01 Απρ 2025
READING

Ο Πύργος του Πειραιά και η στρατηγική ανάπτυξης της DIMAND

3 MIN READ

Ο Πύργος του Πειραιά και η στρατηγική ανάπτυξης της DIMAND

Ο Πύργος του Πειραιά και η στρατηγική ανάπτυξης της DIMAND

Ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης του Πειραιά και συνιστά σημαντικό σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Το κτίριο, που ολοκληρώθηκε το 1974, ανήκει στην κατηγορία των υψηλών κτιρίων και είναι το ψηλότερο στην πόλη του Πειραιά, φτάνοντας τα 85 μέτρα ύψος με 22 ορόφους. Έχει γίνει αναγνωρίσιμος εξαιτίας της εντυπωσιακής του αρχιτεκτονικής και της θέσης του κοντά στο λιμάνι του Πειραιά.

Αρχικά, ο Πύργος του Πειραιά είχε σχεδιαστεί για να στεγάσει τα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας). Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας εποχής όπου τα υψηλά κτίρια θεωρούνταν σύμβολο της αστικής ανάπτυξης και της σύγχρονης τεχνολογίας. Εντός του Πύργου φιλοξενήθηκαν γραφεία και άλλες υπηρεσίες του οργανισμού για πολλά χρόνια.

Το κτίριο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού στιλ της εποχής του και παραμένει για πολλά χρόνια το ψηλότερο κτίριο στην πόλη του Πειραιά. Η επιβλητική του παρουσία και η στρατηγική του θέση κοντά στο λιμάνι το καθιστούν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία του Πειραιά.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο Πύργος του Πειραιά πέρασε από αλλαγές στη χρήση του και τον ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Έπειτα από την απομάκρυνση του ΟΤΕ, το κτίριο κατέστη διαθέσιμο για άλλες χρήσεις, με τα τελευταία χρόνια να γίνεται αντικείμενο διαπραγματεύσεων για την πώληση του σε ιδιώτες επενδυτές. Πλέον, η DIMAND, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, φέρεται να διαπραγματεύεται την πώληση του Πύργου του Πειραιά με τρεις ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Εκτός, όμως από τον Πύργο του Πειραιά, η DIMAND συνεχίζει δυναμικά την ανάπτυξη και ανακαίνιση σημαντικών ακινήτων στην Αττική, με πολλά έργα σε εξέλιξη. Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της είναι η ανακαίνιση του πρώην πολυκαταστήματος Μινιόν, το οποίο αναμένεται να επαναλειτουργήσει σταδιακά από τον Απρίλιο. Το άνοιγμα του Zara θα είναι το πρώτο βήμα, ενώ σταδιακά θα στεγαστούν και άλλες σημαντικές επιχειρηματικές και εμπορικές επιχειρήσεις. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή 30 διαμερισμάτων και 5 μεζονετών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η ζήτηση για αυτά τα ακίνητα είναι ήδη υψηλή, καθώς οι τιμές τους τοποθετούνται στη μεσαία κατηγορία.

Συγχρόνως, η DIMAND συνεχίζει την ανακαίνιση ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, με ένα από τα πιο σημαντικά έργα να αφορά το κτίριο στην οδό Κοραή 4, το οποίο προορίζεται για τα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς. Η ανακαίνιση περιλαμβάνει και τον διατηρητέο κινηματογράφο Άστυ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 18 μήνες και στόχος είναι η πιστοποίηση του κτιρίου με το πρότυπο LEED Gold. Παράλληλα, η DIMAND βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς για την αναμόρφωση του πρώην πολυκαταστήματος Αφοί Λαμπρόπουλοι στην Ομόνοια και εξετάζει την από κοινού ανάπλαση του ακινήτου με τη Notos, η οποία μισθώνει το κτίριο.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη αφορά το Votanikos Business Park, όπου αξιοποιεί το πρώην ακίνητο της Softex στην περιοχή του Βοτανικού. Το έργο περιλαμβάνει γραφεία, εμπορικούς χώρους και χώρους πρασίνου, με την ολοκλήρωσή του να αναμένεται σε 2,5 χρόνια. Ήδη, περίπου 15.000 τ.μ. από τα 40.000 τ.μ. του χώρου έχουν μισθωθεί, και η DIMAND βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση επιπλέον χώρων.

Στο Μαρούσι, προχωρά η κατασκευή του νέου κτιρίου για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το οποίο θα παραδοθεί το 2026. Το κτίριο θα έχει συνολική επιφάνεια 25.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει γραφεία, τεχνικούς χώρους, βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και γυμναστήριο.

Οι συνεχείς επενδύσεις και τα μεγάλα έργα ανάπλασης που υλοποιεί η DIMAND και άλλοι επενδυτές στις περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά δείχνουν μια έντονη τάση ανανέωσης και ανάπτυξης των αστικών περιοχών, προσφέροντας νέες εμπορικές και επιχειρηματικές δυνατότητες, σε περιοχές που είχαν μείνει παραμελημένες για χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.