Πριν 5.500 χρόνια, κάπου στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο, οι άνθρωποι, κατά λάθος, έφτιαξαν γυαλί, από άμμο και νάτρωμα, τη σόδα δηλαδή. Και η ζωή άλλαξε. Από υγιεινά ποτήρια και φωτεινά παράθυρα, με θερμομόνωση και ασφάλεια έφτασε στην υπερεξεληγμένη του μορφή από το ανήσυχο μυαλό του Στιβ Τζομπς στις οθόνες κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, εξασφαλίζοντας μια τεχνολογία ευκρινή και άτρωτη. Και λέει, τώρα, από το τελευταίο γυαλί, το πιο λεπτό από πιστωτική κάρτα, μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα των 25 δισ. δολαρίων!
Όταν ο Στιβ Τζομπς στράφηκε στην Corning το 2007 ζητώντας ένα γυαλί που θα προστατεύει την οθόνη του πρώτου iPhone από γρατσουνιές, δεν είχε βέβαια στο νου του πως θα έδινε μια τεράστια δυναμική ώθηση σε μια τεχνολογία, που τώρα είναι ικανή να μεταμορφώνει τα παραθυρόφυλλα των σπιτιών ικανών να μειώσουν εντυπωσιακά την ενεργειακή σπατάλη των κτιρίων. Το Gorilla Glass της Corning, που αναπτύχθηκε αρχικά για κινητά, είναι πλέον το κλειδί για παράθυρα που μπορούν να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ενέργεια για τα αμερικανικά νοικοκυριά, καταρχήν, σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτά τα νέα παράθυρα χρησιμοποιούν λεπτά φύλλα γυαλιού, παρόμοια με αυτά των smartphones, τοποθετημένα ανάμεσα σε παχύτερα στρώματα, δημιουργώντας μια δομή που κάνει τα σπίτια πιο ήσυχα, πιο άνετα και ικανά να αντέξουν ακόμη και τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.
Δισεκατομμύρια σπαταλημένα στη θέρμανση
Τα κλασσικά παράθυρα, όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα, ευθύνονται για μια τεράστια ενεργειακή σπατάλης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, η κακή θερμομόνωση των παραθύρων κοστίζει στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό, από 200 μέχρι 400 δολάρια ετησίως, αφού επιτρέπουν απώλειες θέρμανσης, που αναπληρώνονται με υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Σε εθνικό επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε μια τρομακτική σπατάλη που ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα παράθυρα καλύπτουν μόλις το 10 με 15% της επιφάνειας ενός κτιρίου, αλλά ευθύνονται το 30% των συνολικών απωλειών θερμότητας ή ψύξης.
Γυαλί λεπτότερα από πιστωτική κάρτα, αλλά αποδοτικότερο από τείχος
Η Corning, με τη γνώση που απέκτησε από την παραγωγή του Gorilla Glass των smartphones, έχει αναπτύξει τώρα μια επαναστατική λύση. Πρόκειται για φύλλα γυαλιού με πάχος μικρότερο από 0,5 χιλιοστά, που τα κάνει, δηλαδή, λεπτότερα από μια πιστωτική κάρτα, αλλά ικανά να φτάσουν σε διαστάσεις ενός διπλού κρεβατιού, σε διαστάσεις 2,0 x 1,5 μέτρα. Όταν αυτά τα πολύ λεπτά φύλλα γυαλιού συνδυάζονται σε δομή τριπλής ή τετραπλής υάλωσης, με στρώσεις αδρανών αερίων, όπως αργό και κρυπτό, δημιουργώντας μια θερμομονωτική αντίσταση, τόσο αποτελεσματική, που σε δοκιμές έχει αποδειχθεί ότι ξεπερνά την απόδοση ακόμη και των καλά μονωμένων τοίχων. Εταιρείες όπως η Alpen και η Miter Brands, ήδη, ετοιμάζουν μαζική παραγωγή, με τεστ σε πραγματικές συνθήκες να δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Μελετώντας τη δραστικότητα του νέου γυαλιού, έχουν εγκατάσταση σε σπίτι στο Κάνσας Σίτι, με τεράστια παράθυρα, που διατηρούν υψηλή τη θερμοκρασία, χωρίς θέρμανση, σε εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω από το 0 σε βαθμούς Κελσίου.
Οικονομικά οφέλη και βιομηχανική παραγωγή
Το κόστος για αυτά τα παράθυρα, με το λεπτό γυαλί, είναι υψηλό, περίπου 20% πιο πάνω από τα συμβατικά ενεργειακά παράθυρα, αλλά η επένδυση σε αυτή την τεχνολογία αποδίδει γρήγορα. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών μπορούν θα έχουν απόσβεση της επένδυσής τους σε λιγότερα από πέντε χρόνια, από την μείωση των λογαριασμών ενέργειας. Η Miter Brands αναπτύσσει ειδικές εκδοχές, μειώνοντας τις κατασκευές της, στο συνολικό βάρος τους έως και 40% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά θωρακισμένα παράθυρα, ώστε να αντέχουν σε περιοχές με συχνούς τυφώνες, όπως η Φλόριντα. Σε δοκιμές αντοχής, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντέξουν την πρόσκρουση αντικειμένων που εκτοξεύονται με ταχύτητες έως και 55 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αντέχουν σε διαρροές αέρα και νερού
Από την τεχνολογία στην εφαρμογή
Οι δοκιμές δείχνουν πως η συγκεκριμένη καινοτομία του γυαλιού στα παράθυρα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, όμως το αν θα υιοθετηθεί και θα διαδοθεί εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Θα πρέπει οι κατασκευαστές να δείξουν προθυμία για να επενδύσουν και να ενσωματώσουν τη νέα τεχνολογία στα σχέδια τους. Οι οικοδομικοί κανονισμοί, πρέπει να την συμπεριλάβουν, αν και όλο και περισσότερο ευνοούν τις ενεργειακά αποδοτικές λύσεις. Τέλος η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών των σπιτιών για θέματα ενεργειακής απόδοσης θα πρεπει να τους κάνει να αναζητήσουν το τεχνολογικά εξελιγμένο γυαλί ως λύση.
Πάντως, το ότι η ίδια τεχνολογία, που προστατεύει την οθόνη του smartphone, μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλους τομείς και να βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη μειώνοντας την ενεργειακή σπατάλη, μάλλον μας κάνει να αισιοδοξούμε πως οι καινοτομίες ενός τομέα, που έχουν ως στόχο την μεγάλη εμπορική αξία, μπορούν να έχουν απρόβλεπτες και ευεργετικές επιπτώσεις συνολικότερα και με πολλές εφαρμογές.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.