29 Μαρ 2025
READING

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: Το κρίσιμο διακύβευμα της συντήρησης και ο ρόλος του Ολυμπιακού

4 MIN READ

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: Το κρίσιμο διακύβευμα της συντήρησης και ο ρόλος του Ολυμπιακού

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: Το κρίσιμο διακύβευμα της συντήρησης και ο ρόλος του Ολυμπιακού

Μπαίνοντας κανείς στην είσοδο του Πειραιά, το πρώτο που παρατηρεί τα τελευταία σαράντα χρόνια είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το κλειστό γήπεδο που δεσπόζει στο Νέο Φάληρο και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, αποτελώντας τοπόσημο για την πόλη αλλά και για την Αθήνα συνολικά.

Το κτίριο που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο κατασκευάστηκε το 1985 με κόστος κατασκευής 25 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές αναλογίες. Συγκεκριμένα, αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείο Πολιτισμού, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1981-1984 από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες σε μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες». Αρχιτεκτονικά είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνοτροπίας της τελευταίας εικοσαετίας του εικοστού αιώνα, ενώ παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την Αρένα του Μιλάνου και το Πάλαι της Βουδαπέστης.

Σημαντικά προβλήματα λειτουργίας λόγω έλλειψης συντήρησης

Το τελευταίο διάστημα, το εμβληματικό κτίριο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, καθώς συχνά κατά την εκδήλωση βροχοπτώσεων, πλήττεται από την εισροή υδάτων στο εσωτερικό του. Η πραγματικότητα λοιπόν επιτάσσει την όσο το δυνατόν συντομότερη ανακαίνιση και συντήρησή του. Στο χώρο του σταδίου, εκτός από αγώνες της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, φιλοξενούνται αρκετά συχνά εκδηλώσεις και εκθέσεις που έρχονται να συμβάλλουν στα έσοδα που απαιτούνται για τη συντήρηση και απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του. Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2024 και κάθε χρόνο πλέον το ΣΕΦ επιχορηγείται από το Υπουργείο με επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ και η τακτική του επιχορήγηση ανέρχεται στα 5,3 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια του περασμένου Φεβρουαρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής, ανέφερε ότι σκοπός είναι το Ειρήνης και Φιλίας να δοθεί με τη μορφή παραχώρησης στον Ολυμπιακό, όπως συνέβη και στην περίπτωση του κλειστού μπάσκετ του ΟΑΚΑ, το οποίο παραχωρήθηκε στον Παναθηναϊκό. Στόχος του σχεδίου παραχώρησης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας είναι να προχωρήσει η αναβάθμιση του γηπέδου και να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσουν τα απαιτούμενα έργα.

Στο τέλος του 2024 η πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, είχε αναφέρει ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις για τη στεγανοποίηση του Σταδίου, καθώς και για την ενεργειακή του αναβάθμιση, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ. Η ίδια είχε τονίσει τη σημασία του ΣΕΦ ως εμβληματικού αθλητικού χώρου, στο οποίο εδώ και 30 χρόνια δεν έχουν υλοποιηθεί τα αναγκαία έργα συντήρησης, γεγονός που έχει επιβαρύνει σοβαρά τη λειτουργικότητά του. Είχε προσθέσει ότι η παραχώρηση του χώρου στην ΚΑΕ Ολυμπιακός πλησιάζει, κάτι που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στη διαχείριση και την αξιοποίηση του Σταδίου. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι δομικές και λειτουργικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες, προκειμένου το ΣΕΦ να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Όταν πλημμύρισε το γήπεδο

H ίδια μετά την κακοκαιρία «Elena» που έπληξε την Αττική τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε αναφέρει ότι από το 1983 όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του έως και σήμερα, δεν έχει γίνει καμία διαδικασία επιδιόρθωσης, ανακαίνισης και ανακατασκευής. To 2020 και 2021 κατατέθηκαν οι σχετικές μελέτες στο υπουργείο Αθλητισμού, όπου τέθηκαν οι προτεραιότητες για την ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και προτεραιότητα δόθηκε τότε στο ΟΑΚΑ.

«Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο κονδύλι, το οποίο μας δίνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, γνωστοποιήσαμε το 2020 και το 2021 στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ωστόσο δεν αποσπάσαμε κονδύλια, τα οποία δόθηκαν σε άλλα στάδια. Ωστόσο με τα χρήματα που περίσσευαν, καταφέραμε και κάναμε τρεις φορές, μονώσεις, οι οποίες όμως δεν ήταν ικανές να καλύψουν το σύνολο της οροφής. Διότι η οροφή περιλαμβάνει και την ταράτσα, η οποία απαιτεί περίπου 1 με 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το 2023 και το 2024 δόθηκαν χρήματα, αλλά κάναμε μπαλωματάκια, τα οποία είναι σεβαστά. Αυτά μπορούσαμε και αυτά κάναμε. Προφανώς δεν αρκούν», ανέφερε σε άλλη τοποθέτησή της. «Μόνο η οροφή κοστίζει 5 εκατομμύρια, ενώ το σύνολο της ενεργειακής αναβάθμισης απαιτεί 15 εκατομμύρια ευρώ. Όταν αναλάβαμε, στο στάδιο υπήρχε παραβατικότητα, τα κτίρια ήταν εγκαταλελειμμένα και δεν χρησιμοποιούνταν από ομάδες και σωματεία. Ξοδέψαμε χιλιάδες ευρώ για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο».

To Ειρήνης και Φιλίας είναι το μοναδικό στάδιο της Ελλάδας που κατασκευάστηκε εξ αρχής ως παγοδρόμιο με μόνιμη παγολεκάνη ολυμπιακών διαστάσεων 30 x 60 m, η οποία καλύπτεται από δρύινο παρκέ ειδικού τύπου ώστε να μετατρέπεται ανά πασα στιγμή πάλι σε παγοδρόμιο. Λειτούργησε ως γήπεδο για αγώνες χόκεϊ επί πάγου του Πρωταθλήματος χόκεϊ επί πάγου Ελλάδας και φιλοξένησε και το Holiday On Ice (1986), το Κίεβο On Ice (1987) και το Λένινγκραντ On Ice (1989). Η λειτουργία του μοναδικού παγοδρομίου ολυμπιακών διαστάσεων στην Ελλάδα διεκόπη προς όφελος άλλων αθλημάτων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.