Αύξηση στην πελατειακή τους βάση έχουν «δει» από το καλοκαίρι και μετά οι μεγάλοι συνδρομητικοί πάροχοι, με την Cosmote και τη Nova να κρατούν τη μερίδα του λέοντος μετά το πολύκροτο deal για ανταλλαγή αθλητικού περιεχομένου.
Ωστόσο οι προκλήσεις και τα θέματα που ακόμα ζητούν επίλυση είναι πολλά, με τους παρόχους να απαιτούν αλλαγές σε συγκεκριμένα πεδία, προκειμένου να «προστατεύσουν» τις επενδύσεις τους στο τηλεοπτικό περιεχόμενο και να… διασώσουν τα έσοδά τους.
Πειρατεία: Έγινε το πρώτο βήμα
Πάγιο αίτημα των ελληνικών παρόχων συνδρομητικής (Cosmote-Nova-Vodafone) υπήρξε η συστηματικότερη προσπάθεια από πλευράς της Πολιτείας για την καταπολέμηση της πειρατείας.
Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων, προτάσεων και διαβουλεύσεων, κατατέθηκε και ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή νομοσχέδιο το οποίο έβαζε στο στόχαστρο τους «πειρατές» περιεχομένου, ενώ το αυστηροποίησαν στοχεύοντας και τους συνδρομητές πειρατικού περιεχομένου.
Μέχρι πρότινος, η νομοθεσία αφορούσε όσους παρείχαν ή διένειμαν πειρατικό υλικό, χωρίς να επηρεάζονται σημαντικά οι χρήστες. Τώρα, όμως, προβλέπονται κυρώσεις τόσο για τους διακινητές όσο και τους τελικούς χρήστες.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι έχουν με οποιονδήποτε τρόπο πρόσβαση σε υπηρεσίες με πειρατικό περιεχόμενο θα δέχονται πρόστιμα κλιμακωτά. Για τους οικιακούς χρήστες το ποσό ξεκινά στα 750 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 1.500 ευρώ εάν επαναληφθεί το παράπτωμα. Ακολούθως, εάν το παράνομο υλικό προβάλλεται δημόσια, σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία κ.ο.κ., το διοικητικό πρόστιμο αντιστοιχεί σε 1.500 ευρώ και 3.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής. Έπειτα, εάν γίνει αντιληπτή η εκμετάλλευση της πειρατείας με σκοπό το οικονομικό όφελος, η ποινή ξεκινά στα ευρώ 5.000 και μπορεί να φτάσει τα 10.000 ευρώ.
Αν και το πλαίσιο προφανώς έγινε πιο αυστηρό και οι Αρχές έχουν κατά καιρούς εντοπίσει και «εξολοθρεύσει» κυκλώματα πειρατείας, το πρόβλημα ακόμα υπάρχει, με τους πειρατές να υπολογίζεται ότι είναι ο νούμερο 1 πάροχος στην χώρα. Πηγές των παρόχων τονίζουν ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει. Αν και η συνεργασία Cosmote-Nova έχει οφέλη στην καταπολέμηση της πειρατείας, ωστόσο ακόμα αποτελεί μεγάλο στοίχημα και η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι μεγάλη, ώστε η δράση τους να περιοριστεί στο ελάχιστο ή και γιατί όχι να εξαλειφθεί.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η εξάλειψη των πειρατικών δικτύων θα μπορούσε να στρέψει το 75% των χρηστών που παρακολουθούν αποκλειστικά αθλητικό περιεχόμενο και το 30% των χρηστών που παρακολουθούν γενικό περιεχόμενο σε νόμιμες συνδρομητικές συνδέσεις, επιτρέποντας στις εταιρείες να βγουν κερδισμένες με πάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο φόρος συνδρομητικής 10%
Πάγιο αίτημα των παρόχων συνδρομητικής αποτελεί φυσικά και ο φόρος συνδρομητικής 10% που καλούνται να πληρώνουν οι νόμιμες ελληνικές εταιρείες. Γεγονός που καθιστά άδικο τον ανταγωνισμό με διεθνής πλατφόρμες όπως το Netflix, το Disney+ κλπ.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς τώρα με τους δασμούς Τραμπ για 20% στις υπηρεσίες streaming, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ελληνικούς παρόχους (με έδρα την Ελλάδα, δηλαδή Cosmote TV- Nova-Vodafone TV), καθώς «εξάγουν» περιεχόμενο στην ελληνική ομογένεια.
Στο πεδίο έχουν υπάρξει στο παρελθόν συζητήσεις, ωστόσο ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για κατάργηση του φόρου, ενώ αρκετές φορές οι πάροχοι έχουν απειλήσει ανοικτά για αλλαγή έδρας.
Ως φυσικό επακόλουθο της κατάργησης ή αναστολής του φόρου, εάν και εφόσον ισχύσει στο μέλλον, θα είναι και η μείωση των τιμών στη συνδρομητική τηλεόραση, αφού οι πάροχοι αναγκάζονται να μετακυλύουν μέρος της φορολογίας στα συμβόλαια των καταναλωτών.
Ο φόρος συνδρομητικής εισήλθε επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η πρώτη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ανέστειλε τον φόρο λόγω της πανδημικής κρίσης, ωστόσο αργότερα τον επανάφερε. Προκαλώντας την αντίδραση των παρόχων συνδρομητικής με έδρα την Ελλάδα.
Τα συμβόλαια που λήγουν
Ένα ζήτημα, το οποίο είναι πιο άμεσο συγκριτικά με τα προηγούμενα δύο, αλλά που απασχολεί τους παρόχους, είναι τα συμβόλαια για τηλεοπτικά δικαιώματα που διατηρούν με τις ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Super League).
Πλέον, που βρισκόμαστε στα τέλη της σεζόν, δεν υπάρχει εικόνα αναφορικά με το εάν οι μεγάλες ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) έχουν έρθει σε επικοινωνία για ανανέωση των συμβολαίων τους.
Να θυμίσουμε ότι ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός, διατηρούν μέχρι τέλος του 2025 (δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι) συμβόλαιο με την Cosmote TV ενώ ο ΠΑΟΚ έχει συμβόλαιο με την Nova.
Παράλληλα, σχετικά με την κεντρική διαχείριση που προωθείται δεν έχουν υπάρξει ακόμα νεότερα, ενώ εννέα από τις μικρότερες ομάδες φέρεται να έχουν συμφωνήσει να υπογράψουν συμβόλαιο με την νέα εταιρεία Percapita.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.