03 Απρ 2025
READING

Οι αναταραχές στην Τουρκία θα ευνοήσουν τον τουρισμό στην Ελλάδα;

4 MIN READ

Οι αναταραχές στην Τουρκία θα ευνοήσουν τον τουρισμό στην Ελλάδα;

Οι αναταραχές στην Τουρκία θα ευνοήσουν τον τουρισμό στην Ελλάδα;

Οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Τουρκία. Η σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και οι επακόλουθες κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες αναταραχές στην πόλη, διαταράσσοντας την καθημερινότητα των πολιτών και τις τουριστικές δραστηριότητες.

Η Κωνσταντινούπολη, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην γειτονική χώρα, έχει βιώσει σοβαρές διαταραχές στις μετακινήσεις, με πτήσεις προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης να καθυστερούν ή να ακυρώνονται, ενώ τουριστικά πακέτα και συνέδρια έχουν αρχίσει να ακυρώνονται ή να αναβάλλονται. Αυτή η πολιτική αστάθεια προκαλεί ανησυχία στους τουριστικούς πράκτορες και θέτει σε κίνδυνο τους στόχους για τον τουρισμό της Τουρκίας το 2023, οι οποίοι προβλέπουν έσοδα 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό.

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση και να αποκαταστήσει την ηρεμία, ωστόσο οι συνέπειες της πολιτικής κρίσης είναι ήδη εμφανείς στον τουριστικό τομέα, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την τουρκική οικονομία. Παρά τις προσπάθειες για την προσέλκυση τουριστών, η διεθνής κοινότητα έχει αντιδράσει, με πολλές χώρες να εκδίδουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παραμονή τους στην Τουρκία. Οι προειδοποιήσεις αυτές αναμένεται να εντείνουν τις ακυρώσεις ταξιδιών και να πλήξουν την εικόνα της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού, προκαλώντας περαιτέρω αποδυνάμωση της τουριστικής ροής.

Αυτή η πολιτική αστάθεια, όμως, φαίνεται να ωφελεί την Ελλάδα, καθώς οι Ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες ενδέχεται να στραφούν προς ελληνικούς προορισμούς για να καλύψουν τη ζήτηση. Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις βασικές εναλλακτικές επιλογές για τους Ευρωπαίους τουρίστες, καθώς προσφέρει μια σταθερή και ασφαλή επιλογή σε σχέση με την Τουρκία. Ενώ οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση στις κρατήσεις για την τρέχουσα περίοδο, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να δεχτούν τουρίστες που θα αναζητήσουν εναλλακτικούς προορισμούς λόγω της αβεβαιότητας στην Τουρκία. Μάλιστα, αρκετές κρουαζιέρες που επρόκειτο να καταπλεύσουν στην Κωνσταντινούπολη αντικαθιστούν τον προορισμό τους με τον Πειραιά, ενισχύοντας την τάση ανακατεύθυνσης του τουρισμού προς την Ελλάδα.
Ωστόσο, οι ελληνικές τουριστικές περιοχές δεν μένουν ανεπηρέαστες από τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ειδικότερα, νησιά όπως η Ρόδος, η Κως και η Σάμος, που παραδοσιακά προσελκύουν μεγάλο αριθμό Τούρκων τουριστών για σύντομες διακοπές, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα με ακυρώσεις κρατήσεων. Η πολιτική αναστάτωση στην Τουρκία έχει οδηγήσει σε αβεβαιότητα για τις κρατήσεις και την τουριστική κίνηση από τη γειτονική χώρα, προκαλώντας μια μείωση στη ροή των τουριστών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Παρόλο που οι κρατήσεις για το καλοκαίρι παραμένουν σταθερές, η αναστάτωση λόγω πολιτικής κρίσης στην Τουρκία, έχει προκαλέσει προβληματισμό για την πορεία της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα.

Το μέλλον της τουριστικής σεζόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία. Η ελληνική τουριστική βιομηχανία, αν και ευνοημένη από αυτή την τάση, θα πρέπει να παραμείνει προσεκτική για να ανταποκριθεί στην πιθανή αύξηση της ζήτησης και να αποφύγει την υπερφόρτωση του τουριστικού της τομέα.
Από την άλλη πλευρά, η ελληνική τουριστική αγορά αντιμετωπίζει και προκλήσεις. Οι σεισμικές δονήσεις το προηγούμενο διάστημα στη Σαντορίνη, αν και προς το παρόν δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν την τουριστική κίνηση στο νησί ή τη διαχείριση των κρουαζιερόπλοιων, προσθέτουν μία ακόμα αβεβαιότητα στην τουριστική σεζόν της χώρας. Επίσης, δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθούν οι συνθήκες στην Τουρκία και αν η χώρα θα καταφέρει να επανακάμψει γρήγορα ή αν η πολιτική αστάθεια θα συνεχιστεί και θα επηρεάσει αρνητικά τη ροή τουριστών  για μεγάλο διάστημα.

Ακόμα, η Τουρκία, με την ικανότητά της να προσφέρει χαμηλές τιμές, ενδέχεται να προσπαθήσει να προσελκύσει τουρίστες μέσω επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό για τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε αυτή την πρόκληση για να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά. Οι Έλληνες τουριστικοί φορείς θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές αλλαγές στη ζήτηση και να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν στις συνθήκες της αγοράς.

Συνολικά, η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα και στην Τουρκία βρίσκεται σε μία ασταθή κατάσταση, και η έκβαση της τουριστικής σεζόν θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία. Αν η κατάσταση στην Τουρκία δεν εξομαλυνθεί σύντομα, η Ελλάδα φαίνεται να είναι ο βασικός εναλλακτικός προορισμός για τους Ευρωπαίους τουρίστες, κάτι που μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη, αλλά και να οδηγήσει σε νέες προκλήσεις για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.