Από τη στιγμή που το TikTok εισέβαλε με δριμύτητα στην αμερικανική αγορά, η ανάπτυξη του υπήρξε εκρηκτική. Με πάνω από 150 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, η πλατφόρμα από ένα εργαλείο ψυχαγωγίας, το μόνο με βιντεάκια όταν ξεκίνησε, αναδείχθηκε σε έναν οικονομικό κολοσσός, με ετήσιους τζίρους, που εκτιμώνται σε διψήφια δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πηγές εσόδων της, από διαφημίσεις έως εικονικά νομίσματα, έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν ολόκληρες αγορές.
Στην όλο εξελίξεις όμως εποχή, όπου τεχνολογία, γεωπολιτική και οικονομικά συμφέροντα, τέμνονται και αλληλεπικαλύπτονται, η μοίρα του TikTok έχει αναδειχθεί σε σύμβολο των σύγχρονων εντάσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων της Κίνας και της Αμερικής. Έτσι, πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για να παραμείνει το TikTok σε λειτουργία στις Ηνωμένες Πολιτείες για ακόμα 75 ημέρες, δίνοντας στην κυβέρνησή του περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, ώστε η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να περάσει σε αμερικανική ιδιοκτησία. Η ανακοίνωση έγινε καθώς αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πίστευαν ότι βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η λειτουργία της εφαρμογής θα περνούσε σε μια νέα εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ και θα ανήκε κατά πλειοψηφία σε Αμερικανούς επενδυτές, ενώ η κινεζική ByteDance θα διατηρούσε μειοψηφικό ποσοστό. Ωστόσο, το Πεκίνο πάγωσε τη συμφωνία, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για εκτεταμένους δασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Εκπρόσωποι της ByteDance επικοινώνησαν με τον Λευκό Οίκο, γνωστοποιώντας ότι η Κίνα δεν θα εγκρίνει πλέον τη συμφωνία, εκτός αν προηγηθούν διαπραγματεύσεις για το εμπόριο και τους δασμούς.
Η κινεζική ByteDance, ως μητρική εταιρεία του TikTok, διατηρεί έναν πολύπλοκο μηχανισμό διακυβέρνησης δεδομένων, ο οποίος έχει γίνει ο κύριος στόχος των αμερικανικών ανησυχιών. Η ιστορία της πίεσης ξεκίνησε ήδη από το 2020, όταν πρώτη φορά τέθηκε υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών. Τότε, ο Τραμπ απείλησε με απαγόρευση, ενώ παράλληλα προώθησε τη δυνατότητα εξαγοράς από αμερικανικές εταιρείες, όπως η Microsoft ή η Oracle. Το Κογκρέσο, επί Μπάιντεν, είχε θέσει ως προθεσμία την 19η Ιανουαρίου για την αποδέσμευση της πλατφόρμας από την κινεζική ιδιοκτησία, αλλιώς θα απαγορευόταν στις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, αμέσως μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, ο Τραμπ παράτεινε την προθεσμία, επιδιώκοντας να επιτύχει συμφωνία ώστε η εφαρμογή να παραμείνει σε λειτουργία, ενώ φαίνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες, είχε εξετάσει διάφορες προσφορές από αμερικανικές επιχειρήσεις που ήθελαν να αγοράσουν μερίδιο της δημοφιλούς πλατφόρμας. Όμως η κινεζική υπαναχώρηση έκανε αβέβαιη την επίτευξη συμφωνίας, καθώς το TikTok δυσκολεύεται να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα για το τι είδους συμφωνία έχει επιτευχθεί, φοβούμενο αντίδραση από τις κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές. Η σχεδόν ολοκληρωμένη συμφωνία διαμορφωνόταν εδώ και μήνες, με την ομάδα του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς να διαπραγματεύεται άμεσα με αρκετούς υποψήφιους επενδυτές και στελέχη της ByteDance. Το σχέδιο προέβλεπε περίοδο 120 ημερών για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης και των νομικών διαδικασιών. Η συμφωνία είχε λάβει την έγκριση των υπαρχόντων επενδυτών, των νέων επενδυτών, της ByteDance και της αμερικανικής κυβέρνησης.
Παρ’ όλες τις εξελίξεις, ο Τραμπ ανέφερε ότι παραμένει αισιόδοξος και πως δήλωσε πως «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με την TikTok και την Κίνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Δεν θέλω η εφαρμογή να σκοτεινιάσει». Από την άλλη, ο κινεζικός τύπος έχει περιγράψει τις αμερικανικές ενέργειες ως «οικονομικό εκβιασμό», ενώ ορισμένα σχόλια στο Διαδίκτυο υπογραμμίζουν τη δυσαρέσκεια των χρηστών, οι οποίοι φοβούνται την απώλεια του αγαπημένου τους πλατφόρμα. Είναι εμφανές πως η πρόσφατη παράταση της προθεσμίας για την πώληση των αμερικανικών δραστηριοτήτων της πλατφόρμας δεν είναι απλώς μια διοικητική λεπτομέρεια, αλλά ένα πολύπλευρο πολιτικό σχέδιο, που αντικατοπτρίζει τόσο τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, όσο και τις τεράστιες εθνικό – οικονομικές. Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, οι σιωπηλές στρατηγικές της ByteDance, και οι αντιδράσεις του κινεζικού καθεστώτος συνθέτουν έναν ιδιαίτερο ιστό, όπου κάθε κίνηση έχει διπλό πάτο. Όλη αυτή η ιστορία είναι υπόθεση επιρροής, ισχύς, οικονομικής και πολιτικής εξουσίας και η εξέλιξη, της, σίγουρα δεν εξαρτάται μόνο από τις διαπραγματεύσεις επιχειρήσεων ή κυβερνήσεων, αλλά και από την αόρατη πίεση των χρηστών, των αγορών και της τεχνολογικής πραγματικότητας.
Το TikTok, από μια εφαρμογή με αστεία βιντεάκια, ή συμβουλές μακιγιάζ, έχει γίνει εμπορικός ρυθμιστής, πωλητής και παράγοντας και έχει μετατραπεί σε ένα πολιτικό χαρτοφυλάκιο και ένα πολιτιστικό φαινόμενο. Η παράταση της προθεσμίας κερδίζει χρόνο, αλλά η μεγάλη αναμέτρηση είναι αισθητή παντού, αφού κανένας δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.