Στην αποκέντρωση εντοπίζει τη λύση του στεγαστικού προβλήματος η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος απαιτεί περαιτέρω παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών που σχετίζονται με τις αγοραπωλησίες και την ανάπτυξη ακινήτων, αλλά και λύσεις οι οποίες, μέσα από έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, θα στοχεύουν στην οικονομική και επιχειρηματική ενίσχυση της περιφέρειας, στην αποσυμφόρηση των μητροπολιτικών κέντρων και στη διασφάλιση καλύτερης διασποράς της ζήτησης για κατοικία στο σύνολο της χώρας.
«Η ενεργοποίηση του προγράμματος “Σπίτι μου ΙΙ”, αν και εξασφαλίζει πρόσβαση σε κατοικία σε ευάλωτα νοικοκυριά, ενισχύει περαιτέρω τη ζήτηση για παλαιότερα ακίνητα που εμπίπτουν στις προδιαγραφές του προγράμματος», επισημαίνει η έρευνα, αναφερόμενη σαφώς στην αύξηση των τιμών, που συμπαρασύρονται από την άνοδο της ζήτησης.
Η αρχή έγινε από το πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ήδη από τη θητεία της Σοφίας Ζαχαράκη, όπου θεσπίστηκε η ενίσχυση έως 10.000 ευρώ σε όσες οικογένειες ή επιχειρήσεις εγκατασταθούν μόνιμα στους Δήμους Σουφλίου, Ορεστειάδας και Διδυμοτείχου, μέσω ειδικής ρύθμισης, που εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για τη δημογραφική ενίσχυση, την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της περιοχής. Το πρόγραμμα προέβλεπε την κάλυψη εξόδων εγκατάστασης στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο, με συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα αφορούσε στην ενίσχυση με έως 10.000 ευρώ, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους και θα εγκατασταθούν στην «ακριτική Ελλάδα». Συγκεκριμένα, με 10.000 ευρώ ωφελείται η επιχείρηση ή το νοικοκυριό που εγκαθίσταται σε οικισμό με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
Το επιχείρημα αυτό ενισχύουν οι πραγματικοί αριθμοί και συγκεκριμένα, οι τιμές των ακινήτων στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη τιμών του Spitogatos, οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα είναι οι νομοί Καστοριάς και Κοζάνης, ενώ ακολουθούν οι Νομοί Φλώρινας, Κιλκίς και Καρδίτσας.
Στον τομέα της ενοικίασης, οι χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφονται στον νομό Κιλκίς, το υπόλοιπο νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και στους νομούς Πέλλας, Καστοριάς και Ημαθίας. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτές είναι οι λίγες από τις περιοχές στην Ελλάδα όπου είναι εφικτή η αγορά σπιτιού με λιγότερα από 100.000 ευρώ, ενώ σε Καστοριά και Κοζάνη οι τιμές είναι και μειωμένες κατά 8,5% και 3%, αντίστοιχα. Στους δύο αυτούς νομούς, οι κατοικίες πωλούνται αντί 518 ευρώ και 625 ευρώ το τετραγωνικό, στη Φλώρινα η τιμή διαμορφώνεται στα 673 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στο Κιλκίς στα 687 ευρώ ανά τ.μ. και στην Καρδίτσα στα 741 ευρώ το τετραγωνικό, το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Αυτό δεν σημαίνει πως η περιφέρεια δεν γνωρίζει από το ράλι στα ακίνητα Στον Έβρο, όπου έγινε προσπάθεια να «μετοικηθεί», οι κατοικίες πωλούνται αντί 1.509 ευρώ το τετραγωνικό, αυξημένες κατά 5,7%. Επίσης, τα Γρεβενά και η Καβάλα καταγράφουν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών της ελληνικής αγοράς, με την άνοδο να φτάνει στο 14,3% και στο 38%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα δεδομένα της πλατφόρμας αγγελιών. Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2025, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών κατέγραψε αύξηση 8,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, ενώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024 σημείωσε μικρή άνοδο 3,1%. Αντίστοιχα, οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών παρουσίασαν ετήσια αύξηση 6,7%, ενώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 3,7%.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει δύο ταχύτητες στη αγορά των οικιστικών ακινήτων. Ειδικότερα για την αγορά κατοικίας, και ιδίως της επενδυτικής κατοικίας υψηλών προδιαγραφών, αλλά και της ειδικής χρήσης και εξυπηρετούμενης κατοικίας, οι προσδοκίες παραμένουν ιδιαίτερα θετικές. Η αύξηση ωστόσο των τιμών των κατοικιών, με υψηλούς ρυθμούς, τα τελευταία έτη έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική προσιτότητα της κατοικίας για τα νοικοκυριά μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.