 τόνοι ετησίως. Οι Νεοζηλανδοί είναι εκείνοι που ξεκίνησαν το 2013 τα κιτρινόσαρκα ακτινίδια, πολύ πριν γίνουν ευρύτερα γνωστά. Η παραγωγή στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μόλις 1.000 τόνοι ετησίως και παρουσιάζει προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά το πράσινο ακτινίδιο η παραγωγή της χώρας μας είχε ξεπεράσει τους 400.000 τόνους τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο κατά τα έτη 2023 και το 2024 η παραγωγή ήταν μειωμένη λόγω των απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών και εξαιτίας του παγετού που εκδηλώθηκε το 2024, πλήττοντας τα φυτά κατά την ανθοφορία τους.

Εκτιμάται ότι και το 2024 η παραγωγή της χώρας μας στο ακτινίδιο μειώθηκε στους 300.000 τόνους. Πλήγμα ωστόσο έχει υποστεί και η Ιταλία, η οποία παλαιότερα είχε φτάσει ακόμα και τους 450.000 τόνους σε ετήσια παραγωγή, αριθμό από τον οποίο απέχει παρασάγγας σήμερα. Σήμερα, εξάγεται το 90% του ακτινίδιου που παράγεται στη χώρα μας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.