Οι πρόσφατες εξαγορές στον κλάδο της εστίασης, όπως η απόκτηση του 60% της Jackaroo από τη Vivartia και η είσοδος του Βλάσση Γεωργάτου στην Mailo’s, επιβεβαιώνουν μια πάγια τακτική της αγοράς.
Μια τακτική που θέλει τους μεγάλους «παίκτες» να σπεύδουν να επενδύσουν σε ανερχόμενα brands που παρουσιάζουν καινοτομία και γρήγορη ανάπτυξη. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτελεί μια στρατηγική επιλογή με πολλαπλά οφέλη.
Η στρατηγική των εξαγορών και το παιχνίδι του hype
Πολλές startups και μικρές επιχειρήσεις δημιουργούνται με γνώμονα την εξαγορά τους από μεγαλύτερους ομίλους.
Η αγορά ανταμείβει τις εταιρείες που καταφέρνουν να χτίσουν ένα ισχυρό brand και να προσελκύσουν επενδυτές, ακόμα κι αν αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις στηρίζεται περισσότερο στο hype παρά σε πραγματικά θεμελιώδη στοιχεία.
Ένα πρωτότυπο concept, έξυπνο μάρκετινγκ και ταχεία ανάπτυξη αρκούν συχνά για να προσελκύσουν την προσοχή των ισχυρών παικτών της αγοράς, που αναζητούν την επόμενη μεγάλη ευκαιρία.
Οι καταναλωτές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη δημιουργία hype. Στην εποχή των social media, οι πελάτες γίνονται άτυποι πρεσβευτές μιας επιχείρησης, διαδίδοντας το brand μέσα από κριτικές, posts και βίντεο.
Το buzz γύρω από μια επιχείρηση έχει μετατραπεί από μια επικοινωνιακή στρατηγική σε πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που οι μεγάλοι όμιλοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν μέσω εξαγορών.
Τι κερδίζουν οι μεγάλες εταιρείες από τέτοιες εξαγορές
Οι μεγάλοι όμιλοι, όπως η Vivartia, δεν επενδύουν τυχαία σε ανερχόμενα brands. Κάθε εξαγορά τους προσφέρει πολλαπλά οφέλη.
Πρώτον, αποκτούν πρόσβαση σε νέα κοινά, συχνά πιο νεανικά, που καμιά φορά δυσκολεύονται να προσεγγίσουν μέσω των παραδοσιακών τους brands.
Δεύτερον, ενισχύουν την παρουσία τους σε ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές, όπως το street food και το γρήγορο casual dining, που παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική.
Επιπλέον, μέσω αυτών των εξαγορών, εισάγουν νέα concepts χωρίς να χρειάζεται να τα δημιουργήσουν από το μηδέν, μειώνοντας έτσι το επιχειρηματικό ρίσκο.
Τέλος, η ενσωμάτωση επιτυχημένων μικρότερων επιχειρήσεων επιτρέπει την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας, καθώς οι μεγαλύτεροι όμιλοι διαθέτουν την εμπειρία, τα κεφάλαια και την οργανωτική δομή για να επιταχύνουν την ανάπτυξη αυτών των brands.
Το μεγάλο deal της Jackaroo
Σε ό,τι αφορά το deal για τα… ελληνικά kfc, η Vivartia εξαγόρασε το 60% της Jackaroo έναντι 10 εκατ. ευρώ, ενώ ο ιδρυτής της αλυσίδας, Μιχάλης Ματζουράνης, διατηρεί το υπόλοιπο 40% και συνεχίζει να ασκεί τη διοίκηση.
Η αλυσίδα, που ξεκίνησε από τον Πειραιά το 2018, έχει πέντε καταστήματα στην Αττική και σχεδιάζει επέκταση στη Θεσσαλονίκη. Η Vivartia βλέπει στην Jackaroo μια ευκαιρία να εδραιωθεί δυναμικά στο street food, αξιοποιώντας την απήχησή της στο νεανικό κοινό.
Η Jackaroo έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό brand, συνδυάζοντας την ποιότητα με το προσιτό κόστος και την έντονη ταυτότητα. Τα burgers της έχουν γίνει viral στα social media, με food bloggers και influencers να την αναδεικνύουν ως ένα από τα πιο «hot» σημεία για γρήγορο και ποιοτικό φαγητό.
Αυτή η αυθεντική δυναμική της επιχείρησης ήταν καθοριστική για την εξαγορά της. Η Vivartia, μέσω της Jackaroo, αποκτά πρόσβαση όχι μόνο σε μια αλυσίδα εστίασης, αλλά σε ένα brand με πιστό κοινό, υψηλό engagement και προοπτικές ραγδαίας επέκτασης.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι και το έτερο «παιδί» του Μιχάλη Μαντζουράνη, η αλυσίδα burger «Μπαρ Μπεε Κιου», το 2017 εξαγοράστηκε από την L’Artigiano.
Το παράδειγμα της Mailo’s
Σε ένα ανάλογο επιχειρηματικό παράδειγμα, ο Βλάσσης Γεωργάτος, μέσω της VG Holding, απέκτησε το 20% της Mailo’s έναντι 4 εκατ. ευρώ πριν μερικούς μήνες.
Η Mailo’s, που ειδικεύεται στα ζυμαρικά και αναπτύσσεται με μοντέλο franchise, έχει ήδη 36 καταστήματα, κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, με φιλόδοξα πλάνα επέκτασης.
Το σημείο-«κλειδί» για την συμφωνία ήταν το γεγονός πως η Mailo’s έχει χτίσει μια ισχυρή ταυτότητα, εστιάζοντας σε φρέσκες, γρήγορες και γευστικές προτάσεις που ταιριάζουν στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Ο ιδιαίτερος τρόπος σερβιρίσματος των ζυμαρικών –σε κυπελλάκι, με έμφαση στην ευκολία και την ταχύτητα– έχει κερδίσει τους νέους καταναλωτές, που αναζητούν γρήγορες αλλά ποιοτικές γαστρονομικές λύσεις.
Κάπως έτσι, ο Βλάσσης Γεωργάτος αποφάσισε να επενδύσει στην εταιρεία, σε μία κίνηση που ενισχύει περαιτέρω την αξιοπιστία και την αναπτυξιακή της δυναμική, προσφέροντας πρόσβαση σε σημαντικά δίκτυα και κεφάλαια.
Το hype και η επόμενη μέρα
Αυτές οι εξαγορές δεν αποτελούν τυπικές επιχειρηματικές κινήσεις αλλά κερδίζουν το ενδιαφέρον τόσο της αγοράς όσο και των καταναλωτών.
Οι πελάτες αισθάνονται ότι οι αγαπημένες τους αλυσίδες γίνονται πιο ισχυρές, ενώ παράλληλα υπάρχει η ανησυχία μήπως η εξαγορά επηρεάσει την ποιότητα ή τον χαρακτήρα της επιχείρησης.
Στην περίπτωση της Jackaroo, το brand στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην «ανεξαρτησία» του και στο cool factor του, κάτι που η Vivartia καλείται να διαχειριστεί προσεκτικά.
Παράλληλα, αυτές οι εξαγορές στέλνουν το μήνυμα στους νεοφυείς επιχειρηματίες ότι οι καλές ιδέες μπορούν να ανταμειφθούν γενναιόδωρα.
Όλο και περισσότερες startups στον χώρο της εστίασης στοχεύουν όχι μόνο στη βιωσιμότητα, αλλά και στη δημιουργία μιας ελκυστικής πρότασης για μεγάλους επενδυτές. Αυτό δημιουργεί έναν νέο κύκλο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, που ωφελεί ολόκληρη την αγορά.
Ο κύκλος συνεχίζεται
Οι εξαγορές σαν αυτές της Jackaroo και της Mailo’s δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, αλλά μέρος μιας ευρύτερης τάσης στην αγορά.
Ανάλογες εξαγορές εμπνέουν τους νέους επιχειρηματίες
Οι μεγάλες εταιρείες αναζητούν συνεχώς φρέσκιες επιχειρηματικές ιδέες, ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις διαμορφώνουν τη στρατηγική τους με σκοπό να προσελκύσουν τέτοιου είδους συμφωνίες.
Ο κύκλος αυτός ανατροφοδοτείται, καθώς κάθε επιτυχημένη εξαγορά εμπνέει νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν ιδέες που θα αποτελέσουν το επόμενο “hot deal” της αγοράς.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.