Εργασιομανής, τελειομανής και διορατικός, ο Γιώργος Γεράρδος, ο 79χρονος «startupper» της εποχής του πήγε μακριά γιατί ήταν ταυτόχρονα πελάτης και έμπορος, πετυχαίνοντας υψηλή κυκλοφορία κεφαλαίου από την εποχή που το πρώτο κατάστημα της Πλαίσιο εκτεινόταν σε 12 τετραγωνικά μέτρα αλλά είχε επαναλαμβανόμενους πελάτες τους φοιτητές του Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕΕ.
Γεννημένος στο Παλαιό Φάληρο το 1946, φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και πέρασε στο Πολυτεχνείο με τη δεύτερη προσπάθεια. Ο καθηγητής πανεπιστημίου που επισκέφθηκε με τον πατέρα του και τον οποίο συμβουλεύτηκε, τον παρότρυνε να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, όπως κι έγινε. Στο τρίτο έτος των σπουδών του παρατηρεί ότι τα σχεδιαστήρια πωλούνται ακριβότερα στην Aθήνα από ό,τι στη Θεσσαλονίκη και ξυπνά μέσα του το δαιμόνιο του επιχειρηματία. Το 1969, στην ηλικία των 23 ετών, ανοίγει το πρώτο Πλαίσιο στην οδό Στουρνάρη, δανειζόμενος 80 χιλιάδες δραχμές από φίλους, για την εξυπηρέτηση αρχικά των φοιτητών, όπως φαίνεται κι από την ταμπέλα που αναγράφει « Πλαίσιο – Eίδη σχεδίου». Οι ανταγωνιστές του σε Πατησίων, Μπουμπουλίνας και Εξάρχεια πωλούν ακριβότερα, αλλά ο ίδιος δεν πτοείται, αφού όπως θα αποδείξει αργότερα δεν φοβάται τον ανταγωνισμό. «Το γρήγορο ψάρι τρώει το αργό, και όχι το μεγάλο το μικρό», είπε σε συνέντευξη του στο Fortune, όταν πια ήταν «φτασμένος».
Σχεδόν 20 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Πλαίσιο Computers γίνεται ανώνυμη εταιρεία και γιγαντώνεται. Είχε προηγηθεί η διοίκηση του πλαισίου μέρα από το ΚΨΜ του στρατοπέδου στον Έβρο όπου υπηρετούσε κι έδινε παράλληλα οδηγίες στον πατέρα και τη σύζυγό του για την εύρυθμη λειτουργία μίας επιχείρησης που απασχολούσε ήδη 13 εργαζομένους. Λίγο πριν το μιλένιουμ, ο Γιώργος Γεράρδος βάζει την εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ίδια χρονιά που λάνσαρε και το ηλεκτρονικό κατάστημα plaisio.gr. Το Πλαίσιο άντλησε 460 εκατομμύρια δραχμές και μοίρασε σχεδόν 70 εκατ. ευρώ σε μερίσματα στους μετόχους, οι οποίοι έκαναν απόσβεση στο δεκαπλάσιο. Μετά από 23 χρόνια στο ταμπλό, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2022, ανακοινώθηκε η έξοδος από το Χρηματιστήριο, με τον Γιώργο Γεράρδο να υποστηρίζει ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν υποτιμημένη για χρόνια παρά τις καλές της επιδόσεις και η ρευστότητά της ήταν τόσο ισχυρή, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από την οργανωμένη αγορά. Την ίδια, πάνω – κάτω, περίοδο κυκλοφορούσαν οι φήμες πώλησης ή εισόδου μεγάλου επενδυτή στο Πλαίσιο, που σήμερα εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένεια Γεράρδου. Έγινε πολλές φορές δέκτης προτάσεων εξαγοράς άλλων επιχειρήσεων, αλλά ως οπαδός της οργανικής ανάπτυξης δεν ενθουσιάζεται με αυτές τις ιδέες. Ούτε η πανδημία, ούτε η κρίση τρόμαξε το Γιώργο Γεράρδο, αλλά το έκανε ο εμπρησμός του πρώτου καταστήματος στη Στουρνάρη το 2008.
Πίστεψε από νωρίς στην εξυπηρέτηση πελατών και το after sales service, αφού και στους πρώτους πελάτες παρείχε συμβουλές για τη χρήση των ηλεκτρονικών που εμπορευόταν, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει καλή φήμη, αφού για τον ίδιο η επιτυχία ενός επιχειρηματία δεν μετριέται μόνο σε εκατομμύρια. Το 1995 συγκροτήθηκε τμήμα απευθείας πωλήσεων και αποστολών μέσω τηλεφώνου, fax και καταλόγων και ακόμα και σήμερα, η Πλαίσιο δεν έχει αναθέσει αυτή την υπηρεσία σε κάποιο call center. Η είσοδος στην Πληροφορική έρχεται επίσης γρήγορα, το 1986, όταν ο Γεράρδος συναρμολογεί τον πρώτο στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικό υπολογιστή Turbo-X, ανταγωνιζόμενος τις μεγάλες φίρμες.
To 2005 η Πλαίσιο μπαίνει στη Βουλγαρία αλλά διατηρεί μόνο ένα κατάστημα, αφού ο ίδιος ο επιχειρηματίας θεωρεί ότι απαιτεί προσήλωση και διαρκή παρουσία η επέκταση σε οποιαδήποτε αγορά ή δραστηριότητα και αποτάσσεται κάθε είδους «αρπαχτή». Και σήμερα έχει την επίβλεψη προσωπικά σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης της επιχείρησης από τη θέση του προέδρου, παρότι το τιμόνι κρατά ο γιος, Κωνσταντίνος. Οι δυο τους γύρισαν το μοντέλο της Πλαίσιο σε πολυ-πελατειακό, για να απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές. Μετά τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις, τις συσκευές φωτογραφίας και ήχου, το gaming, τα σχολικά, τα έπιπλα, τα είδη χαρτοπωλείου και εκτύπωσης η εταιρεία επεκτείνεται στις λευκές συσκευές για να γιορτάσει τα 50 χρόνια παρουσίας στην αγορά.
Μάλιστα, το πρώτο κατάστημα λευκών συσκευών άνοιξε στην Πέτρου Ράλλη, εκεί όπου στο παρελθόν διατηρούσε κατάστημα η Ηλεκτρονική Αθηνών. Σήμερα το Πλαίσιο απασχολεί 1.530 εργαζόμενους, έχει τζίρο 468 εκατομμυρίων και λειτουργεί 24 καταστήματα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.