12 Απρ 2025
READING

E-commerce: 30.000 ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα

4 MIN READ

E-commerce: 30.000 ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα

E-commerce: 30.000 ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα

Νέα εργαλεία αλλά και νέα νομοθετικά εργαλεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι αυτά που θα έρθουν να προστεθούν τα επόμενα χρόνια στο υφιστάμενο τοπίο.

Την ίδια στιγμή οι νεότερες γενιές είναι αυτές που καθορίζουν το τοπίο της κατανάλωσης και στην Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Gen Z δαπανά από πέντε έως και δέκα ώρες στο διαδίκτυο καθημερινά, ενώ σε μεγάλο ποσοστό της συγκεκριμένης γενιάς καταναλωτών επιλέγει προϊόντα που συναντά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα social media αποτελούν ένα σημείο από όπου μπορούν να αντλήσουν κίνητρα οι εκπρόσωποι της Gen Z, για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, όπως ανέφερε ο Νίκος Πετράκης, Country Manager της Visa για την Ελλάδα.

Ο κ. Πετράκης μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το The Total Business, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι 6 στους 10 καταναλωτές επιλέγουν να ψωνίσουν από ελληνικά καταστήματα και όχι από διεθνείς πλατφόρμες, επικαλούμενος έρευνα της Visa.

Το τοπίο των συναλλαγών και ο κίνδυνος των ακατάλληλων προϊόντων

Από την πλευρά της η Βάλια Αρανίτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονική διευθύντρια του ινστιτούτου ΙΝΕΜΥ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι διαδικτυακές συναλλαγές αφορούν σήμερα 7 στους 10 καταναλωτές, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν 30.000 ενεργά e-shops στην Ελλάδα. Κατά την ίδια η μία εκ των τάσεων που καταγράφεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι ότι οι καταναλωτές ασχολούνται με τη fast fashion, πρόσθεσε όμως ότι υφίσταται θέμα ασφάλειας και το 96% των προϊόντων παρουσίασαν προβλήματα που αφορούσαν στην περιεκτικότητα ακατάλληλων χημικών ουσιών για τους χρήστες. Αρκετοί είναι εκείνοι που κατά την ίδια εκμεταλλεύτηκαν μικρά παραθυράκια της νομοθεσίας και εάν οι παραγγελίες είναι κάτω από 150 ευρώ, δεν πληρώνουν δασμούς, κάτι που σύμφωνα με την ίδια μπορεί να αντιμετωπιστεί με το ψηφιακό διαβατήριο για όλα τα προϊόντα που έρχονται από χώρες της Ασίας – και κυρίως από την Κίνα – στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

8 στους 10 καταναλωτές με τουλάχιστον μία ηλεκτρονική συναλλαγή το χρόνο

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, Chief of Retail Banking Products της Alpha Bank, σημείωσε από την πλευρά του ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ξεκίνησε ως νεανικό trend και εξελίχθηκε σε συνήθεια, όπου έχουν εισχωρήσει όλες οι ηλικίες. Για το σύνολο της Ευρώπης έρευνα δείχνει ότι 8 στους 10 καταναλωτές έχουν κάνει τουλάχιστον μία συναλλαγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο στη διάρκεια ενός έτους. Αντίστοιχα οι millennials και η Gen Z κάνουν μια ηλεκτρονική συναλλαγή κάθε τρίμηνο. «Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αλλάξει και είναι ένα οικοσύστημα, το οποίο μπορεί να έχει από ψηφιακά ώριμους καταναλωτές ή ψηφιακά νέους, οι οποίοι μπορεί να κινούνται διαφορετικά και με διαφορετικές συμπεριφορές. Έχουν όμως ένα στόχο: να κάνουν τις συναλλαγές τους με ασφάλεια, ταχύτητα και απολαμβάνουν μία ψηφιακή εμπειρία. Οι τράπεζες από την πλευρά τους προσπαθούν να παρέχουν εύκολες λύσεις και να προσφέρουν ψηφιακά ταξίδια, υποστηρίζοντας τον καταναλωτή με μία ψηφιακή λύση υψηλής ποιότητας».

Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, είπε ότι ξεκινήσαμε αρκετά συνεσταλμένα την επέκταση του εμπορίου στο ηλεκτρονικό εμπόριο και πλέον έχει ψηφιοποιηθεί σχεδόν το σύνολο του εμπορίου. Κατά τον ίδιο το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι το παρόν, ενώ αναφέρθηκε στις νέες τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο που θα μας απασχολήσουν πολύ τα επόμενα χρόνια. Αναφερόμενος στο ρόλο που έχει το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο υπάγεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, της οποίας ηγείται, τόνισε ότι θα πρέπει από τη μία πλευρά να επιδιώξουμε την προστασία του καταναλωτή που απειλείται από ένα άγνωστο περιβάλλον, καθώς πολλοί δεν έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν τον ορυμαγδό της πληροφορίας. Από την άλλη, όπως είπε, εάν προστατεύσουμε υπερβολικά θα δημιουργήσουμε πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και δεν θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές την εμπειρία και τα νέα καινοτόμα εργαλεία.

Πυκνή νομοθέτηση τα επόμενα χρόνια στο ηλεκτρονικό εμπόριο για προστασία του καταναλωτή

Προανήγγειλε ότι θα υπάρξει πυκνή νομοθέτηση τα επόμενα χρόνια κυρίως σε ό,τι αφορά τις μικροπιστώσεις με απλές κινήσεις, όπως επίσης και τα νέα σύγχρονα μέσα πληρωμής που απαιτείται να είναι γρήγορα και ασφαλή και θα είναι ταχύτερα από αυτά που διαθέτουμε σήμερα. «Επίσης έχουμε να αντιμετωπίσουμε την είσοδο του ΑΙ στο ηλεκτρονικό εμπόριο που προς το παρόν χρησιμοποιούν μόνο οι επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν τις αποφάσεις τους. Όμως και ο καταναλωτής έχει ξεκινήσει σταδιακά να χρησιμοποιεί ΑΙ για να καθορίσει τις επιλογές του».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.