31 Μαρ 2025
READING

Γιατί η Google εξαγόρασε με 32 δισ. μετρητά την Wiz

7 MIN READ

Γιατί η Google εξαγόρασε με 32 δισ. μετρητά την Wiz

Γιατί η Google εξαγόρασε με 32 δισ. μετρητά την Wiz

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2024, η Google προχώρησε σε μια από τις πιο τολμηρές κινήσεις στην ιστορία της, προσφέροντας το αστρονομικό ποσό των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μετρητά, για την εξαγορά της Wiz, μιας σχετικά νέας αλλά εξαιρετικά δυναμικής εταιρείας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Είχε μόλις δρομολογήσει ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας, που μέλλεται να επηρεάσει όλες τις μελλοντικές εξελίξεις στον ψηφιακό μας κόσμο.

Η Wiz ιδρύθηκε, μόλις το 2020 από πρώην μέλη της μονάδας 8200, δηλαδή του ελίτ σώματος πληροφοριών του Ισραήλ και αναπτύχθηκε σε μια επαναστατική πλατφόρμα που μετασχηματίζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις προστατεύουν τα δεδομένα τους στο cloud. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές λύσεις ασφαλείας που απαιτούν ώρες ή ακόμη και ημέρες για να σαρώσουν ένα σύστημα, η τεχνολογία της Wiz μπορεί να χαρτογραφήσει ολόκληρα cloud περιβάλλοντα σε ελάχιστα λεπτά, προσφέροντας μια πραγματικού χρόνου εικόνα όλων των πιθανών ευπαθειών. Μέσα σε τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της, η Wiz κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων ονομάτων όπως η BMW, η LVMH ή η Morgan Stanley, καθώς και πολλών κυβερνητικών φορέων, που αναζητούσαν κορυφαίο επίπεδο προστασίας. Η ταχύτητα ανάπτυξης της εταιρείας ήταν εκπληκτική, φτάνοντας σε αποτίμηση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πριν την προσφορά της Google, ένα στοιχείο που εξηγεί το υψηλό τίμημα, που πρόσφερε ο τεχνολογικός κολοσσός.

Οι στρατηγικοί λόγοι  της μεγάλης εξαγοράς

Η απόφαση της Google να επενδύσει, ένα τόσο σημαντικό ποσό, φυσικά και δεν είναι τυχαία και πως θα μπορούσε άλλωστε! Ο κλάδος του cloud computing βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπου η ασφάλεια έχει γίνει ο κύριος παράγοντας επιλογής για πολλούς πελάτες. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις, το Google Cloud εξακολουθεί να υστερεί σε μερίδιο αγοράς έναντι των δύο μεγάλων ανταγωνιστών του, της Amazon Web Services και της Microsoft Azure.  Και έτσι, ενώ η Amazon ελέγχει περίπου το 34% της παγκόσμιας αγοράς cloud και η Microsoft το 22%, η Google βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό που κυμαίνεται χαμηλά, μεταξύ 11% και 15%. Η απόκτηση της Wiz εξασφαλίζει στην Google ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των κυβερνοαπειλών, ιδιαίτερα με την έκρηξη των επιθέσεων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, οι λύσεις που προσφέρει η Wiz θα μπορούσαν να γίνουν ο αποφασιστικός παράγοντας, που θα έλκυε νέους πελάτες προς την πλατφόρμα της Google. Επιπλέον, η τεχνογνωσία της Wiz στον τομέα της multi-cloud ασφάλειας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες από πολλούς και διαφορετικούς παρόχους.

Ο καθοριστικός ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ

 

Εντάξει, όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη εταιρικά και οικονομικά δεν είναι όλες οι διαδικασίες εύκολες, ούτε οι δρόμοι συναντήσεις των εμπλεκομένων μερών στρωμένοι με ροδοπέταλα. Έτσι οι διαδικασία εξαγοράς δεν θα αφορούν σε απλούστατες και ταχύτητες διαδικασίες, με δεδομένο, κιόλας, πως η τεχνολογική βιομηχανία βρίσκεται σε αυξημένη πίεση ρυθμιστικών κανόνων, τα τελευταία χρόνια, με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, ή FTC, να έχει ιδιαίτερα επιθετική εμπλοκή απέναντι στις μεγάλες συμφωνίες. Μόλις πριν από λίγους μήνες, η ίδια επιτροπή είχε αποκλείσει μια προηγούμενη προσπάθεια της Google να αποκτήσει την Wiz, επικαλούμενη αντιμονοπωλιακούς λόγους. Αυτή η νέα προσπάθεια θα εξεταστεί ακόμα πιο ενδελεχώς, ειδικά σε μια εποχή όπου οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αρχίσει να βλέπουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες με αυξημένη δυσπιστία. Εννοείται πως η στάση και η εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ σε όλα αυτά, στέκονται καθοριστικά και κυριαρχικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος με τον προστατευτισμό που επιδεικνύει, έχει, επανειλημμένα εκφράσει, με όχι κομψό τρόπο, δημοσίως, την δυσπιστία του απέναντι στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, με ιδιαίτερη εχθρότητα, στο παρελθόν, προς την Amazon και τον Τζεφ Μπέζος, αν και τα βρήκαν, τις παραμονές των τελευταίων νικηφόρων για τον Τραμπ, εκλογών. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί «έκλιναν το γόνυ» στην ηγεμονική ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ, ενώ στήριξαν αδρά τον προεκλογικό του αγώνα και εκείνος, τους έδωσε την εύνοια του. Παρά τους ρυθμιστικούς κινδύνους, η Google φαίνεται να θεωρεί ότι η στρατηγική αξία της Wiz στην ασφάλεια cloud δικαιολογεί τον υψηλό οικονομικό και πολιτικό κόστος, με την προοπτική της συμφωνίας να κρίνεται τόσο από τεχνικούς όσο και από πολιτικούς παράγοντες στην εποχή της δεύτερης προεδρίας Τραμπ.

Η αρχή της εποχής των μεγάλων εξαγορών

Πέρα από τις στρατηγικές επιπτώσεις για την Google, αυτή η συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη βιομηχανία των επιχειρηματικών κεφαλαίων. Μετά το ρεκόρ του 2021, όπου οι συναλλαγές έφτασαν τα 780 δισεκατομμύρια δολάρια, η αγορά είχε μπει σε μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Τα νούμερα των επόμενων ετών, στάθηκαν απογοητευτικά. Έτσι, το 2022 οι συναλλαγές έπεσαν στα 89.2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2023 έφτασαν στο χαμηλό των 71.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη και το πρώτο τρίμηνο του 2024 έδειχνε μια συνεχιζόμενη καθοδική τάση, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε τριμήνων. Σε αυτό το όλο ανασφάλεια κλίμα, η εξαγορά της Wiz φαίνεται να φέρνει μια απαραίτητη ανακούφιση. Οι κύριοι επενδυτές της Wiz, συμπεριλαμβανομένων των Sequoia Capital, Insight Partners και Cyberstarts, θα λάβουν σημαντική απόδοση από αυτή τη συμφωνία. Αυτό το γεγονός μπορεί να λειτουργήσει ως κατευθυντήρια γραμμή για άλλους επενδυτές, δείχνοντας ότι παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για σημαντικές εξόδους. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για την αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπου οι μεγάλες εξαγορές θα γίνουν πάλι μια εφικτή στρατηγική διέξοδος.

Το τεχνολογικό πλεονέκτημα και τα μεγάλα εμπόδια

Η τεχνολογία της Wiz έχει εκείνη τη τεχνογνωσία και την οχύρωση, που την κάνουν μοναδική. Διαθέτει ικανότητα πρόληψης, όπου το σύστημα μπορεί να εντοπίσει ευπάθειες πριν αυτές τις εκμεταλλευτούν. Λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο προστασία, που προσφέρει άμυνα ενάντια σε επιθέσεις, την ίδια στιγμή, που αυτές συμβαίνουν. Προσφέρει, ακόμα, γρήγορη ανάκτηση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επανέλθουν σχεδόν αμέσως μετά από οποιοδήποτε επιθετικό περιστατικό. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση έχει γίνει ακόμα πιο σημαντική με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι σύγχρονες κυβερνοαπειλές έχουν γίνει τόσο εξελιγμένες, που οι παραδοσιακές μέθοδοι ανίχνευσης συχνά αποτυγχάνουν να τις εντοπίσουν εγκαίρως. Η Wiz έχει αναπτύξει αλγορίθμους που μπορούν να εντοπίσουν ακόμα και τις πιο δυσνόητες απειλές, κάτι που την κάνει πολύτιμη σε μια εποχή όπου οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο δημιουργικές και δύσκολο να ανιχνευθούν. Όμως, η συμφωνία θα αντιμετωπίσει σοβαρούς ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές, γιατί είναι δεδομένο, πως με την εξαγορά η Google θα αποκτήσει υπερβολικό έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας του cloud, δημιουργώντας ανταγωνιστικές ανισότητες. Οι μικρότερες τεχνολογικές εταιρείες θα βρεθούν σε δυσανάλογα δυσχερή θέση και μακροπρόθεσμα, αυτή η συγκέντρωση δύναμης μόνο στη Google, θα να οδηγήσει σε αυξημένες τιμές για τους καταναλωτές.

Η θέση της Google για να προλάβει αρνήσεις

Για να μετριάσει τις ανησυχίες και να προλάβει άλλη μια άρνηση απ την FTC, η Google διατρανώνει πως η Wiz θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μια σχετικά ανεξάρτητη μονάδα, παρόμοια με τον τρόπο που η Microsoft διαχειρίζεται το LinkedIn και θα διατηρήσει την ταυτότητα και την κουλτούρα που την έκαναν επιτυχημένη. Υποστηρίζοντας με σθένος πως αυτή θα είναι η λειτουργεία της Wiz, ο τεχνολογικός κολοσσός, προσπαθεί να προλάβει τις αντιμονοπωλιακές αντιδράσεις. Ο Σουντάρ Πιτσάι, Διευθύνων Σύμβουλος της Google, έχει τονίσει ότι αυτή η συμφωνία δεν αφορά μόνο την απόκτηση τεχνολογίας, αλλά και την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της ασφάλειας του cloud. Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο συνδυασμός των πόρων της Google με την τεχνογνωσία της Wiz θα επιταχύνει την ανάπτυξη νέων λύσεων που θα ωφελήσουν όλο τον κλάδο.

Η συμφωνία που θα καθορίσει το ψηφιακό μέλλον

Η εξαγορά της Wiz από την Google δεν είναι απλώς μια ακόμη επιχειρηματική συναλλαγή. Και, όχι, δεν αφορά μόνο τη μεταφορά τεχνογνωσίας ή την επέκταση της αγοράς, αλλά τον ορισμό των κανόνων που θα διέπουν τον ψηφιακό χώρο στην επόμενη δεκαετία. Οι επιπτώσεις της θα εκτείνονται από τις επιχειρηματικές στρατηγικές των πολυεθνικών εταιρειών μέχρι τις πολιτικές αποφάσεις των κρατών, καθώς η ασφάλεια των δεδομένων γίνεται ολοένα πιο στενά συνδεδεμένη με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και οικονομικής σταθερότητας.

Με δεδομένα πως οι κυβερνοαπειλές έχουν μετατραπεί σε τεράστιο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, τα δεδομένα έχουν γίνει το πιο πολύτιμο αγαθό και οι απειλές γίνονται όλο και πιο εκλεπτυσμένες, αυτή η συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί ο ψηφιακός κόσμος στα επόμενα χρόνια

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.