Σε ενεργές συζητήσεις με τρεις υποψήφιους επενδυτές βρίσκεται η Dimand, για να αποχωρήσει μαζί με τους υπόλοιπους παραχωρησιούχους από τον Πύργο του Πειραιά.
Παρά τις φήμες για δυσκολία εύρεσης επενδυτή για το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας, λόγω τιμήματος, το ενδιαφέρον φέρεται να είναι ζωντανό. Πριν καν γίνει λόγος για αυτές τις συζητήσεις, παράγοντες του κλάδου του real estate ψιθύριζαν ότι το κτίριο μπορεί να καταλήξει μόνο σε ξένο επενδυτή, αφού η αξία του ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια. «Πρόκειται για ένα ακριβό ακίνητο», παραδέχτηκε ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, μιλώντας στην παρουσίαση των οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, χθες, όπου επισήμανε ότι ένας από τους στόχους της εταιρείας είναι η αποεπένδυση από τον Πύργο του Πειραιά εντός της χρονιάς.
Nα θυμίσουμε εδώ ότι ο κοινός επενδυτικός φορέας των Dimand και EBRD συμμετέχει με 70% στην παραχώρηση του ουρανοξύστη, ενώ το 30% αυτής ανήκει στην Prodea. Αυτό σημαίνει πως στον νέο επενδυτή θα περάσει όχι η ιδιοκτησία του κτιρίου, αλλά η σύμβαση της 99ετούς παραχώρησης του Πύργου και συγκεκριμένα τα υπόλοιπα 94 χρόνια χρήσης που απομένουν, μιας και η σύμβαση υπογράφηκε το φθινόπωρο του 2021. Ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι ο δήμος Πειραιά, ο οποίος βάσει της συμφωνίας λαμβάνει ως ενοίκιο το ποσό του 1 εκατομμυρίου ετησίως, το οποίο θα κληθεί να καταβάλει και ο καινούριος παραχωρησιούχος. Ενώ είναι σύνηθες σενάριο, το ποσοστό του συμμετέχοντα σε μία κοινοπραξία να εξαγοράζεται από τους υπόλοιπους του σχήματος, στην περίπτωση αυτή δεν φαίνεται να είναι το επικρατές, αφού η Prodea δεν έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το κτίριο. Να σημειωθεί εδώ, ότι η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία του πύργου φτάνει σε σχεδόν 135 εκατομμύρια ευρώ.
Ένα ακόμη εμπόδιο που λεγόταν ότι ορθώνεται στη διαδικασία εύρεσης επενδυτή είναι το ποσοστό πληρότητας με μισθωτές, μιας και ο Πύργος δεν είναι «γεμάτος». Στο κτίριο υπάρχουν περισσότερες από 25 μισθώσεις και αναμένεται ότι θα είναι πλήρως ενοικιασμένος σε περίπου τέσσερις μήνες, όπως εκτιμά η διοίκηση της Dimand. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος έκανε γνωστό ότι ο Πύργος Πειραιά ήταν μισθωμένος κατά 100%, καθώς στους μισθωτές ανήκε αμερικανική εταιρεία call centers, εισηγμένη στον Nasdaq, που είχε συμφωνήσει τη μίσθωση 6.000 τετραγωνικών μέτρων γραφείων. Ωστόσο, βασικός πελάτης αυτής της εταιρείας ήταν η Volkswagen, η οποία είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 500 χιλιάδες οχήματα, επηρεάζοντας και τα σχέδια επέκτασης της πρώτης. «Έχουμε ήδη αντικαταστήσει μέρος της μίσθωσης», είπε ο κ. Ανδριόπουλος, προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι τροχοπέδη για την «αλλαγή φρουράς» στο ακίνητο. «Το ποσοστό μίσθωσης ανταποκρίνεται στις χρηματοδοτικές ανάγκες του κτιρίου. Στην Ευρώπη τα κτίρια πωλούνται με μισθώσεις 30% έως 40%», κατέληξε. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους ενοικιαστές, στο ισόγειο και τον 1ο λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2023 το 1.200 τ.μ. κατάστημα αθλητικών ειδών του βρετανικού κολοσσού JD Sports όπως και η ναυαρχίδα της Zara στο λιμάνι, στη συμβολή των οδών Μακράς Στοάς και Ιπποκράτους, θα βρίσκει κανείς το φαρμακείο της αλυσίδας Papanikolaou. Στον τρίτο όροφο του Πύργου Πειραιά λειτουργεί πολυχώρος εστίασης με τα Nice n Easy café, Nice n Easy Bistrot, Majestic και Cloud 9. Στον 4ο άνοιξε το γυμναστήριο Athlesis, στους ορόφους 9ο έως 14ο έχει εγκατασταθεί η Dialectica, που δραστηριοποιείται στον κλάδο knowledge brokering της παγκόσμιας αγοράς και στον 15ο η NorthStandard, ένα από τα μεγαλύτερα P&I Clubs με γραφεία που καλύπτουν όλα τα κύρια ναυτιλιακά κέντρα. Στον 22ο βρίσκεται ήδη ο Όμιλος V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη.
Αυτός δεν είναι ο μόνος αστικός μύθος που ακολουθεί τον ουρανοξύστη του Πειραιά, οι φήμες για τον οποίο τον ήθελαν να… γέρνει, κάτι που διέψευσε ο developer όταν εισήλθε στον Πύργο – αφού κλίση υπάρχει αλλά είναι αμελητέα –, ενώ ούτε τα σενάρια για στατικά προβλήματα φέρεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η Dimand – EBRD – Prodea έδωσαν δεύτερη ευκαιρία σε ένα εμβληματικό ακίνητο, το οποίο, ωστόσο, παρέμεινε κουφάρι για σχεδόν πέντε δεκαετίες. Την κύρια εργολαβία ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ στη χρηματοδότηση του έργου συνέβαλε η Alpha Bank.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.