Στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν μάθει να ζουν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και να επιβιώνουν μέσα από κρίσεις, αλλά και στις πιθανές επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο Αμερικής – Ευρώπης, αναφέρθηκε ο Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines.
Εκτός των άλλων τοποθετήθηκε για τις πιθανές επιπτώσεις που περιορίζονται αποκλειστικά σε επίπεδο ψυχολογίας των ταξιδιωτών και σχετίζονται με τον πόλεμο δασμών Αμερικής – Ευρώπης, εκτιμά ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να υπάρξουν, ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης. Ο κύριος Βασιλάκης κατά τη συμμετοχή του στο 10ο Delphi Economic Forum, το οποίο παρακολούθησε το The Total Business είπε ότι: «οι επιδράσεις από την υφιστάμενη κατάσταση από την Αμερική προς την Ευρώπη δεν υφίστανται καθότι εμφανίζεται ως επιτιθέμενη η Αμερική. Επομένως δεν φαίνεται να έχει επίπτωση όλη αυτή η κατάσταση. Το μόνο γεγονός που συγκράτησε την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης ήταν η κατάσταση στη Σαντορίνη για περίπου δύο μήνες. Ωστόσο εάν η κατάσταση αποκτήσει χαρακτηριστικά ισχυρής αντιπαλότητας, δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τι μπορεί να επιφέρει μελλοντικά».
Οι δασμοί στα αεροσκάφη και οι επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν
Αναφορικά με τους δασμούς στα αεροσκάφη, τόνισε ότι θα ήταν αυτοκτονικό να συμβεί κάτι τέτοιο τη στιγμή που τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη φιλοξενούν στα εδάφη τους, τους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως την Boeing και την Airbus. Οι δύο κατασκευαστές αγοράζουν ανταλλακτικά από 50-60 χώρες του κόσμου και σε περίπτωση επιβολής δασμών, θα ακριβύνουν τα προϊόντα και των δύο «χωρίς να υπάρξει κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είτε για τον έναν, είτε για τον άλλο. Στα αυτοκίνητα που είναι η άλλη μας δουλειά μέσω του ομίλου Autohellas, εντοπίζεται ένα μεγάλο μέρος του δυνητικού εμπορικού πολέμου μεταξύ Αμερικής, Ευρώπης, Κίνας και τα πράγματα είναι περισσότερο αβέβαια. Αλλά και σε αυτόν τον τομέα εισάγονται ελάχιστα αυτοκίνητα από την Αμερική, επομένως δεν μπορεί να υπάρξει άμεση επίπτωση. Μπορεί να υπάρξουν έμμεσες επιδράσεις, κάτι που μένει να αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Βασιλάκης.
«Έχουμε μάθει τα τελευταία 15 χρόνια να ζούμε σε κρίσεις»
Για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης των οικονομιών στις χώρες της Ευρώπης, συνυπολογίζοντας ότι τα επιτόκια μπορεί να μην μειωθούν με τόσο γρήγορο ρυθμό όπως αναμενόταν πριν από περίπου τρεις μήνες και ως προς το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ελληνική αγορά απάντησε ότι «ο προγραμματισμός επενδύσεων των επιχειρήσεων δεν μπορεί να αναχαιτιστεί επειδή υφίσταται αυτή η ανασφάλεια. Έχουμε μάθει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια να ζούμε μέσα σε κρίσεις και το μόνο που έχουμε διδαχθεί είναι ότι αν δεν έχουμε τη δύναμη, την αντοχή και την καβάτζα να περνάμε τις λακκούβες, αποκλείεται να είμαστε εκεί την επόμενη μέρα. Επομένως η ψυχραιμία, η υπομονή και ο λελογισμένος τρόπος εκτέλεσης όποιου επενδυτικού πλάνου υπήρχε, είναι η μόνη συνταγή για τον εαυτό μου και ελπίζω για οποιονδήποτε άλλον».
Ο επικεφαλής της Aegean εκτίμησε αναφορικά με το ενδεχόμενο να περιοριστεί η παγκοσμιοποιημένη εικόνα και να υπάρξει στροφή σε τοπικές παραγωγές, ότι μία πολυεθνική αντί να παράγει σε μία χώρα τα προϊόντα της, μπορεί να μοιράσει την παραγωγή σε τρεις χώρες, προκειμένου να μοιράσει το ρίσκο είτε δασμολογικά, είτε σε γεωπολιτικό επίπεδο. «Είναι κάτι που είδαμε και στη διάρκεια της πανδημίας με τα προϊόντα προφύλαξης όπως μάσκες ή άλλα υλικά, όπου έγινε ήδη μία κίνηση να γίνει πιο περιφερειακό αντί για παγκοσμιοποιημένο το σύστημα. Ωστόσο δεν γίνεται να ανατρέψουμε την παγκοσμιοποίηση, αν και μία σχετική στροφή στην τοπική παραγωγή θα μπορούσε να υπάρξει».
O ρόλος του τουρισμού
Αναφορικά με το ρόλο του τουρισμού, σημείωσε ότι «έσυρε» την Ελλάδα από την κρίση. «Ωστόσο ήρθε η πανδημία και αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα, σε μία περίοδο που ο τουρισμός βρισκόταν στο ανώτερο σημείο του. Και το αποτέλεσμα ήταν να λέμε ότι μία χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό, δεν μπορεί να έχει ένα ασφαλές παραγωγικό μοντέλο. Καταρχήν, κανείς δεν είπε ότι οποιαδήποτε χώρα πρέπει να έχει μόνο τουριστική παραγωγή, εκτός αν είναι οι Μαλδίβες που έχουν μόνο τουρισμό και ψάρια. Αλίμονο εάν δεν είμαστε ισορροπημένοι. Αλίμονο εάν οι επενδύσεις που γίνονται στον τουρισμό, δεν ευνοούν συνολικά την οικονομία, είτε πρόκειται για την πρωτογενή παραγωγή, τον κατασκευαστικό κλάδο, τα logistics, είτε για την εκπαίδευση των ανθρώπων. Πού υπάρχει ανταγωνισμός; Επιτέλους, ο ανταγωνισμός υφίσταται στην ανεύρεση των ανθρώπων. Δηλαδή, θα έπρεπε να ξαναγυρίσουμε πίσω στο 2015,2016, 2017, 2018 όταν είχαμε 27% ανεργία για να μην έχουμε ανταγωνισμό. Αυτό είναι κατάντια, από την οποία τελικά ξεφύγαμε. Τώρα αυτό το ευγενές ότι πρέπει να είμαστε καλύτεροι για να έρθουν να εργαστούν κοντά μας καλύτεροι άνθρωποι, για να αμείβονται και να εκπαιδεύονται καλύτερα, δεν μπορεί να είναι λόγος ανταγωνισμός. Τα δε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μακάρι να τα είχαμε καταναλώσει όλα, μοιρασμένα με τον οποιονδήποτε».
Στάθηκε στη θετική συσχέτιση που έχει ο τουρισμός με άλλους κλάδους της οικονομίας. «Είναι θετική η συσχέτιση. Για παράδειγμα ο κατασκευαστικός κλάδος μεταξύ του 2013 και του 2019 στηρίχθηκε μόνο από τον τουρισμό. Αργότερα βρέθηκαν και χρήματα για να ξαναγίνουν οικοδομές, ενώ έγιναν επενδύσεις στην ενέργεια, τα λιμάνια, τις υποδομές, τα αεροδρόμια».
«Θετική είναι κατά 95% η συνεισφορά του τουρισμού. Στη χωροταξία έχουμε κάποιες φορές διαφορετικές προτεραιότητες, κάτι που είναι λογικό. Όλα τα είδη της ανάπτυξης θέλουν το δικό τους χώρο. Και σπίτι να θέλω να αγοράσω και να αρέσει στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (συνομιλητές στο ίδιο πάνελ), θα έχουμε ανταγωνισμό για το σπίτι. Συχνά όμως συνεργαζόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλο χωρίς να στενοχωριόμαστε που θέλουμε να αγοράσουμε το ίδιο σπίτι», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Aegean.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.