Στον πυρήνα της αστικής αναγέννησης, με έργα που διαμορφώνουν τη σύγχρονη όψη πόλεων και επιδιώκουν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία σε υποβαθμισμένες περιοχές, η Dimand δεν είναι απλώς μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων.
Στην πραγματικότητα, με πρόγραμμα, συνέπεια και όραμα σχεδιάζει την επόμενη μέρα του ελληνικού real estate. Το σημερινό της χαρτοφυλάκιο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε αξία, ενώ η στρατηγική της για την επόμενη τετραετία θυμίζει τον πρώτο γύρο ενός μεγαλόπνοου ελληνικού “masterplan”.
Από την επένδυση στην έξοδο: ο Πύργος του Πειραιά και το νέο τοπίο
Ο Πύργος Πειραιά είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση του μοντέλου Dimand: αναλαμβάνει ακίνητα με βαρύ παρελθόν και τα μετατρέπει σε φιλόδοξα project με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα. Το 76% των χώρων έχει ήδη μισθωθεί και σύντομα αναμένεται να φτάσει το 100%, γεγονός που ανεβάζει τις προσδοκίες για το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το τίμημα για το δικαίωμα 95ετούς παραχώρησης εκτιμάται μεταξύ 120 και 135 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με τουλάχιστον τρεις σοβαρούς υποψήφιους επενδυτές.
Το πρόσφατο “ναυάγιο” με εταιρεία call center που θα μίσθωνε 6.000 τ.μ., λόγω ανατροπών στον πελάτη της Volkswagen, δεν δείχνει να αποσυντονίζει τη Dimand. Η μισθωτική δυναμική του έργου αποδεικνύει ότι οι βάσεις έχουν τεθεί σωστά, και η αγορά –παρά τις αναταράξεις– παραμένει παρούσα.
Το μεγάλο comeback του Μινιόν
Αν ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί παράδειγμα επενδυτικής διαχείρισης, το ιστορικό Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας είναι υπόθεση σχεδόν συναισθηματική.
Η Dimand προχώρησε σε έξυπνο διαχωρισμό: οι οικιστικές χρήσεις του ακινήτου αποσχίστηκαν από το εμπορικό τμήμα, το οποίο αποκτά εμπορική «ψυχή» με την άφιξη του Zara και των γραφείων του ομίλου Inditex, τα οποία ανοίγουν στις 10 Απριλίου.
Για τις 38 κατοικίες ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, είτε από μεμονωμένους αγοραστές είτε για συνεκμετάλλευση με τρίτο επενδυτή.
Η ανάπλαση του Μινιόν δεν είναι μόνο αρχιτεκτονική. Είναι και πολιτισμική. Φέρνει ξανά ζωή στο κέντρο, με έναν τρόπο που συνδυάζει το χθες με το αύριο, προσφέροντας ουσιαστική αναβάθμιση σε μια περιοχή που είχε χάσει μεγάλο μέρος της παλιάς της αίγλης.
Στην «ουρά» επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ
Με τα 13 τρέχοντα έργα της να φτάνουν σε ολοκλήρωση μέχρι το 2027, η Dimand έχει ήδη ρίξει το βλέμμα στο επόμενο κύμα.
Βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση πέντε νέων ακινήτων, τα οποία θα συνθέσουν το «pipeline 2028-2031». Πρόκειται για αστικές παρεμβάσεις που θα φιλοξενούν από γραφεία και ξενοδοχεία έως κατοικίες και λιανικό εμπόριο – με άλλα λόγια, για ολόκληρα οικοσυστήματα αστικής ζωής.
Η στρατηγική προσέγγιση της εταιρείας δίνει έμφαση στη μείωση του εμπορικού ρίσκου, στον επιμελή σχεδιασμό, και στον ρεαλισμό.
Το παράδειγμα του κτηρίου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη –το οποίο άρχισε να μελετά ήδη από το 2017– δείχνει πως η υπομονή και η επιμονή είναι μέρος του DNA της εταιρείας.
Το Skyline και το στοίχημα των 20 εκατ. ετησίως
Το Skyline είναι ένα από τα πιο πολύτιμα «πακέτα» στο χαρτοφυλάκιο της Dimand. Από αρχική αξία 438 εκατ. ευρώ, έφτασε στα 298 εκατ. ευρώ, έπειτα από προπωλήσεις που απέφεραν 12,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ουσία βρίσκεται αλλού: σήμερα αποφέρει 10,2 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα, με στόχο να φτάσει τα 20 εκατ. εντός τριετίας.
Από το σύνολο των ακινήτων, 30 θα παραμείνουν στον έλεγχο της εταιρείας, με τις αποφάσεις για τα υπόλοιπα να παραπέμπονται στο μέλλον. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που μπορεί να εξελιχθεί είτε σε πηγή σταθερών εσόδων είτε σε εφαλτήριο για νέες υπεραξίες.
Σημαντική παρουσία σε πολλαπλά σημεία
Η Dimand έχει ανοικτές τις κεραίες της και σε νέες ευκαιρίες. Παρακολουθεί στενά τον διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική και δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει αν περάσει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Παρούσα και στην υπόθεση της ανάπλασης της ΔΕΘ – ένα έργο με μεγάλη πολεοδομική σημασία.
Στην Ομόνοια, στο ακίνητο του πρώην Λαμπρόπουλου, προτεραιότητα είναι η διατήρηση της παρουσίας του πολυκαταστήματος Notos σε ένα σύγχρονο κτήριο. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένονται οριστικές εξελίξεις.
Αγορά σε αναβρασμό, κόστος σε ανοδική πορεία
Η ελληνική αγορά ακινήτων εμφανίζει εικόνα υπερβάλλουσας ζήτησης. Οι συναλλαγές αυξάνονται, οι τράπεζες αγοράζουν ακίνητα ξανά, και οι τιμές –ιδίως σε έργα υψηλών προδιαγραφών– ανεβαίνουν.
Το κόστος κατασκευής ενός κτηρίου με προδιαγραφές LEED από τα 1.150 ευρώ/τ.μ. του 2021 έχει εκτοξευθεί στα 2.000 ευρώ/τ.μ. σήμερα.
Η Dimand βλέπει μέρος αυτού του κόστους να σταθεροποιείται, αλλά τα ημερομίσθια και τα logistics αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Οι παγκόσμιες πιέσεις και το ελληνικό στοίχημα
Οι δασμοί Τραμπ, σύμφωνα με τη διοίκηση της Dimand, ενδέχεται να προκαλέσουν δευτερογενείς επιπτώσεις στο real estate, κυρίως λόγω πιθανών αποχωρήσεων μεγάλων επιχειρήσεων από σχέδια ανάπτυξης.
Οι συνέπειες όμως δεν συγκρίνονται με εκείνες της πανδημίας ή της ελληνικής κρίσης, καθώς ο κίνδυνος φαίνεται διαχειρίσιμος.
Αντιθέτως, σοβαρότερη είναι η ανησυχία για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και την αυξανόμενη γραφειοκρατία, που απειλεί να παγώσει την οικοδομική δραστηριότητα σε τουριστικές περιοχές, όπως η Μήλος.
Το μέλλον: μέρισμα, επενδυτές και χρηματιστηριακός στόχος
Η μετοχή της Dimand διαπραγματεύεται με σημαντικό discount σε σχέση με την τιμή εισαγωγής της.
Αυτό προβληματίζει τη διοίκηση, που επιδιώκει να ανταμείψει τους υπομονετικούς μετόχους με διανομή μερίσματος το 2025. Τα κέρδη του 2024, πάντως, θα επανεπενδυθούν, όπως πάντα.
Πρόκληση αποτελεί η διατήρηση της αναπτυξιακής ορμής
Η πρόκληση πλέον είναι να διατηρηθεί η αναπτυξιακή ορμή, να προσελκυστούν νέοι επενδυτές και να διαμορφωθεί μια πιο ισχυρή εικόνα στις αγορές.
Η Dimand προσπαθεί να διαμορφώνει την αγορά κι όχι να την να κινηθεί. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχει όλα τα εφόδια να χτίσει όχι απλώς κτήρια, αλλά νέες πραγματικότητες για την ελληνική οικονομία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.