01 Απρ 2025
READING

Πανάκριβη η δωρεάν δημόσια παιδεία

4 MIN READ

Πανάκριβη η δωρεάν δημόσια παιδεία

Πανάκριβη η δωρεάν δημόσια παιδεία

Τα φροντιστήρια, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μαθητικής πορείας στην Ελλάδα. Ειδικά σε μια κοινωνία που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις και την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα εξωσχολικά μαθήματα συχνά θεωρούνται αναγκαία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αν και πριν από μερικές δεκαετίες η ανάγκη για φροντιστήρια περιοριζόταν κυρίως στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, σήμερα παρατηρείται ότι ακόμα και μαθητές του Δημοτικού καταφεύγουν σε φροντιστηριακή βοήθεια, καθώς η σχολική ύλη έχει γίνει πιο απαιτητική και η πίεση για απόδοση συνεχώς αυξάνεται.

Η αύξηση της δυσκολίας των μαθημάτων είναι σαφής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Στο Δημοτικό, η διδασκαλία έχει γίνει πιο συστηματική και προηγμένη, με μαθήματα όπως τα μαθηματικά, η γλώσσα και οι φυσικές επιστήμες να απαιτούν μεγαλύτερη κατανόηση και πιο σύνθετες έννοιες. Στο Γυμνάσιο, οι μαθητές καλούνται να διαχειριστούν μια διευρυμένη και βαθιά ύλη, ενώ στο Λύκειο, η προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις ανεβάζει τον πήχη ακόμα περισσότερο. Η αυξανόμενη δυσκολία της ύλης και η ανάγκη για υψηλές επιδόσεις στις εξετάσεις ωθούν όλο και περισσότερους γονείς να αναζητούν φροντιστήρια για να ενισχύσουν τις γνώσεις των παιδιών τους.

Εκτός από τα σχολικά μαθήματα, η ανάγκη για φροντιστήρια εντείνεται και από τη ζήτηση για πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών. Οι μαθητές καλούνται να αποκτούν πιστοποιητικά για γλώσσες όπως τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά, ενώ τα φροντιστήρια προσφέρουν την απαιτούμενη υποστήριξη για την επίτευξη αυτών των στόχων. Στην αγορά εργασίας, οι γλωσσικές δεξιότητες αποτελούν πλέον απαραίτητο προσόν, και η απόκτηση τέτοιων πιστοποιήσεων είναι ένας ακόμη λόγος που οδηγεί τις οικογένειες στην αναζήτηση εξωσχολικής βοήθειας.

Η πίεση που ασκείται στους μαθητές και στους γονείς από το εκπαιδευτικό σύστημα και το κοινωνικό περιβάλλον είναι σημαντική. Οι γονείς, θεωρώντας τη φροντιστηριακή εκπαίδευση ως την πιο σίγουρη λύση για την εκπαιδευτική επιτυχία των παιδιών τους, επενδύουν σε αυτήν για να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους θα ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις του σχολείου και θα εξασφαλίσουν μια θέση στο πανεπιστήμιο. Ειδικά σε αστικά κέντρα, όπου οι δαπάνες για φροντιστήρια είναι συνήθως υψηλότερες σε σχέση με την επαρχία, η οικονομική επιβάρυνση εντείνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Το κόστος για φροντιστήρια είναι σημαντικό και κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ το μήνα, με το ετήσιο κόστος να φτάνει ή να ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, ειδικά όταν περιλαμβάνονται και τα ιδιαίτερα μαθήματα. Αυτό επιβαρύνει κυρίως τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ τα χαμηλότερα στρώματα καταβάλλουν υψηλό ποσοστό του εισοδήματός τους για φροντιστηριακή εκπαίδευση, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Επιπλέον, οι οικογένειες με δύο παιδιά ή οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη οικονομική πίεση, καθώς οι δαπάνες για τη φροντιστηριακή υποστήριξη αυξάνονται.

Η αύξηση των δαπανών για φροντιστήρια τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει την ανάγκη για εξωσχολική βοήθεια, η οποία συχνά συνδέεται με την ποιότητα της διδασκαλίας στο δημόσιο σχολείο. Πολλοί μαθητές δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν το μάθημα λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών στις τάξεις και της έλλειψης προσωπικής προσοχής από τους δασκάλους. Ειδικά για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τα φροντιστήρια παρέχουν μια λύση, προσφέροντας εξατομικευμένη διδασκαλία και καλύτερες συνθήκες μάθησης.

Η ανάγκη για στρατηγικές μάθησης και εξειδικευμένες διδακτικές μεθόδους καθιστά τα φροντιστήρια ελκυστικά για τους γονείς, καθώς το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί πάντα να καλύψει τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες. Ειδικά σε μια εποχή όπου η ύλη είναι πιο απαιτητική και οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας συνεχώς αυξάνονται, τα φροντιστήρια αποτελούν την πιο αξιόπιστη και αποδοτική μέθοδο για την ενίσχυση των επιδόσεων των μαθητών.

Η πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ αποκαλύπτει τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η φροντιστηριακή εκπαίδευση για τις ελληνικές οικογένειες. Το 2023, τα ελληνικά νοικοκυριά δαπάνησαν περίπου 614 εκατομμύρια ευρώ για φροντιστήρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 16,2% των συνολικών δαπανών για εκπαίδευση στη χώρα και στο 0,7% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών. Η τελευταία διετία κατέγραψε αύξηση 36% στις δαπάνες, με τη μεγαλύτερη δαπάνη να καταγράφεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κυρίως λόγω της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όλα αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες και τις κοινωνικές ανισότητες που προκύπτουν από την ανάγκη για εξωσχολική υποστήριξη. Οι πολιτικές που θα ενισχύσουν την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και θα μειώσουν το κόστος της φροντιστηριακής εκπαίδευσης είναι αναγκαίες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.