Πρόσκληση στο επενδυτικό κοινό, στην προσπάθεια αναζήτησης κεφαλαίων που θα δώσουν ώθηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων, απευθύνουν τώρα οι εισηγμένες εταιρείες ακινήτων.
Ο πόλεμος των δασμών δεν φαίνεται να πτοεί τις εταιρείες ακινήτων, με την αγορά του real estate να εκτιμά πως, τουλάχιστον προς ώρας, το κτίριο είναι επενδυτικό καταφύγιο και οι συνθήκες δε φρενάρουν τους επενδυτές. «Υπάρχει ακόμα η διαφορά μεταξύ αγοράς και ζήτησης, για αρκετό ακόμα καιρό η ζήτηση θα είναι υψηλότερη από την προσφορά. Η ζήτηση αυτή περιορίζεται στα ακίνητα καλής ποιότητας, για γραφεία, αποθήκες, ξενοδοχεία», είπε χθες ο Κωνσταντίνος Πεχλιβανίδης, chief investment officer. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand είχε σημειώσει από την πλευρά του ότι ο κλάδος των ακινήτων στην Ελλάδα δεν φαίνεται ότι θα επηρεαστεί τους επόμενους 6 μήνες, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
Το δρόμο άνοιξε η Trastor, που εν πολλοίς είχε μείνει εκτός ραντάρ των μικρών επενδυτών, αφού ακόμα κι αν ενδιαφέρονταν να τοποθετήσουν κεφάλαια στην ΑΕΕΑΠ, αδυνατούσαν, μιας και η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει μέχρι σήμερα to 98,5% της εταιρείας. Εντός Ιουνίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 120 εκατομμυρίων ευρώ, με κατάργηση δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων για την έκδοση περίπου 240 εκατομμυρίων μετοχών. Η αύξηση κεφαλαίου είναι μονόδρομος για την Trastor, καθώς θα πρέπει να συμμορφωθεί με το αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο που θεσπίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ορίζει διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο των εταιρειών που έχουν ελεύθερη διασπορά μικρότερη του επιτρεπτού ορίου. Στην περίπτωση της Trastor, το όριο είναι 15%, καθώς η κεφαλαιοποίησή της κυμαίνεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Έχει υπολογιστεί ότι το ποσοστό του 15% θα ξεπεραστεί και θα φτάσει έως το 17%, σύμφωνα με τη διοίκηση. Να σημειωθεί, βέβαια, πως η έξοδος από το Χρηματιστήριο είναι μία επιλογή που δεν έχει η Trastor, αφού η νομοθεσία θέλει όλες τις ΑΕΕΑΠ να υποχρεούνται να εισάγουν τις μετοχές τους σε οργανωμένη αγορά, σε αντάλλαγμα της προνομιακότερης φορολογικής αντιμετώπισης.
Στο σύνολο των επενδυτών της, επομένως και στο retail, απευθύνεται η Briq Properties, ΑΕΕΑΠ με ιδρυτή και βασικό μέτοχο τον Θόδωρο Φέσσα, που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την έναρξη scrip dividend. Πρόκειται για πρόγραμμα επανεπένδυσης των μερισμάτων που διανέμει η εταιρεία και αφήνει στην ευχέρεια των μετόχων να επιλέξουν αν θέλουν να εισπράξουν μετρητά ή να συμμετέχουν σε μια έμμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέθοδο που έφερε στο προσκήνιο ο ΟΠΑΠ και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Από την πλευρά της, η Briq Properties έχει σκοπό να αντλήσει κεφάλαια έως 30 εκατομμύρια ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τους όρους και το χρονοδιάγραμμα του οποίου θα ανακοινώσει επίσημα στους μετόχους στη γενική συνέλευση της 29ης Απριλίου. Με βάση όσα έχει πει μέχρι τώρα η διοίκηση, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια, έως το 2028, και προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στην εταιρεία και τους μετόχους. «Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κεφάλαια για την αύξηση των εσόδων και κατ’ επέκταση τα μελλοντικά μερίσματα», δήλωσε πρόσφατα η διευθύνουσα σύμβουλος, Άννα Αποστολίδου. Οι βασικοί μέτοχοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση οι μικρομέτοχοι.
Για κεφάλαια έως 40 εκατομμύρια θα βγει στην αγορά και η Premia Properties, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το πιθανότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, ύψους 30 έως 40 εκατομμυρίων ευρώ. «Στόχος είναι και να αυξηθεί το ποσοστό ελεύθερης διασποράς και να γίνει πιο γνωστή η εταιρεία», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Κώστας Μαρκάζος, στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, χθες. Το πλάνο της Premia για φέτος προβλέπει επενδύσεις 50 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό από το οποίο 17 εκατ. έχουν ήδη τοποθετηθεί σε αναπτύξεις της εισηγμένης. Ο στόχος που έχει θέσει η εισηγμένη να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1 δισ. (διπλάσιο από σήμερα, δηλαδή) δε μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με οργανική ανάπτυξη, αλλά και με εξαγορές, όπως είπε ο ίδιος.
Το αυξημένο free float ωφελεί, βέβαια, τις ίδιες τις εταιρείες και τους μετόχους τους, αφού είναι ένας από τους λίγους τρόπους να βελτιώσουν την εμπορευσιμότητα της μετοχής, ώστε να πάρει την ανιούσα και να γίνει ορατή και από μεγαλύτερους επενδυτές και ξένα κεφάλαια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.