Ουραγός στην αξιοποίηση της τάσης για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων και την ενδυνάμωση του τουρισμού yachting είναι η Ελλάδα, με το κλειδί να βρίσκεται στο χωροταξικό.
Αυτό ανέδειξε η παρουσίαση της μελέτης για τον χωροταξικό σχεδιασμό του δικτύου τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα, που ανέλαβε να εκπονήσει η Ένωση Μαρινών Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Τουρισμού και σε συνεννόηση με φορείς του θαλάσσιου τουρισμού, ούτως ώστε να συμπεράσματα να ληφθούν υπόψη στο Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που ακόμα δεν έχει ψηφιστεί.
Όπως επιβεβαιώθηκε, η Ελλάδα υστερεί σε θέσεις ελλιμενισμού, καθώς σε αρκετές περιοχές η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί, ενώ υπάρχουν αρκετές θέσεις σε Αττική, Ιόνια νησιά, Ήπειρο και δυτική Ελλάδα εκτός του επίσημου τουριστικού λιμενικού χάρτη. Ζήτημα για τον κλάδο είναι επίσης η χωρική ασυνέχεια των υφιστάμενων τουριστικών λιμενικών υποδομών. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, Ευθύμης Μπακογιάννης, μέχρι το καλοκαίρι θα εχει ολοκληρωθεί η δέουσα εκτίμηση, ώστε έως το τέλος του έτους να εχει ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωροταξικό.
Αυτά, την ώρα που ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες είναι αυξημένος και η πρόοδος στη χωροθέτηση μικρή.
Η Ελλάδα διαθέτει μόλις 61 μαρίνες και περίπου 15.000 θέσεις ελλιμενισμού, όταν τα σκάφη που φτάνουν στην ιταλική ριβιέρα δένουν σε 961 μαρίνες και υπάρχουν 181.000 θέσεις ελλιμενισμού, στην Ισπανία οι μαρίνες είναι 370 και οι θέσεις ελλιμενισμού 130.900, η Κροατία διαθέτει 167 μαρίνες και η γειτονική – και βασική ανταγωνίστρια Τουρκία – έχει 80. Η εικόνα αυτή μπορεί να βελτιωθεί, αν και όχι δραματικά, εφόσον εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2030 η χώρα δύναται να διαθέτει 10 νέες μαρίνες, που θα υποστηρίζουν 2.311 νέες θέσεις ή 14.827 θέσεις ελλιμενισμού, πιο κάτω από την Κροατία και σε λίγο καλύτερη θέση από αυτή που έχει σήμερα η Πορτογαλία, που ξεπερνούν κατά λίγο τις 13.000. Η εικόνα θα διαφέρει, πάντως, από τη σημερινή, οπότε υπάρχουν 61 χωροθετημένες μαρίνες με 18.652 θέσεις, αλλά λειτουργούν μόνο 39.
Περισσότερες θέσεις θα προσφέρουν στο δίκτυο της χώρας τα καταφύγια, τα αγκυροβόλια και οι ξενοδοχειακοί λιμένες. Αν το χωροταξικό τακτοποιηθεί, στο τέλος της δεκαετίας, το εγχώριο δίκτυο μπορεί να απαρτίζεται από 51 τουριστικά καταφύγια σε λειτουργία με 3.787 θέσεις ελλιμενισμού (από 3.787 θέσεις σήμερα), 18 αγκυροβόλια με 935 θέσεις ελλιμενισμού (από 838 σήμερα) και 5 ξενοδοχειακοί λιμένες 155 θέσεων, σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.
Σφίγγει ο κλοιός για το Ταμείο Ανάκαμψης
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δράση αναβάθμισης των μαρίνων ύψους 139 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάδα 2.0, όπως το έχει ονομάσει η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προωθήσει σημαντικά έργα αναβάθμισης των υποδομών που εκτελέστηκαν ή πρόκειται να εκτελεστούν εντός του 2025 σε ελληνικές μαρίνες, όπως στη Βουλιαγμένη, στο Ναύπλιο, στον Άγιο Κοσμά στο Ελληνικό, στην Olympic Marine στο Λαύριο, στον Φλοίσβο, στα Γουβιά της Κέρκυρας και στη Ρόδο, ωστόσο το χρονικό περιθώριο για την εκτέλεση των έργων εκπνέει σε επτά μήνες, με την ελπίδα ότι θα δοθεί παράταση.
Με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε η έρευνα σχεδόν 4 στα 10 σκάφη αναψυχής που φτάνουν στην Ελλάδα διέρχονται από την Αττική, το 13% των διελεύσεων ανήκει στις Κυκλάδες και αντίστοιχο ποσοστό στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέθεσε η Ένωση Μαρινών Ελλάδας δια στόματος του προέδρου της και επικεφαλής της μαρίνας Φλοίβου, Σταύρου Κατσικάδη, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται ανά θέση ελλιμενισμού ξοδεύονται περίπου 6 ευρώ.
Η μέση τουριστική δαπάνη σε μαρίνες υπολογίζεται σε πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του ξενοδοχειακού τουρισμού. Το ΦΠΑ και τα ενοίκια που αποδίδονται στο δημόσιο ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού ισοδυναμούν με 6 άμεσες και 100 έμμεσες θέσεις εργασίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.