12 Απρ 2025
READING

Το ιστορικό κτίριο της Εμπορικής στη Σοφοκλέους και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο

3 MIN READ

Το ιστορικό κτίριο της Εμπορικής στη Σοφοκλέους και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο

Το ιστορικό κτίριο της Εμπορικής στη Σοφοκλέους και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο

Στο δρόμο της αξιοποίησης οδεύει το κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας και μετέπειτα της Alpha Bank, το οποίο εντάχθηκε το project Skyline, που αφορούσε τη μεγαλύτερη συναλλαγή στον τομέα των ακινήτων, με επενδυτές την Alpha Bank, τη Dimand, την Premia, την EBRD.

Το πλάνο για το ιστορικό κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους στο κέντρο της Αθήνας, είναι να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για το σημαντικότερο από πλευράς αξίας, ακίνητο, το οποίο συμπεριλήφθη στο project Skyline, το συνολικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων του οποίου ήταν 695 ακίνητα. Πρόκειται για ένα ακίνητο που εκτός από την αξία του ως περιουσιακό στοιχείο έχει μεγάλη ιστορία που το συνοδεύει, καθώς συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη χρηματοπιστωτική πορεία της χώρας μας και με την εξέλιξή της.

Το κτιριακό συγκρότημα στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους έχει συνολική επιφάνεια 23.000 τετραγωνικά μέτρα. Με βάση τον σχεδιασμό εκτός από ξενοδοχείο θα δημιουργηθούν και επώνυμες κατοικίες, με την επένδυση να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Εν τω μεταξύ, ένα μέρος του κτιριακού συγκροτήματος φιλοξενεί τα γραφεία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει μεταστεγαστεί προσωρινά για ένα έτος, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης στο Αρσάκειο Μέγαρο, ο οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το κτίριο της Κοραή που έμεινε εκτός Skyline

Na σημειωθεί επίσης ότι το κτίριο που φιλοξενεί γραφεία της Alpha Bank επί των οδών Κοραή 34 και Σταδίου, απέναντι από την πλατεία Κλαυθμώνος ήταν και αυτό στο project Skyline.
Για το ακίνητο ακίνητο αυτό, συνολικής επιφάνειας περί τα 10.000 τ.μ., ελήφθη η απόφαση να εξαιρεθεί από το project Skyline, προκειμένου να αξιοποιηθεί από την Alpha Bank, η οποία στοχεύει στην συναξιοποίησή του μαζί με το κτίριο των κεντρικών της γραφείων στο γειτονικό κτίριο επί της Σταδίου 40, που αυτή την χρονική περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους ανακαίνισης.

Σημειώνεται ότι και ένα ακόμη ακίνητο που στέγαζε κατάστημα της Alpha Bank, επί της οδού Μέρλιν, είναι από αυτά που συμπεριλήφθησαν στο Skyline, και κατά καιρούς έχουν εξεταστεί αρκετά σενάρια για την αξιοποίησή του, μεταξύ των οποίων και αυτό της δημιουργίας ξενοδοχειακής μονάδας στην καρδιά του Κολωνακίου.

Το ιστορικό κτίριο της Αιόλου και Σοφοκλέους

Σε ό,τι αφορά το μέγαρο της Εμπορικής Τράπεζας στη γωνία των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1955-1959. Βασίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη (1992-1969), απόφοιτου της γερμανικής σχολής του Berlin-Charlottenburg.

Στην πορεία και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1957 έγιναν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Εμπορικής Τράπεζας και ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Κεντρικού Καταστήματος, επί των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου. Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί υπουργοί της τότε κυβέρνησης Ανάμεσά τους οι Δ. Χέλμης, Π. Παπαληγούρας, Λ. Τσαλδάρης, Ν. Μάρτης, Στ. Κωτιάδης, βουλευτές, πρόεδροι τραπεζών, ο Ξενοφών Ζολώτας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μαζί με τον υποδιοικητή της Δημήτριο Γαλάνη, ο υποδιοικητής της Εθνικής Τραπέζης, Ιωάννης Παρασκευόπουλος. Το παρών έδωσαν και αρχηγοί κομμάτων (Σοφ. Βενιζέλος, Κ. Τσαλδάρης, Σαβ. Παπαπολίτης), εφοπλιστές, πρεσβευτές, καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στην Τράπεζα Δ. Κοκκινάκης και άλλοι οικονομικοί παράγοντες. Τον αγιασμό τέλεσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος.

Παράλληλα αγοράστηκαν τα παλαιά κτήρια της Στοάς Πάππου, τα οποία κατεδαφίστηκαν και κτίστηκε στη θέση τους ένα νέο κτιριο που συνενώθηκε με το κεντρικό κατάστημα. Στο υπόγειο του νέου κτηρίου κατασκευάστηκε χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα της Διοίκησης. Η στοά Πάππου άρχιζε από την Σοφοκλέους και συνέχιζε στην μικρή στοά Δημητρακοπούλου που βγαίνει στην Αιόλου. Σε αυτήν φιλοξενούνταν τυπογραφεία, αρχεία εφημερίδων και περιοδικών.

Στις αρχές του 1970 αγοράστηκε και το κτίριο στην Αιόλου 74. Και αυτό ανακαινίστηκε και ενώθηκε με το Κεντρικό Συγκρότημα. Στο ισόγειο λειτούργησε κατάστημα με την ονομασία «Θυρίδα Αιόλου».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.