Το τυροκομείο Αρβανίτη ξεκίνησε το 1980 από τον Μανώλη Αρβανίτη, η οποίος πριν ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, εργαζόταν προηγουμένως στο τυροκομείο του θείου του.
Η αρχή έγινε με το εμπόριο και τη συσκευασία τυριών και στη συνέχεια εισήλθε στην παραγωγή. Όπως λέει ο γιος του, Μιχάλης Αρβανίτης, δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας και τυροκόμος, το πρώτο τυρί που έβγαλε από την παραγωγή του το τυροκομείο ήταν το μανούρι. Ωστόσο πολύ σύντομα η φέτα έγινε το βασικό προϊόν, το οποίο σήμερα υποστηρίζει και τις εξαγωγές που πραγματοποιεί η επιχείρηση σε αρκετές χώρες του κόσμου.
Το 1999 εισήλθε στην επιχείρηση ο Μιχάλης Αρβανίτης, έχοντας πραγματοποιήσει σπουδές και όντας κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων. «Είχα ωστόσο αρκετή εμπειρία από τον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων γιατί ό,τι είχα κάνει έως τότε σχετιζόταν με το τυρί, ενώ όλα τα καλοκαίρια βρισκόμουν κοντά στον πατέρα μου, μαθαίνοντας πολλά για την διαδικασία παραγωγής. Αυτή τη στιγμή και τα παιδιά μου εάν και είναι ακόμα μικρά σε ηλικία, έρχονται στη μονάδα τα Σάββατα και παρακολουθούν από κοντά όλη τη διαδικασία», αναφέρει ο κ. Αρβανίτης στο TheTotalBusiness.
Το τυροκομείο Αρβανίτη έχει την έδρα του στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης και εισκομίζει το γάλα που μεταποιεί από τους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς, Πιερίας και Ημαθίας. Συνεργάζεται συνολικά με 350 παραγωγούς, τους οποίους υποστηρίζει και οικονομικά μέσω της χορήγησης προκαταβολών. Οι ετήσιες ποσότητες σε εισκόμιση γάλακτος ανέρχονται σε περίπου 15.000 τόνους, εκ των οποίων οι 12.000 τόνοι είναι αιγοπρόβειο και οι υπόλοιπες ποσότητες είναι αγελαδινό γάλα.
Νέες συσκευασίες κενού αέρος για τη γραβιέρα ωρίμανσης «1965» και το «Κυανό»
Εκτός από τη φέτα και τη γραβιέρα που αποτελούν τα δύο βασικά παραγόμενα προϊόντα του τυροκομείου, μέσα στα χρόνια σύστησε στην αγορά το ελληνικό μπλε τυρί με την ονομασία «Κυανό» καθώς και τη γραβιέρα που ωριμάζει για έξι μήνες και φέρει την ονομασία «1965». Πρόσφατα το τυροκομείο Αρβανίτη δημιούργησε νέες συσκευασίες στο Κυανό, προσφέροντας το τυρί σε συσκευασία κενού αέρος με βάρος 130 γραμμάρια και ετοιμάζει αντίστοιχη μικρή συσκευασία και για τη γραβιέρα «1965». «Έως τώρα διαθέταμε τα δύο αυτά τυριά μόνο σε ολόκληρα κεφάλια. Ήταν επιλογή μας να φέρουμε στην αγορά και μικρότερες συσκευασίες, προκειμένου να εισχωρήσουμε στα ψυγεία και να γίνουμε διευκολύνουμε τους καταναλωτές που μας επιλέγουν».
Παραγωγή πάνω από 1.200 τόνων φέτας κάθε χρόνο
Όπως προείπαμε, το βασικό προϊόν που παράγει το τυροκομείο είναι η φέτα, όπου παράγονται περισσότεροι από 1.200 τόνοι προϊόντος κάθε χρόνο. Ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών προέρχεται από τη φέτα. Εξαγωγές που κατευθύνονται κυρίως στην Ευρώπη, τον Καναδά, την Ιαπωνία αλλά και σε ορισμένες ακόμα χώρες σε μικρότερες ποσότητες. Οι διεθνείς πωλήσεις σήμερα αγγίζουν το 40% των συνολικών πωλήσεων του τυροκομείου Αρβανίτη. «Είναι γεγονός ότι χωρίς τις εξαγωγές ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει για κανένα τυροκομείο. Γι’ αυτό και επιλέξαμε να επενδύσουμε αρκετά και σε αυτό το πεδίο», επισημαίνει ο Μιχάλης Αρβανίτης.
Πρόσφατα η επιχείρηση προχώρησε σε νέες επενδυτικές κινήσεις, έχοντας προηγουμένως ολοκληρώσει τις υποδομές νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού, δαπανώντας 800 χιλιάδες ευρώ. Από τις βασικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ήταν να προχωρήσει στην επέκταση του τυροκομείου της, προσθέτοντας νέο συσκευαστήριο και γραμμές παραγωγής. Επενδυτική δαπάνη που χρηματοδοτήθηκε από ίδια κεφάλαια και ανήλθε σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος ήταν να αυξήσει τη δυναμικότητά της, προκειμένου να είναι σε θέση να στηρίξει την ισχυρή εξαγωγική της δραστηριότητα σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Σημειώνεται ότι η Αρβανίτης αποτελεί μία διαρκώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση, η οποία στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση του 2023, είχε κύκλο εργασιών 13,91 εκατομμυρίων ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 1,11 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 12,85 εκατομμυρίων ευρώ και 975,17 χιλιάδων ευρώ που ήταν τα αντίστοιχα οικονομικά μεγέθη στη διάρκεια του 2022.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.