01 Απρ 2025
READING

Οι λόγοι που η προσπάθεια της Amazon να έχει καταστήματα δεν πήγε καλά

4 MIN READ

Οι λόγοι που η προσπάθεια της Amazon να έχει καταστήματα δεν πήγε καλά

Οι λόγοι που η προσπάθεια της Amazon να έχει καταστήματα δεν πήγε καλά

Η Amazon, αυτός ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, που έκανε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν, κάνοντας τις αγορές στο διαδίκτυο παγκόσμια καθημερινότητα, προσπάθησε να μεταφέρει αυτή την επιτυχία της και στον φυσικό κόσμο της λιανικής. Μα αυτό, δε πήγε καλά!

Ήταν 2018, όταν ο τεχνολογικός κολοσσός του εμπορίου εγκαινίασε τα Amazon Go, μια καινοτόμα αλυσίδα μικρών σουπερμάρκετ, που φιλοδοξούσε να απαλλάξει τους πελάτες από τις ουρές στα ταμεία. Με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, οι πελάτες μπορούσαν απλώς να μπουν στο κατάστημα, να πάρουν από σνακ, νερά και αναψυκτικά έως έτοιμα γεύματα ή γλυκά και να φύγουν χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από ταμείο. Το πρωτοποριακό σύστημα Just Walk Out της Amazon ανέλαβε να καταγράφει τις αγορές και να χρεώνει αυτόματα τους λογαριασμούς. Αρχικά, η ιδέα φαινόταν επαναστατική. Η Amazon σχεδίαζε να επεκτείνει το μοντέλο, με 43 καταστήματα να έχουν ήδη ανοίξει ή να βρίσκονται σε στάδιο προώθησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μα, η πραγματικότητα αποδείχθηκε πιο πολύπλοκη. Σύμφωνα με αναφορές της Wall Street Journal, η εταιρεία έχει αρχίσει να κλείνει πολλά από αυτά τα καταστήματα, συρρικνώνοντας τον αριθμό τους σε μόλις 16 σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες, δηλαδή περίπου στο μισό από αυτά που λειτουργούσαν στις αρχές του 2023. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι το Amazon Go στο Woodland Hills της Καλιφόρνια, το οποίο έκλεισε τον περασμένο μήνα.

Η αποτυχία των Amazon Go να επεκταθούν μαζικά δεν είναι η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζει η εταιρεία στον τομέα της φυσικής λιανικής. Τα τελευταία χρόνια, η Amazon έχει κλείσει δεκάδες άλλα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων βιβλιοπωλείων, καταστημάτων μόδας και των επονομαζόμενων 4-Star Stores, τα οποία προσέφεραν προϊόντα με υψηλή ζήτηση από τον ιστότοπό της. Αυτό δείχνει ότι, παρά την τεχνολογική της υπεροχή και την τεράστια επιρροή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η μετάβαση στον πραγματικό κόσμο δεν είναι ούτε τόσο απλή, μα ούτε και εύκολη. Οι αναλυτές και οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν ότι η Amazon, αν και κυρίαρχη στο διαδίκτυο, δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει μια συνεκτική στρατηγική για τα φυσικά της καταστήματα. Σε αντίθεση με ανταγωνιστές όπως η Walmart ή η Target, που έχουν δεκαετίες εμπειρίας στη διαχείριση δικτύων λιανικής, η Amazon φαίνεται να πειραματίζεται χωρίς να έχει βρει ακόμα το ιδανικό μοντέλο.

Το μοντέλο λειτουργίας των Amazon Go βασίζεται στην αυτοματοποιημένη τεχνολογία Just Walk Out. Οι πελάτες μπαίνουν στο κατάστημα σκανάροντας ένα QR code μέσω της εφαρμογής Amazon, μιας πιστωτικής κάρτας ή του συστήματος αναγνώρισης παλάμης Amazon One. Μόλις μπουν, μπορούν να επιλέξουν προϊόντα, τα οποία προστίθενται αυτόματα στο ψηφιακό τους καλάθι. Αν αλλάξουν γνώμη και επανατοποθετήσουν ένα αντικείμενο, αυτό αφαιρείται από την παραγγελία τους. Με την έξοδό τους, το σύστημα χρεώνει τον λογαριασμό τους για τα προϊόντα που πήραν μαζί τους, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από ταμείο. Το μοντέλο, που μοιάζει εξαιρετικά απλό και πως κάνει τη ζωή πολύ ευκολότερη, εμφάνισε αμέσως μειονεκτήματα. Καταρχήν, το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης της τεχνολογίας είναι υψηλό, κάτι που ίσως περιορίζει την κερδοφορία. Μετά, ενώ η ιδέα της γρήγορης αγοράς είναι ελκυστική, πολλοί καταναλωτές μάλλον προτιμούν την παραδοσιακή εμπειρία στα ψώνια, με περισσότερη ανθρώπινη αλληλεπίδραση, επικοινωνία, επαφή, ίσως κάποιες ερωτήσεις και κατευθύνσεις για το που βρίσκονται τα είδη, σε τελευταία ανάλυση.

Αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες στη λιανική πώληση, η Amazon φαίνεται να αλλάζει στρατηγική. Αντί να επεκτείνει τα δικά της Amazon Go, επικεντρώνεται πλέον στην αδειοδότηση της τεχνολογίας Just Walk Out σε άλλους λιανοπωλητές. Αυτό της επιτρέπει να κερδίζει από τα δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας, χωρίς να αναλαμβάνει τα κεφάλαια και τους κινδύνους της διαχείρισης φυσικών καταστημάτων. Όμως, η απόσυρση της Amazon από μεγάλος μέρος της λιανικής της δραστηριότητας δείχνει ότι, παρά τις τεράστιες επενδύσεις, ο φυσικός χώρος παραμένει ένας δύσκολος, πολύπλοκος στίβος. Οι μεγάλες δαπάνες σε τεχνολογία, ενοικίαση χώρων και λειτουργικά έξοδα δεν έχουν αποδώσει αναλογικά. Ωστόσο, η αδειοδότηση της τεχνολογίας μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες, καθώς περισσότεροι λιανοπωλητές ενδέχεται να ενδιαφερθούν για συστήματα χωρίς ταμειακές μηχανές.

Πάντως, η ιστορία των Amazon Go αποτελεί ένα σημείο σκέψης και ανάλυσης για το πώς μια εταιρεία μπορεί να κυριαρχεί στο διαδίκτυο, αλλά να δυσκολεύεται να επαναλάβει την επιτυχία της σε άλλο στίβο. Ενώ, η Amazon συνεχίζει να είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τα πειράματά της στη λιανική δείχνουν ότι η μετάβαση από το ψηφιακό στο φυσικό περιβάλλον απαιτεί περισσότερο από απλή τεχνολογική καινοτομία – απαιτεί βαθύτερη κατανόηση των καταναλωτικών συνηθειών, των οικονομικών δυναμικών και των λειτουργικών προκλήσεων που συνεπάγεται η διαχείριση καταστημάτων.

Φαίνεται, ακόμα, πως η συνήθεια στους καταναλωτές είναι μεγάλο πράγμα και τα κορυφαία brands δύσκολα γίνονται αποδεκτά σε άλλον τομέα, απ αυτόν που καθιερωθήκαν και μπήκαν στην συνείδηση του αγοραστικού κοινού.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.