05 Απρ 2025
READING

Καναδοί, Σκανδιναβοί και Γάλλοι μποϊκοτάρουν αμερικανικά προϊόντα

6 MIN READ

Καναδοί, Σκανδιναβοί και Γάλλοι μποϊκοτάρουν αμερικανικά προϊόντα

Καναδοί, Σκανδιναβοί και Γάλλοι μποϊκοτάρουν αμερικανικά προϊόντα

Από τον περασμένο Ιανουάριο με την εκλογή Τραμπ στη προεδρία της Αμερικής, στις γεωπολιτικές ανατροπές και στους πολέμους, προστέθηκαν  οι οικονομικοί σεισμοί, η παγκόσμια οικονομική ανασφάλεια και ανησυχία και η κοινωνική δυσφορία. Σε προσβολές εθνικές πια και μπούλινγκ επιπέδου αρχηγών κρατών, οι άνθρωποι αναπτύσσουν πρωτοβουλίες αντίστασης. Μποϊκοτάζ, λοιπόν!

Πως το έλεγε ένας απ τους πατέρες του αμερικανικού έθνους, ο επαναστάτης Τόμας Πέιν -που πιο πολύ Άγγλος ήτανε, αλλά ήταν εποχές μπλεγμένες με ζητούμενο το Make America Great σκέτο, χωρίς το Again- στο έργο του Common Sense; «Δεν μας δίνουν δικαιώματα. Τα δικαιώματα είναι δικά μας, και θα τα πάρουμε πίσω αν χρειαστεί»! Η ακόμα πιο μελωδικά και κοντά στα δικά μας, όπως το τραγουδούσε η Πάτι Σμιθ, «we can turn the world around, we can turn the earth’s revolution, we have the power, people have the power». Έτσι, από τους παγωμένους δρόμους του Καναδά, μέχρι το βωροευρωπαϊκό ψύχος της Κοπεγχάγης και από τις γαλλικές αγροτικές κοινότητες έως τις νορβηγικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μια συλλογική προσπάθεια ανθρώπων, πέρα από κυβερνήσεις και εθνικές πολιτικές, παλεύει να αντιδράσει στον  αμερικανικό οικονομικό εκβιασμό.

Μποϊκοτάζ στα εμπορικά είδη – σύμβολα

Μοιάζει η δυσφορία προς την αμερικανική ηγεσία να πυροδοτεί ένα παγκόσμιο κίνημα αντιαμερικανισμού, που βέβαια δεν έχει να κάνει με τον λαό των ΗΠΑ, αλλά με τα εμπορικά του είδη, που έχουν γίνει σύμβολα της αμερικανικής κουλτούρας και ταυτότητας. Έτσι, η Coca-Cola, με τις παγκόσμιες διαφημίσεις της, έχει ταυτιστεί με την αμερικανική ποπ κουλτούρα, ενώ τα McDonald’s, με τα εμβληματικά Golden Arches, έχουν αναδειχθεί ως σύμβολα του fast-food και του καταναλωτισμού. Η Apple, μέσω προϊόντων όπως το iPhone και το MacBook, ενσαρκώνει την τεχνολογική υπεροχή και το premium lifestyle, ενώ τα Levi’s Jeans συνδέονται με την εποχή του Wild West και την αμερικανική ελευθερία. Οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson εκπροσωπούν την κουλτούρα της ανοιχτής οδού και την ανεξαρτησία, και η Nike, με το σλόγκαν Just Do It, συμβολίζει την αθλητική υπεροχή. Τα Starbucks είναι σύμβολα του αμερικανικού τρόπου για τον καφέ, ενώ η Barbie αποτελεί εμβληματική κούκλα του αμερικανικού ονείρου με σαφή υποβολή βασανιστικού πρότυπου για τη θηλυκότητα. Όλα αυτά τα κολοσσιαία εμπορικά είδη και σήματα, μπαίνουν στο στόχαστρο προκλήσεων για μποϋκοτάζ σε όλο το κόσμο, που φαίνεται να αποδίδει!

Ο Καναδάς ξεκίνησε πρώτος

Ο Καναδάς έχει παράδοση στη πρακτική της κοινωνικής αλληλεγγύης και η εθνική τους υποτίμηση πως είναι άλλο ένα αστεράκι στην αστερόεσσα, μια πολιτεία αμερικανική του  Τραμπ, τους οδήγησε σε αντίδραση άμεση και οργανωμένη. Ο Τζάστιν Τριντό μετέτρεψε το προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σε πλατφόρμα προώθησης τοπικών προϊόντων, ενώ τα καναδικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να δημοσιεύουν καταλόγους με εναλλακτικές καναδικές επιλογές σε αντικατάσταση των αμερικανικών εμπορικών σημάτων. Στο εστιατόριο Le Sélect του Τορόντο, ο σεφ Πιερ Λεμπράν αφαίρεσε όλα τα καλιφορνέζικα κρασιά από την κάρτα του, αντικαθιστώντας τα με εγχώρια προϊόντα από την κοιλάδα του Οκαναγκάν. «Δεν πρόκειται για πολιτική δήλωση» εξήγησε ο διάσημος σεφ, «αλλά για επιβίωση. Αν οι Αμερικανοί μας τιμωρούν με δασμούς, εμείς απαντάμε με τα καλύτερα μας όπλα, δηλαδή την τοπική οικονομία μας». Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Loblaw, με παν Καναδική παρουσία, εισήγαγε ένα ψηφιακό σύστημα που αναγνωρίζει αυτόματα τις αμερικανικές μάρκες και προτείνει καναδικά υποκατάστατα. Σύμφωνα με εσωτερικά στοιχεία της εταιρείας, οι πωλήσεις τοπικών προϊόντων εκτοξεύτηκαν κατά σαράντα πέντε τοις εκατό τον πρώτο μήνα εφαρμογής.

Μαζικό Boykot varer fra USA στη Δανία και η Νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία που έγραψε ιστορία

Στη Δανία, όπου οι αμερικανικές αξιώσεις στη Γροιλανδία, θεωρούνται τουλάχιστον προσβλητικές, δημιουργήθηκε στο Facebook η ομάδα Boykot varer fra USA. Που γρήγορα πήρε διαστάσεις πραγματικού πολιτικού φαινομένου. Τα 94.5000 μέλη της δεν περιορίστηκαν σε συμβολικές πράξεις, αλλά οργάνωσαν ολόκληρες καμπάνιες στόχευσης ειδικών όπως τα iPhone, τα τζίν Levi’s, οι κέτσαπ Heinz, ακόμα Coca cola. Η δανική εταιρεία διανομής τροφίμων Salling άρχισε να σηματοδοτεί με μαύρα αστέρια τα ευρωπαϊκά προϊόντα στα ράφια της, μια κίνηση που οδήγησε στην αύξηση των πωλήσεων τους, κατά τριάντα τοις εκατό. Στη Νορβηγία, το επεισόδιο με την πετρελαϊκή εταιρεία Haltbakk Bunkers αποκάλυψε τη βαθιά διχόνοια στην κοινωνία. Όταν η εταιρεία ανακοίνωσε τη διακοπή προμήθειας καυσίμων σε αμερικανικά πολεμικά πλοία, η ανάρτησή της στο Facebook έγραψε ιστορία: «Οι πράξεις του Τραμπ απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στο Λευκό Οίκο μας έκαναν να νιώσουμε ντροπή. Όχι πια σταγόνα καύσιμο για τους Αμερικανούς».  Αν και η νορβηγική κυβέρνηση ανέτρεψε γρήγορα την απόφαση, το γεγονός και η ενθουσιώδης αντίδραση των Νορβηγών, έδειξε πόσο βαθιά είναι η δυσπιστία απέναντι στην αμερικανική ηγεσία.

Από το Boycott USA: Buy French σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο

Σε όλη την Ευρώπη, το μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων υιοθετήθηκε με αυθόρμητη αυτό – οργάνωση, χωρίς παρακινήσεις κομμάτων ή πολιτικών οργανώσεων. Στη Γαλλία, η ομάδα Boycott USA: Buy French δημιουργήθηκε από τον 33χρονο αγρότη Ζαν-Μαρκ Ντιβάλ, εξελίχθηκε σε πανεθνικό κίνημα με χιλιάδες μέλη. «Δεν πρόκειται για τυφλό αντιαμερικανισμό» λέει στον γαλλικό τύπο ο Ντιβάλ, «αλλά για στρατηγική αυτοπροστασίας. Όταν αγοράζουμε μια μπουκάλα Coca-Cola, χρηματοδοτούμε έμμεσα την πολιτική του Τραμπ». Boycott USA σελίδες στο Facebook υπάρχουν σε Ιταλία, Αγγλία, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά, με χιλιάδες μέλη. Έχει ήδη, αναλυθεί και χιλιογραφεί το πως η Tesla του Έλον Μασκ έγινε επίκεντρο της  αντίθεσης στην αμερικανική πολιτική. Μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Μασκ υπέρ του γερμανικού AfD, η πολωνική κυβέρνηση δημοσίως κάλεσε σε μποϊκοτάζ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρείας. Στο Τορόντο, οι τοπικές αρχές απέκλεισαν τα μοντέλα της Tesla από το πρόγραμμα επιδοτήσεων για ηλεκτρικά ταξί, μια κίνηση που κόστισε στην εταιρεία πάνω από είκοσι εκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα.

Δίκοπο μαχαίρι

Το κύμα των μποϊκοτάζ φαίνεται να λειτουργεί, όπως θριαμβολογεί η Boykot USA. Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν κατά δεκαοκτώ τοις εκατό το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η μετοχή της έχασε πάνω από τριάντα τοις εκατό της αξίας της σε έξι εβδομάδες. Στον Καναδά, οι εισαγωγές αμερικανικών ποτών και τροφίμων μειώθηκαν κατά είκοσι πέντε τοις εκατό, σύμφωνα με στοιχεία του Statistics Canada. «Το μποϊκοτάζ είναι δίκοπο μαχαίρι» προειδοποιεί ο οικονομολόγος Πιερ-Λουί Μισέλ από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης «η Coca-Cola απασχολεί πάνω από τέσσερις χιλιάδες Γάλλους εργαζόμενους σε πέντε εργοστάσια στη χώρα. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα τιμωρηθεί η πολιτική του Τραμπ χωρίς να πληγωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες».

Το γεγονός παραμένει! Οι πολίτες, πέρα από κυβερνήσεις και κομματικές ταυτότητες, προσπαθούν να αισθανθούν πως έχουν δυνάμεις, πως μπορούν να αντιδράσουν σε μια αδυσώπητη, αλαζονική, φοβική διεθνή πολιτική. Όπως έγραψε, πρόσφατα, ο  φιλόσοφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί: «Ο 21ος αιώνας θα χαρακτηριστεί από τον πόλεμο των πολιτών κατά των αυτοκρατοριών. Και αυτός ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε». Για να δούμε!  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.